Az, hogy ki milyen autót vásárol magának mindig egyéni ízlés, aktuális élethelyzet és különböző egyéb preferenciák kérdése. Nem minden felhasználási területre megfelelő egy benzinmotoros kabrió, de egy leharcolt dízel furgon sem feltétlenül mutat jól a Balaton-parti diszkó előtt. Egy szempont azonban minden autóvásárló listáján biztosan szerepel, ez pedig a megbízhatóság. Ki akarna az út szélén trélerre várakozni, ki akarna az elvárhatónál több pénzt a szerelőjénél hagyni és ki akarna minden második héten szervizbe látogatni az autójával. Így van, senki.

A WhatCar? brit autósmagazin most több, mint 18 000 valós autótulajdonos visszajelzése alapján összeállította a legmegbízhatóbb autómárkák rangsorát 2018-ra. Az értékeléseket minden tulajdonos magának készítette el a következők részegységek véleményezésével: légkondicionáló, akkumulátor, karosszéria, fékrendszer, motor, motorelektronika, kipufogórendszer, üzemanyagrendszer, sebességváltó, beltér, elektronika, kormányzás, futómű, kerekek és egyéb. A tulajdonosoknak minden előforduló hibát jelezni kellett a táblázat megfelelő rovátkájában, továbbá a hiba elhárítására fordított időt és a költségeket is fel kellett tüntetni. Ebből aztán egy speciális pontrendszer alapján kialakult a márkák közötti sorrend. A százalékok az elégedettségi szinteket jelölik.

10. legmegbízhatóbb autómárka: Seat – 95,2%

A Seat Leon és a Seat Ateca is a negyedik legmegbízhatóbb autók lettek a saját kategóriáikban (családi autók illetve SUV) mellyel az előkelő 10. helyre húzták fel a spanyol márkát. Az eredmény főleg annak tükrében szép, hogy az anyavállalat VW nem fért be a legjobb 10-be.

9. legmegbízhatóbb autómárka: Hyundai – 95,4%

A Hyundai i30 egyenesen a legjobb lett a maga kategóriájában megbízhatósági szempontból, miközben az i10 és a Santa Fe is egyaránt 5. helyen zártak a saját szegmenseikben. Azok szintén nagyon szép eredmények, és összességében a Hyundai a kilencedik helyen zárta a felmérést.

8. legmegbízhatóbb autómárka: Alfa Romeo – 95,5%

Ha csak az előítéletek vagy a történelmi előzmények számítanának, az Alfa Romeo nem kaphatna helyet a top 10 legmegbízhatóbb autómárkák között. De az új Giulia olyan jól teljesít, hogy neki köszönhetően a nyolcadik helyre kvalifikálták magukat az olaszok. A tulajdonosok szerint a modellre mindössze apró elektronikai problémák és légkondicionáló hibák jellemzők.

7. legmegbízhatóbb autómárka: Skoda – 95,6%

Érdekes módon a dízelmotorral szerelt Skoda Octaviák jobban szerepeltek a felmérésben, mint a benzines társaik. Manapság több gond szokott lenni az öngyulladás elvén működő motorokkal, de nem a Skodák esetében. Szeretném hozzátenni gyorsan, hogy a Skodákban található benzines TSI motorok nem éppen a jó hírükről ismertek. De mindez mit sem von le a márka szép hetedik helyéből.

6. legmegbízhatóbb autómárka: Subaru – 95,8%

Ahogy közeledik a lista a legjobb helyezettekhez, biztosan nem lepődsz meg, hogy felbukkannak a japán márkák. A Subaru a 6. legmegbízhatóbb autómárka a WhatCar? felmérése szerint, ráadásul a márka modelljei közül a Forester és az Outback is a legjobbak között szerepeltek a saját kategóriáikban.

5. legmegbízhatóbb autómárka: Mitsubishi – 95,8%

A Mitsubishi Outlander PHEV a legmegbízhatóbb hibrid SUV a piacon és egyúttal a harmadik legjobb hibrid autó a megkérdezett autótulajdonosok értékelése alapján. A kiváló eredményével az ötödik helyre volt jó a Mitsubishi a legmegbízhatóbb autómárkák rangsorában.

4. legmegbízhatóbb autómárka: Kia – 95,8%

A Kiának úgy sikerült ezt a remek 4. helyet megszereznie, hogy az aktuális Sportage a legmegbízhatóbb SUV a piacon, de még az előd is a tiszteletreméltó ötödik a sorban. A Ceed sem szerepelt rosszul, az a hatodik legjobb a kategóriájában. Ne feledd, 15 évvel ezelőtt a Kia említésre sem volt méltó a nagy autómárkák között, ma meg maga mögé utasítja a nagyokat is, és nem csak megbízhatóságban.

3. legmegbízhatóbb autómárka: Toyota – 96,8%

A kérdőívet kitöltő autótulajdonosok egyike sem panaszkodott meghibásodásra a Toyota Yaris-ok esetében. A típus 100%-os, azaz hibátlan eredménnyel zárt a kategóriájában, amire egyedül csak a Suzuki SX4 volt még képes. Ehhez társult a RAV4 szintén kiemelkedő eredménye, amivel a Toyota a harmadik legmegbízhatóbb márka lett a WhatCar? felmérésében.

2. legmegbízhatóbb autómárka: Lexus – 97,5%

A Toyota luxusmárkája szép eredménye annak köszönhető, hogy az IS szedán és az NX SUV is kiváló eredményeket érte el a saját szegmensükben. A hibrid technológiát tökéletesre fejlesztő gyár munkájának gyümölcse az elismerésre méltó második hely.

Legmegbízhatóbb autómárka: Suzuki – 97,7%

A Yarison kívül egyedül az SX4 volt még képes 100%-os megbízhatósági rátára a felmérés során. A Suzuki Vitara negyedik helye a kategóriájában – ami önmagában egyébként nem rossz eredmény – sem tudta lerontani a márka abszolút első helyezését. Ennek tükrében érthető, hogy a Suzuki miért meri bevállalni a 3+7 éves garanciát az autói fő egységeire.

Fontos kiemelnem, hogy a fenti lista nem objektív és hivatalos statisztikák alapján készült, az eredményeket a tulajdonosok egyéni véleményei alakították ki. Érdemes rápillantanod a legrosszabb márkák rangsorára is, hogy teljes legyen a kép. A WhatCar? felmérésében a leggyengébben teljesítő között olyan márkák találhatók, mint a Mini (91,2%), a Porsche (90,9%), Peugeot (89,4%), Citroen (88,1%), Mercedes-Benz (88,0%), Nissan (87,1%), Jaguar (84,9%), Jeep (82,7%), Land Rover (76,5%), és Tesla (57,3%). A végeredmény sem a legmegbízhatóbb, sem a legmegbízhatatlanabbak autómárkák között nem hozott nagy meglepetést.