2023. július 26. | 11:32

Kiskunfélegyházáig utaztunk, hogy utána járjunk a Zaporozsecek állítólagos rossz hírének. Kellemesen csalódtunk.

Videós felhívásunk kapcsán számos e-mailt kaptam, az egyik legérdekesebb közülük talán Attila levele volt, aki az 1973-as Zaporozsecének történetét szerette volna velünk megosztani. El is készült a kis hangulatvideó, biztos vagyok benne, hogy inni fogjátok Attila minden egyes szavát!

Ahogyan a videóban is hallható, egy ZAZ 968-as típusú Zapiról van szó, ami a rossz híre miatt elég csekély példányszámban maradt fent hazánkban. Holott, az olajcseréknél szükséges centrifugáló olajszűrőt kellett volna megfelelően tisztítani, így a Zapik 1200 köbcentis, 40 lóerős V4-es motorja tovább életben maradt volna. Alapvetően tehát nem olyan megbízhatatlan vas ez, mint amilyennek a köztudatban megmaradt, Attila az elmúlt években több külföldi túrán vett részt vele. Idén Suhl-ba jutott el egyik barátjával (2360 km, ebből a hazaút 1063 km volt 15 óra alatt), de 2017-ben Drezdába, 2015-2016-ban Ukrajnába, előtte pedig Ausztriába merészkedtek. Jövőre a cél Szentpétervár!

Attila kb. 6 éve újította fel saját kezével az autót, a restaurálásról EZEN A LINKEN találtok képeket! Ha te is csatlakozni szeretnél a Magyar Zaporozsec Klubhoz, akkor látogass el a következő weboldalra:  http://zaporozsec.com/