Az általunk is tesztelt, 2021-es Év Autójának választott Toyota Yaris GA-B padlólemezére készült el a Yaris Cross, ami személyesen végre itthon is bemutatkozott az újságíróknak. Az újdonsült szabadidő-autó a Yarishoz hasonló, 2560 mm-es tengelytávval rendelkezik, azonban 240 mm-es hossznövekedéssel, 30 mm-es plusz hasmagassággal számolhatunk esetében.

Yaris Cross itthon

A hazai bemutatón egyelőre nem tudtuk az autókat vezetni, így csak annyit tudok elmondani, hogy a manuális és fokozatmentes automata váltóval is elérhető lesz az 1,5 literes, 116 lóerős hibrid rendszer. Vélhetően ez lesz a népszerűbb hajtáslánc, de aki maradna a hagyományos benzinmotornál, az a 125 lóerős, 1,5 literes turbómotorral is választhatja az új Yaris Crosst.

Toyota Yaris Cross

A csomagtér 390 literes, a padló alatti rekesz 40-60 arányban használható, az üléseket 40/20/40 arányban dönteni is tudjuk és síalagút is kialakítható. A csomagtérben akasztók, hevederek is használhatók, gyorsabban nyíló, elektromos csomagtérajtó is elérhető a Yaris Crosshoz, sőt, immáron a telefonunkat is tudja kulcsként érzékelni az autó.

Toyota Yaris Cross beltér

A hibrid kivitelhez összkerékhajtás is elérhető, ami a Toyota esetében annyit jelent, hogy az autó a hátsó tengelyre is kap egy villanymotort. Az autó alapvetően ilyenkor is elöl hajt, csak szükség esetén kapcsolódnak be a hátsó kerekek a hajtásba. Az autó a gyalogosokat, kerékpárosokat is képes felismerni, radaros tempomat, sávtartó elektronika, adaptív távfény és megannyi vezetéstámogató elérhető hozzá. Újdonság az S-VSC oldalszél-kontrol, mely megakadályozza, hogy egy erős, oldalirányú széllökés kisodorja az autót a forgalmi sávból, valamint elérhető még a kormányzás mellett a gázadást és a fékezést is önműködően vezérlő parkolási rendszer. A hibrid modellekhez egy váltóáramú, 100 Volt feszültségű, 1500 Watt teljesítményű csatlakozó is rendelhető, amivel számos elektromos készüléket működtethetünk.

Toyota Yaris Cross hátulról

A vadonatúj Yaris Cross ára 5 990 000 forinttól indul az alap benzinmotorral, a hibridhez 7 190 000 forinttól juthatunk hozzá, az Executive Smart JBL kivitelért pedig 11 070 000 forintot is elkérhetnek. Ha a legdrágább modelleket tekintjük, akkor 1 000 000 forintos felárral érdemes számolni a Yarishoz képest. Az első darabok várhatóan szeptemberben érkeznek majd, érdemes azonban mielőbb érdeklődni, mert az előrendelési időszak során egyedi kedvezményeket ígérnek.

Az új Yaris tesztjét itt találod: