A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) becslése szerint kb. százezer autós válthat biztosítót az év végéig. Az új biztosítási csomagot legkésőbb december 31-ig köthetik meg azok, akik a váltás mellett döntenek. Mélyen a zsebébe nyúlhat az, aki nem fizeti be a kötelezőt, 2022-re ugyanis emelkedik a fedezetlenségi díj.

A kötelező biztosítás megkötése előtt érdemes körülnézni az ajánlatok között, a lakossági ügyfelek számára a kedvezmények tovább egyszerűsödtek. A Díjnavigátor segítségével kiválaszthatjuk a számunkra legkedvezőbb ajánlatot, a használata tehát ajánlott. A MABISZ 2010 óta működteti a fogyasztóvédelmi eszközt, amely minden piaci szereplő valamennyi kedvezményét tartalmazza.

Közlekedési baleset

Na de mi vár azokra, akik hanyagságuk miatt nem fizetik be a kötelezőt? Nekik sokat kell fizetniük. Múlt héten tették közzé a 2022-re érvényes fedezetlenségi díjtáblázatot, tavalyhoz képest átlagosan 7 százalékkal emelkedtek a díjak, személygépjárművek esetében – gépjármű-kategóriától függően – az üzemben tartónak 600 -1290 forintot kell fizetni azokra a napokra, amelyeken a gépjármű nem rendelkezett érvényes KGFB-szerződéssel.

Autóbuszok esetében a fedezetlenségi díj – a busz férőhelyszámától függően – 900-5570 forintra rúg, tehergépkocsik esetében pedig akár a 4560 forintot is elérheti naponta. A fedezetlenségi díj elengedésére a hatályban lévő jogszabály nem ad lehetőséget. Tehát az a tény, hogy a jármű hosszabb ideje nem közlekedett már, nem mentesít a pénzbírság befizetése alól.

Azok, akik le szeretnék tenni az autójukat hosszabb időtartamra, de közben nem akarnak biztosítási díjat fizetni, élhetnek az ideglenes forgalomból való kivonás lehetőségével. A Belügyminisztérium friss adatai (melyek a segédmotoros kerékpárokat nem vették figyelembe) szerint több mint 84 ezer gépjármű nem rendelkezett érvényes biztosítási szerződéssel idehaza.

Aki érvényes kötelező nélkül okoz balesetet, annak a fedezetlenségi díjon felül az okozott, akár több millió forintos kárt is meg kell térítenie. A vétlen autósok kártalanítását ilyen esetben az úgynevezett Kártalanítási Számláról intézik. Évente mintegy 1 milliárd forint folyik be erre a számlára.

Jó hír, hogy már van olyan felület, sőt, applikáció is, aminek köszönhetően nem fogsz megfeledkezni az autóddal kapcsolatos eseményekről (pl. kötelező biztosítás, gumicsere, szerviz). Regisztrálj ingyenesen az ECDH oldalán, és máris beállíthatsz egy figyelmeztető eseményt a megfelelő időpontra!