2022. április 01. | 15:22

A Newground csomagos CX-5 kinézetében már támogatja az aktív életet, komoly terepre azonban továbbra sem való.

Te hány csillaggal értékeled ezt a tesztautót?
szavazat - átlag: (5-ből)
Mazda CX-5 G194 AWD 6AT Newground 2022
Előnyök
finom járású szívómotor
ügyes futómű
nagy térkínálat
igényes belső
Hátrányok
rövid könyöklő
AutoHold funkciót nem jegyzi meg

Azt már megszokhattuk, hogy a Mazda külön utakon jár és a tömeges technikai megoldások helyett sajátos konstrukciókkal rukkol elő - legyen szó a Skyactiv koncepcióról, a kompresszió gyújtásos benzinmotorról. Érdekes tény, hogy 2022-ben egyedül ők kínálnak Magyarországon négyhengeres, 2,0 és 2,5 literes szívó benzinmotorokat, amik eladásaik 90%-át adják.

Úgy tűnik a jövő hasonlóan alakul majd, hiszen a nem olyan rég bemutatott CX-60-nal sorhatos motorok érkeznek, 2025-re egy teljesen új padlólemezzel rukkolnak elő, amely plug-in hibrid és elektromos hajtásláncok befogadására is képes lesz pontosan azért, hogy 2030-ra akár 50%-kal csökkenteni tudják flottájuk CO2-kibocsátását.

mazda cx5 teszt alapjarat

Az ígéretes tervek megvalósítása viszont nem a megújult CX-5-tel kezdődik, hiszen a 2017-ben bemutatott második generáció hajtásláncát, műszaki tartalmát tekintve nem hozott változást, sokkal inkább külső jegyeiben újult meg.

Cirkónium és homok

A már említett Mazda CX-60 nagy szabadidő-autó formai jegyeit igyekeztek átültetni az új CX-5-re, az adaptív LED-es fényszórók négyzetes mintázatot kaptak elöl-hátul, a kidomborított hűtőrács króm keretének íve változott. Manapság pozitívumként érdemes megemlíteni, hogy valódi kipufogó végek vannak az autón, a hobbiterepjáró méretei nem változtak, továbbra is egy bő 4,5 méter hosszú, felfújt Mazda 6-ost kapunk.

mazda cx5 teszt alapjarat

A tesztautó az újdonsült, úgynevezett Newground kivitel, amely a 12 különböző szín közül a Zircon Sand metált, avagy cirkónium-homok fényezést kapta. Emellett a 19 colos kerekek fekete kerékjárati ívei, a fekete oldalsó tükörházak, valamint a limezöld díszítőelemben keresendő egyedisége.

A beltér egyben van

Az utastérben kissé tájidegen módon, de a szellőzők keretin is megjelenik a limezöld szín, sőt a félbőr ülések is zöld varrást kapnak. A helykínálat továbbra is fejedelmi, a használt anyagokra és az összeszereltség minőségére sincs panasz. Külön öröm a gombokkal ellátott klímapanel és az extralistában elérhető induktív telefontöltési lehetőség. A műszerfal közepén található központi kijelzőt az új Mazda 3-ból emelték át, kezelése azonban csak a középen található tekerőtárcsával intézhető, tapogatásra nem reagál.

mazda cx5 teszt alapjarat

A könyöklő hossza meglehetősen rövid és állítani sem lehet, szóval ha nem használnám ki szinte teljesen az ülés sínjének hosszát, akkor el sem érném a könyökömmel. Azt gondolom, az Auto Hold funkció memorizálását is megoldhatták volna, így nem kellene minden indítás után külön bekapcsolni az első piros lámpánál. Piros pontot érdemel viszont, hogy a sávelhagyásra figyelmeztetőt képes megjegyezni az autó.

mazda cx5 teszt alapjarat

A csomagtérben 522 liter áll a rendelkezésünkre, a hátsó üléseket lehajtva azonban 1638 litert is kapjhatunk. Egyes kiviteleknél újdonság a megfordítható csomagtér padló, aminek az egyik fele vízálló, sőt az alatta lévő rekesz szintén, ide saras, vizes tárgyakat is problémamentesen elhelyezhetünk.

Tudtad-e?

A Newground felszereltségi szinten kívül érkezett még a Homura Plus és a Takumi Plus, előbbi a sportos, míg utóbbi az elegáns változata volna a CX-5-nek.

Továbbra is szívómotor

Kiegyensúlyozottság, észrevétlen működés jellemzi a 2488 köbcentis, 190 lóerős, 258 Nm maximális nyomatékkal rendelkező benzinmotort. Új üzemmódválasztó kapcsoló jelent meg a CX-5-ben, így ezen túl a Sporton és a Normálon kívül Off Road módban is autózhatunk, ami a kerekek fékezgetésével és a hatfokozatú automata váltó áthangolásával segíthet csúszós felületen.

mazda cx5 teszt alapjarat

Nyomatékból megold mindent, de szívómotor révén meg van az az előnye is, hogy hosszan el lehet forgatni és ilyenkor bizony megjön a hangja az autóbuzik nagy örömére. Normál módban borzasztó lusta a váltó, ezért egy kis játszadozáshoz érdemes Sportba átváltani, azonban ne lepődjünk meg, ha ilyenkor megcsappan az 58 literes üzemanyagtank tartalma. Hétköznapi, vegyes használat mellett 9,2-nél állt meg nálam a fogyasztásjelző, de a 10 liter is könnyűszerrel összejöhet városi körülmények között.

Egy SUV, amit jó vezetni

A Skyactiv koncepció a motoron kívül a futóműre és a többnyire nagy szilárdságú acélból építkező, sok helyen ragasztott, szegecselt karosszériára is kiterjed, így továbbra is nagyon merev, masszív érzetet ad a CX-5 vezetés közben. A gyáriak szerint a zajszigetelésen is javítottak és ez érezhető is, hiszen az eszméletlenül csendes benzinmotor hangja és a szélzaj is elkerüli az ember fülét.

Az elöl MacPherson, hátul multilink, acél keresztlengőkaros futóműben a tekercsrugókat lágyabbra cserélték, de nem kell megijedni, továbbra is támogatja a dinamikus vezetést. Szegmensében az egyik legjobban vezethető, a remek áttételű kormánynak köszönhetően élettel teli a CX-5.

mazda cx5 teszt alapjarat

Ár és összegezve

Érdemben tehát nem fejlődött a CX-5, a tesztelt Newground kivitel érkezésének a külsőségekre adó, aktív életet kedvelő tulajdonosok örülhetnek. A futómű, a váltó és a motor hangolásával kapcsolatos változtatásokat kénytelenek vagyunk elhinni, az tény, hogy egy finom működésű, japán precizitást magában hordozó hajtásláncról van szó, ami vélhetően továbbra is hozni fogja a szívómotor egyszerűségéből fakadó megbízhatóságot. És a 8-10 literes átlagfogyasztást, ami elsőre soknak tűnhet, de egy összkerekes, automata váltós autótól ez közel sem egy rossz érték. Nem utolsó sorban pedig köbcentit kapunk, amit a downsizingolt piacon egyre jobban meg kell becsülni.

A 2,0 literes, 165 lóerős belépőmotorral 9 995 000 forinttól indul a CX-5, a tesztelt Newground kivitel 12,7 millió forinttól érkezik, összkerék-meghajtással 13,2, míg dízel fronton a 150 lóerős 11,5 a 184 lóerős 14,6 milliótól gurulhat ki a szalonból.

Mazda CX-5 G194 6AT AWD (2022)

 • Lökettérfogat: 2488 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 194 LE
 • Max. forgatónyomaték: 258 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4575/1845/1680 mm
 • Tengelytáv: 2700 mm
 • Saját tömeg: 1701 kg
 • Gyári vegyes fogyasztás: 8 l /100 km
 • Tesztfogyasztás: 9,2 l /100 km
 • CO2 kibocsátás: 181 g/km
 • Végsebesség: 195 km/h
 • 0-100: 9,3 s