Vajon 12 autótípus közül melyik a legmegbízhatóbb?

Közzétéve:
2019-06-29, 05:50

Sokan úgy vélik, minél inkább felszerelt egy autó, annál több probléma adódhat vele, de vajon mindez az autók különböző szegmensére egyaránt vonatkozik?

A „What Car?” magazin munkatársai utánajártak a dolgoknak, amikor is 2018-ban készítettek egy megbízhatóságra irányuló felmérést, melynek során több, mint 18 000 járművet vetettek górcső alá. A típusokat végül 12 különböző csoportra osztották.

12. Elektromos autók

Megbízhatósági besorolás: 84,2%

Az elektromos autók két különböző határértéket képviseltek a felmérésben: míg az előző generációs Nissan Leaf szinte kifogásolhatatlan, 99,7%-os megbízhatósági rekordot döntött, a Tesla Model S ezzel szemben 50,9%-ot ért el. A tulajdonosoknak többnyire Teslájuk karosszériájával, az aktív felfüggesztéssel, valamint a jármű belső kialakításával gyűlt meg a bajuk.   

Nissan Leaf

A nagy kontraszt az oka tehát annak, hogy az elektromos autók a sor végére kerültek.

11. Nagy szabadidő-autók

Megbízhatósági besorolás: 86,2%

A Toyota RAV4-ből nemrégiben hozták ki az új szériát, az egyel azelőtti, a mérés során 99,6%-os pontszámot tudhatott magáénak. A tulajdonosok mindössze 4%-a számolt be erőforrással kapcsolatos problémáról.

Toyota RAV4

A skála másik végét a Ford Edge húzta lefelé, 54%-os eléréssel. A leggyakrabban említett problémás terület a karosszéria volt, azt követte a klímaberendezés (21%), majd a különféle motorproblémák, amelyek egyes tulajdonosoknál jelentkeztek.

10. Luxuskategóriás SUV-k

Megbízhatósági besorolás: 87,6%

A 2013-2018-as BMW X5 bizonyosodott a legmegbízhatóbb luxus szabadidő-autónak 98,3%-os pontszámmal. A típusok mindössze 10% -a volt problémás, azok egyébként dízelüzeműek voltak. Ezen belül megoszlottak a vélemények, volt, aki a motorra, az üzemanyagrendszerre vagy éppen a kerekekre, gumiabroncsokra tett kisebb mértékű panaszt.

BMW X5

A Range Rover tulajdonosok viszont már kevésbé repestek az örömtől, a vásárlók közel fele jelzett valamiféle meghibásodást. A márka 67,3% -os megbízhatósági besorolása tükrözi azt a tényt, hogy sok esetben volt gond a felfüggesztéssel és az erőforrással.

9. Luxusautók

Megbízhatósági besorolás: 88,7%

Néhány luxusautó esetében a legjobb, ha egy olyan modellt vásárolsz, amely néhány éve már a piacon van, ugyanis az előző generációs autók kevésbé minősülnek hibásnak, mint a vadonatújak, amelyeket sok esetben vissza kényszerül hívni a gyártó.

A legmegbízhatóbb luxusautó a 2009-2016 között gyártott Mercedes E-osztály volt, 92,4% -os pontszámmal. Az ügyfelek panasza a motorral és akkumulátorokkal volt kapcsolatos.

Mercedes-Benz E-osztály

A másik végletet a Jaguar XF legutóbbi kivitele jelentette, amely kevésbé bizonyult megbízhatónak (81,9%) az előző verzióhoz képest (91,6%).

8. Családi szabadidő-autók

Megbízhatósági besorolás: 91,6%

Néhány családi SUV példaértékű megbízhatósági besorolással rendelkezett. A mérés legjobbja a 97,8% -os pontszámmal rendelkező Kia Sportage volt. A problémás területeket a fékek, a kipufogó és a navigáció jelentette.

Kia Sportage

A Nissan Qashqai dízel változatai ehhez képest alacsony, 79% -os megbízhatósági besorolásnak engedtek. A benzinesek sem voltak sokkal jobbak, 85,3%-ot értek el.

7. MPV-k

Megbízhatósági besorolás: 91,8%

A Mercedes B-osztály csupán hajszálnyival (0,1%), de megelőzte a Volkswagen Golf SV-t, így az MPV-szektorban 95,9%-kal lett aranyérmes. Néhány ügyfél tett az erőátviteli-rendszerrel kapcsolatos bejelentést.

Mercedes-Benz B-osztály

A Citroën C4 és a C4 Grand Picasso az MPV-részleg legalján helyezkedett el. A 86,2% -os pontszám ennek ellenére nem olyan rossz. A tulajdonosok egyharmadának elektronikus meghibásodásra utaló problémájuk adódott francia autójukkal.

6. Executive kategória

Megbízhatósági besorolás: 92,0%

A Volvo V60 futott be az első helyre, a vásárlók 6%-a a karosszériával volt mondhatni elégedetlen.

Volvo V60

A Mercedes-Benz C-osztály 83,1%-ot ért el, bár az autók egyharmadának volt valamiféle hibája: elektronikus rendszerek és karosszéria.

5. Kupék, kabriók és sportautók

Megbízhatósági besorolás: 93,0%

Ezeket az autókat a szórakoztatás, öröm- és élményteli vezetés céljából készítik a gyártók, ennek tekintetében pedig tényleg nem árt, ha többnyire megbízhatók is! A prímet a BMW 2-es sorozat Coupé és Convertible vitte, kereken 97,0%-os eléréssel. Az autók mindössze 8% -a volt hibás, az egyetlen terület a kipufogórendszer és a külső világítás voltak.

BMW 2-es sorozat Convertible

Mercedes C-osztály Coupe és Cabriolet: nos, nem a legkiemelkedőbb. 86,2% -os megbízhatósági besorolással rendelkeznek, a tulajdonosok pedig a belső felszereltséggel, a motorral és az elektromos rendszerekkel kapcsolatos problémákról számoltak be.

4. Hatchbackek

Megbízhatósági besorolás: 93,2%

A tökéletes, 100%-os megbízhatósági besorolással a Toyota Yaris lett a felmérés egyik legjobban teljesítő autója! Olyannyira megbízható, hogy sok tulajdonos a megbízhatóságot említi, mint a legjobban tetsző dolgot az autójában.

Toyota Yaris hatchback

A másik oldaon a Peugeot 208-as áll. A gépkocsik mindössze 15%-a volt problémás, de ezek között voltak komoly meghibásodások is, amelyek kuplungot és a váltót érintették.

3. Családi autók

Megbízhatósági besorolás: 94,2%

A családok ezektől az autóktól függenek kezdve az iskolától egészen a forró, nyári vakációs napokig. Azok, akik egy korábbi generációs Hyundai i30 mellett döntöttek, nem csalódtak. A megbízhatóság 98,9%-kal azonosult, az autók mindössze 6%-ának volt problémája a sebességváltóval, illetve a tengelykapcsolóval.

Hyundai i30 kombi

81,5% -os pontszámmal a Peugeot 308 lett a legkevésbé megbízható családi autó. Az autók közel felének problémája volt, az érintett területek az elektromos berendezések és a karosszéria voltak.

2. Kisméretű szabadidő-autók

Megbízhatósági besorolás: 94,5%

A Yaris után a második 100% -os megbízhatósági besorolású autó a Suzuki SX4 S-Cross volt. A tulajdonosok elmondhatták, hogy az elmúlt 12 hónapban autóiknál semmilyen meghibásodás nem jelentkezett.

Suzuki SX4 S-Cross

Ezzel szemben a Citroën C4 Cactusok közel ötödének hibája volt. 82,5%-os megbízhatósági besorolást kapott, és a leggyakoribb hibák a motortérben jelentkeztek.

1. Városi cirkálók

Megbízhatósági besorolás: 95,3%

Egy másik Suzuki, de ezúttal a Celerio. Megbízhatósága 98,0%-kal volt egyenlő, 6%-a volt problémás.

Suzuki Celerio

A Fiat Panda 93,0%-ot kapott, ami nem egy rossz értékelés, azonban a városi kisautók kategóriájában ez a létra legalsó fokával egyenlő. A tulajdonosok elárulták a What Car? munkatársainak, hogy az autók 24%-a problémás volt néhány különböző területen, beleértve a sebességváltót és a motor elektromos berendezéseit.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Ezek a legmegbízhatóbb, használt városi kisautók!
2018. szeptember 13.
Készítettek egy felmérést, melynek függvényében több mint 18 000 embert kértek meg, hogy számoljanak be használt kisautójuk megbízhatóságáról!
2018. november 13.
Idén is elkészítette autóminőségi rangsorát az amerikai Consumer Reports, a listában pedig meghökkentő eredmények szerepelnek

További hírek