2021. november 17. | 12:10

Szerződésszegésre hivatkozva indít jogi eljárást a pénzügyi szolgáltató.

A JPMorgan Chase 162,2 millió dollárra perli a Teslát, azzal vádolva Elon Musk elektromos autógyárát, hogy „szemérmetlenül” megszegte a két vállalatóriás által 2014-ben kötött, a banknak eladott opciós utalványokkal (warrantok) kapcsolatos szerződést.

Ezek az utalványok jogot adnak a tulajdonosnak arra, hogy egy vállalat részvényeit meghatározott kötési áron és időpontban megvásárolja. A manhattani szövetségi bíróságon benyújtott kereset szerint a Tesla 2014-ben olyan opciós utalványokat adott el a JPMorgan számára, amelyek akkor fizetnének, ha a kötési árfolyamuk a Tesla részvényárfolyama alatt lenne az opciós utalványok 2021. júniusi és júliusi lejáratakor.

A JPMorgan szerint a warrantok olyan rendelkezéseket tartalmaztak, amelyek lehetővé tették, hogy árukat kiigazítsák, hogy mindkét felet megvédjék a Teslát érintő „jelentős vállalati tranzakciók” gazdasági hatásaitól, például a vállalat magánkézbe kerülésének bejelentésétől.

A bank azt állítja, hogy jelentősen csökkentette a kötési árat Musk 2018. augusztus 7-i Twitter-bejegyzése után, amiben Musk arról írt, hogy részvényenként 420 dollárért kivezeti a tőzsdéről és magáncéggé teszi a Teslát. Musk a posztban leírta, hogy a „finanszírozás biztosított”, 17 nappal később viszont elállt ettől a tervétől, ez jelentős volatilitást (váratlan kilengést) okozott a részvények árfolyamában, jelezte a bank.

A JPMorgan mindkét alkalommal kiigazította a kötési árat, „hogy ugyanazt a valós piaci értéket tartsa fenn”, mint a tweetek előtt. A Tesla részvényárfolyama körülbelül tízszeresére emelkedett a warrantok idei lejáratáig, és a JPMorgan szerint ez részvények vagy készpénz átadására kötelezte az autógyártót a szerződés értelmében. A bank szerint az, hogy a Tesla ezt nem tette meg, egyértelmű szerződésszegésnek minősül.

„Többször is lehetőséget biztosítottunk a Teslának, hogy teljesítse szerződésben vállalt kötelezettségeit. Sajnálatos, hogy pereskedésre kényszerítették ezt az ügyet” – olvasható a JPMorgan szóvivője által kiadott közleményben.