A spanyol közlekedési főigazgatóság (DGT) 2019. január 29-én, kedden hozott végleges döntést az új közúti sebességhatározások felől, melynek fényében remélik, hogy az országban csökkenni fog a halálos balesetek száma.

A változás Spanyolországon belül mintegy 12 kilométernyi útvonalat érint és lényegét képezi, hogy az eddigi, 100 km/h-s maximális sebesség helyett mostantól legfeljebb 90-nel lehet hajtani az érintett közutakon. Ez elsősorban a személyautókra, motorokra, kisbuszokra és autóbuszokra vonatkozik, míg lakókocsik és kamionok esetében a sebesség további tízzel csökkent, a határ 80 km/h lett.

Az elmúlt öt évben az ilyen típusú utakon következett be a halálos balesetek 75-80 százaléka, így a spanyol kormány a módosítást már 2018 decemberében terítékre helyezte. A múlt évben 877 halálos áldozatról tudni, akik ezeken az útszakaszokon vesztették életüket.

A módosítás alól kivételt képeznek azok az országutak, amelyeken az ellentétes haladási irányú sávokat nem csupán felfestés, hanem fizikai akadály is elválasztja egymástól. Az ilyen jellegű utakon továbbra is marad a 100 km/h lesz a megengedett sebesség a 3500 kilogrammnál kisebb össztömegű járművek esetében.

A módosított sebességhatárokkal az idei évtől mintegy 10 százalékkal kevesebb balesetet remélnek. A közlekedési főigazgatóság az elmúlt 30 napban csaknem 2 900 közlekedési táblát cserélt le, ez pedig több, mint félmillió eurós, vagyis 159 millió forintos költséget vont maga után.

Hazánkban is volt már példa ilyen jellegű kezdeményezésre. Te hogyan vélekedsz a magyar úthálózatok közbiztonságáról?