2021. május 06. | 14:56

Az első darabok várhatóan ősszel érkeznek a márkakereskedésekbe.

Már Magyarországon is megrendelhető a Toyota Yaris crossover testvérmodellje, a Yaris Cross, amely 5.990.000 forinttól indul idehaza.

A Yaris padlólemezére épülő Yaris Cross 2560 mm-es tengelytávolságával készül, de a jármű 240 mm-rel hosszabb, mint a „tesója”, mivel első túlnyúlása 60, hátsó túlnyúlása pedig 180 mm-rel nagyobb. A hasmagasság 30 mm-rel gyarapodott, és a karosszéria is 90 mm-rel magasabb, valamint 20 mm-rel szélesebb lett a Yarishoz képest.

Az 1,5 literes, manuális és CVT vátóval is elérhető Yaris Cross megrendelhető öntöltő hibrid hajtással is, amelynek a 116 lóerős, 1,5 literes Atkinson-ciklusú, negyedik generációs rendszer az alapja. A Yaris Cross elsőkerék-meghajtású kivitele várhatóan 100 g/km körüli szén-dioxid-kibocsátással halad majd, és az AWD-i modellek emissziója is 110 g/km alatt marad. A magasabb felszereltségi szinteken elöl-hátul LED-világítás működik (hátul szekvenciális irányjelzőkkel).

A padlót az alsó pozícióban rögzítve a csomagtér 390 literes. Ez a japán autógyártó első olyan kompakt SUV-modellje, amelyben a hátsó üléssor 40/20/40 arányban, az állítható csomagtérpadló pedig 60/40 arányban osztható, a Yaris Cross felszereltségi listáján pedig a kézhasználat nélkül nyitható csomagtérajtó is szerepel. Szót érdemel az okostelefon-kulcs is, ami automatikusan nyitja és zárja a csomagtartó ajtaját, ha meglendítjük a lábunkat a hátsó lökhárító alatt. Ez a megoldás most először jelenik meg egy Toyota által gyártott szabadidő-autóban.

Az új Yaris Cross intelligens összkerékhajtási rendszerrel is kérhető. Normál esetben a Yaris Cross elsőkerék-meghajtású, de indokolt esetben az összkerékhajtás automatikusan bekapcsol, hatásosan fokozva ezzel az utasok biztonságát. A Yaris Cross alapfelszereltségi listáján a vállalat aktív biztonsági csomagja, a Toyota Safety Sense is megjelenik.

A 9 colos, nagy felbontású multimédia kijelzőről kezelhető a navigációs rendszer, ami a felhőalapú élő térképfrissítéseknek, a valós idejű közlekedési információknak és a POI-pontok online keresésének köszönhetően praktikusan és gyorsan használható. A MyT okostelefon-alkalmazással a Yaris Cross tulajdonosai még otthon összeállíthatják és elküldhetik autójuk rendszerébe útiterveiket.

A Toyota Teammate fejlett parkolássegítő rendszer a zsúfolt nagyvárosokban nyújt segítséget a sofőrnek. A félautomata parkolórendszer 360 fokos képet ad a jármű környezetéről, a rendszerhez alapáron jár a holttérfigyelő, a hátsó keresztirányú forgalomfelügyelet automatikus fékezéssel, illetve az intelligens távolságmérő radar automatikus fékezéssel, amelyek szintén nagyban megkönnyítik a városi autóhasználatot. Az első darabok várhatóan szeptemberben érkeznek majd a kereskedésekbe, ha szeretnél egy pillantást vetni a teljes árlistára, akkor kattints erre a linkre.

Toyota