Változnak a rendszámok Magyarországon

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-12-11, 15:50

Egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámok 2021-től.

Az uniós irányelveknek és rendelkezéseknek megfelelően a magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium jogharmonizációs céllal elfogadta a magyar forgalmi rendszámokra vonatkozó egyszerűsítési javaslatot, melynek értelmében 2021. január 1-től változik az ideiglenes rendszámok kiadása.

Az egyszerűsítés jegyében összevonják a jelenleg forgalomban lévő E, M, SP, P és Z betűvel kezdődő ideiglenes rendszámokat, helyüket egységesen az I betűvel kezdődők veszik át. Megszűnnek továbbá a külföldről behozott, ideiglenesen vámeljárás alá vont járművek V betűvel kezdődő ideiglenes rendszámok, valamint a lassú járművek Y betűs rendszámai is.

ideiglenes magyar rendszám

A Magyarországon jelenleg forgalomban lévő 6 karakteres, alapesetben három betű három szám kombinációjából álló rendszámokat még 1990-ben vezették be. Az uniós csatlakozást követően 2004 óta ellátják őket kék hátterű nemzetközi autójellel, mellyel párhuzamosan az autó szélvédőjének sarkába is ki kell helyezni az ún. regisztrációs matricát, amely szintén az autó forgalmi rendszámának karaktereit tartalmazza.

A jelenleg használt kombináció már nem használható sokáig, a kezdőbetűkből már csak az S, a T, a V és a Z betűk vannak hátra. Ha a forgalomba helyezések száma nem csökken, akkor elméletileg 2025-2026 után egy teljesen új rendszám kiosztási rendszert kell kitalálni Magyarországon. Hogy pontosan mi jön, még nem teljesen eldöntött, feltételezhetően a környező országokban is használt területalapú rendszámkiosztásra fog esni a jogalkotó választása.

Forrás:

További autós hírek

Amikor a körforgalomban Vin Dieselnek képzeled magad, de a közönség nem értékeli a produkciódat – írta legújabb pofátlan(TAN)ító videójához a…

A statisztika szerint egy átlagos budapesti közlekedő 162 órát, azaz majdnem egy hetet ül a forgalmi dugóban – írja az…

Olvasónk, akitől a videót kaptuk az alábbi sorokat írta: “A hölgy a Hungária krt-ról forgalommal szemben próbált lekanyarodni a Kerepesi…

Ausztriában a legkeményebb a helyzet. Ott súlyos büntetést is kiszabhatnak a dashcamet használók ellen. Tiltott még Luxemburgban és Portugáliában a…

Durván megemelte árait az elektromos autók töltőpiacának egyik meghatározó szereplője. – írja a hvg.hu Az Ionity hálózata hatalmas teljesítménnyel képes…

Kapcsolódó írások

Halálos közúti balesetről készült fotó
2019. október 08.
Nagy fába vágta a fejszéjét az EU.
A közlekedés károsanyag-kibocsátása miatt kialakult szmog
2019. június 29.
Év végéig minden EU tagországnak készítenie kell egy klímatervet a közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentésére. A magyar dokumentum egyelőre a legkevésbé zöld.
Tesla Model S, mögötte gyorstöltő
2019. október 03.
Elon Musk szava nem szállt el, júliusban tett bejelentéséhez hűen supercharger állomásokat telepít, emellett megjelenhetnek szervizközpontok, akár még egy átadási pont is.
2019. február 22.
Öt emoji közül választhatnak az egyedi rendszámtáblát rendelő ausztrálok