A Škoda szabadalmi kérelmet nyújtott be az egyik innovációs ötletére, amely nagyban csökkentheti a sérülések kockázatát, különösen az éjszakai órákban. A csehek által megálmodott világító övcsat különböző színekben pompázik attól függően, hogy az ember bekapcsolta-e már a biztonsági övet a kocsiba történő beszállás után vagy sem.

A speciális biztonsági övcsat többszínű LED-izzókkal van felszerelve, melyeket a kioldógomb alatt helyezett el az autógyártó. Amikor az ülés éppen üres, akkor a gomb fehéren világít, így a sötétben is jól ki lehet venni. A gomb azonnal piros színre vált, amint elfoglalja valaki az ülést, így figyelmeztetve az utast, hogy még nem kapcsolta be a biztonsági övét. A kioldógomb abban az esetben zöldül be, ha a biztonsági öv fémnyelvét rendesen csatlakoztatják a megfelelő csathoz. A felhasználók beállíthatják azt is, hogy a kioldógomb alatti izzók villogjanak, így az övcsat éjszaka még inkább szemet szúrhat.

Világító övcsat a Škodától

A Škoda szerint a vörös fény különösen hasznos lesz a szülők számára, mert így rosszabb látási viszonyok között is tudni fogják, hogy a hátul utazó gyerkőc nincs rendesen bekötve. Persze a felnőttek esetében is csökkenti a sérülések kockázatát a világító övcsat egy kisebb baleset esetében.

A színváltó övcsat egyébként még fejlesztés alatt áll, a Škoda még nem árulta el, hogy mikor fogja bevezetni az innovációját a szériaautóin. Egyes Audi modellek már rendelkeznek olyan övcsatokkal, melyeket egy fehér LED-sor vesz körül, de az technológia kevésbé fejlett, mint a cseheké.

A Škoda egyébként számos úttörő újításon töri a fejét, 2019-ben a vállalat nem kevesebb, mint 94 szabadalmi kérelmet nyújtott be, többet, mint bármelyik másik csehországi vállalat. A Škoda ezen felül számos start-uppal működik együtt, az izraeli start-upokat különösen nagyra értékeli a mesterséges intelligencia és kiberbiztonság terén végzett munkájuk miatt.