2023. január 09. | 12:10

Szerdától végre egy pozitív változással találhatjuk szembe magunkat a benzinkutakon.

Az üzemanyagárstop kivezetése óta ugyanúgy érezzük a benzin és a gázolaj piaci árának változását és egyből egy igen hullámzó időszakkal kezdhetjük a 2023-as évet. 2023-ban eddig összesen három egymást követő alkalommal emelték az üzemanyagok árát, melyekről időrendi sorrendben itt, itt és itt olvashatsz.

Most viszont végre egy jó hír érkezett az autósoknak, mert a Holtankoljak adatai szerint január 11-étől (szerdától) csökkenni fog az üzemanyagok ára. 

Ez a benzin esetében bruttó 12 forintos, míg a gázolaj esetében szintén bruttó 10 forintos csökkenést jelent. Ezekkel a 95-ös benzin átlagára 646, míg a gázolajé 710 forint lesz literenként.

Bár a Brent olaj hordónkénti ára alig magasabb, mint amikor bevezették a később temérdek problémát okozó üzemanyagárstopot, az üzemanyag most mégis jóval drágább, mint akkor. Ennek többek közt az az oka, hogy amint kivezették az ársapkát, a kormány emelt az üzemanyagok jövedéki adóján.

Emellett ebben az időszakban szinte teljesen megszűnt az import, mivel a külföldről behozott üzemanyagot csak veszteségesen tudták volna eladni. Emiatt az addig kiépült infrastruktúrát átalakították, majd most vissza. Ezeknek pedig költsége van, ami az importüzemanyagok árát is megdobja.

További áremelkedésre adott okot, hogy az ország nagy részét ellátó MOL-ra a kormány úgynevezett extraprofit adót vetett ki. Ez a vállalat olcsó orosz importjából fakadó nyereségét vonja el.

Egyelőre nem tudni hogy huzamosabban merre indulnak majd el az üzemanyagok árai, így érdemes lehet spórolni vele. Hogy erre milyen praktikák vannak, azokat egy cikkben szedtük össze.

Depositphotos