2019. december 02. | 10:18

Elektromosság ide vagy oda, a Teslák állítólag jól bírják a vizet.

A Shanghajban újonnan felhúzott Gigafactory 3-ban már megindult a termelés, javában szerelik össze az Model 3-asokat és az akkumulátorokat. Egy napvilágot látott videó tanulsága szerint a gyár külső részén egy vizes tesztnek is alávetik a sorról kiguruló új autókat, hogy lássák, mély vízben is megállják-e a helyüket. Elsőre furcsán hangzik, hogy szándékosan úsztatják az elektromos autókat, melyek vezetékeiben több száz voltok szaladgálnak és az akkumulátor is a padlóban helyezkedik el, de a tesztekre nagy szükség van.

Természetesen egyáltalán nem arról van szó, hogy belelöknék őket egy tóba, de rendesen átgázolnak velük egy erre a célra létrehozott mélyebb vizesárkon. A való életben is számtalanszor előfordulhat olyan szituáció, hogy tökig ér a víz, főleg amióta nyakunkon a klímaváltozás. Kiváltképp az USA-ban - a Tesla egyik fő piacán, ahol a hurrikánszezonban nem ritkák a vízzel elárasztott utak.

Mint ismeretes, a villanyautók jellemzően jobban bírják a vizet, mint a hagyományos belsőégésű motorral szerelt társaik, hiszen fontosabb elektronikájukat, elektromotorjukat és akkumulátoraikat – a nagyobb áramerősség és a nagyobb feszültség miatt – igyekeznek sokkal jobban megóvni a környezeti hatásoktól, így a víztől is. Tehát ha a tulajdonos véletlenül vagy szükségből áthajt egy nagyobb pocsolyán, elméletileg a Teslák szó szerint megúszhatják a dolgot minden gond nélkül.

Persze kétéltű járműként ezek sem használhatók, de nincsenek kitéve annak a veszélynek, aminek a hagyományos autók nagyon is, történetesen, hogy véletlenül vizet szívnak vizes környezetben. Ha egy normál erőforrással szerelt jármű szívórendszerébe víz jut, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a motor károsodik, elreped. Míg a levegő-üzemanyag keverék igen, addig a víz egyáltalán nem nyomható össze, ezért amikor a dugattyú megpróbálja összesűríteni, azonnal hajlik, törik, reped a fém.

Amennyiben Tesla vásárlásán gondolkozol, látogass el a Tesla.hu weboldalra, ahol saját magad konfigurálhatod a kiválaszott autót.