hétfő - 2023. szeptember 25.
19.5 °C
szórványos felhőzet
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Vaskos csekk érkezésére számíthatnak a hanyag autósok

2021. november 24. | 10:21

Figyelmeztetést kaptak a járművezetők.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) becslése szerint kb. százezer autós válthat biztosítót az év végéig. Az új biztosítási csomagot legkésőbb december 31-ig köthetik meg azok, akik a váltás mellett döntenek. Mélyen a zsebébe nyúlhat az, aki nem fizeti be a kötelezőt, 2022-re ugyanis emelkedik a fedezetlenségi díj.

A kötelező biztosítás megkötése előtt érdemes körülnézni az ajánlatok között, a lakossági ügyfelek számára a kedvezmények tovább egyszerűsödtek. A Díjnavigátor segítségével kiválaszthatjuk a számunkra legkedvezőbb ajánlatot, a használata tehát ajánlott. A MABISZ 2010 óta működteti a fogyasztóvédelmi eszközt, amely minden piaci szereplő valamennyi kedvezményét tartalmazza.

Na de mi vár azokra, akik hanyagságuk miatt nem fizetik be a kötelezőt? Nekik sokat kell fizetniük. Múlt héten tették közzé a 2022-re érvényes fedezetlenségi díjtáblázatot, tavalyhoz képest átlagosan 7 százalékkal emelkedtek a díjak, személygépjárművek esetében – gépjármű-kategóriától függően – az üzemben tartónak 600 -1290 forintot kell fizetni azokra a napokra, amelyeken a gépjármű nem rendelkezett érvényes KGFB-szerződéssel.

Autóbuszok esetében a fedezetlenségi díj – a busz férőhelyszámától függően – 900-5570 forintra rúg, tehergépkocsik esetében pedig akár a 4560 forintot is elérheti naponta. A fedezetlenségi díj elengedésére a hatályban lévő jogszabály nem ad lehetőséget. Tehát az a tény, hogy a jármű hosszabb ideje nem közlekedett már, nem mentesít a pénzbírság befizetése alól.

Azok, akik le szeretnék tenni az autójukat hosszabb időtartamra, de közben nem akarnak biztosítási díjat fizetni, élhetnek az ideglenes forgalomból való kivonás lehetőségével. A Belügyminisztérium friss adatai (melyek a segédmotoros kerékpárokat nem vették figyelembe) szerint több mint 84 ezer gépjármű nem rendelkezett érvényes biztosítási szerződéssel idehaza.

Aki érvényes kötelező nélkül okoz balesetet, annak a fedezetlenségi díjon felül az okozott, akár több millió forintos kárt is meg kell térítenie. A vétlen autósok kártalanítását ilyen esetben az úgynevezett Kártalanítási Számláról intézik. Évente mintegy 1 milliárd forint folyik be erre a számlára.

Jó hír, hogy már van olyan felület, aminek köszönhetően nem fogsz megfeledkezni az autóddal kapcsolatos eseményekről (pl. kötelező biztosítás, gumicsere, szerviz). Regisztrálj ingyenesen az Carnotie oldalán, és máris beállíthatsz egy figyelmeztető eseményt a megfelelő időpontra!

Már 80 milliárd dollár értékben érkezett foglalás a Tesla Cybertruckra Családi küzdelem - avagy gyorsabb-e a Cupra Leon, mint a Golf R? - VIDEÓ

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!