2019. június 01. | 19:50

A Volvo XC40 2017-ben méltán zsebelte be az Év Autója díjat, most kiderül, mire képes a háromhengeres benzinmotorral

A Volvo XC40-es már járt szerkesztőségünkben, akkor a legerősebb dízelmotorral szerelt összkerekes, R-Design-olt modellel volt dolgunk. Íme az elkészült tesztvideó:

Az apropó, ami miatt ismét a Volvo legkisebb szabadidő-autóját megkaptuk tesztelésre, az a háromhengeres, turbós benzinmotor a gépháztető alatt. Egy háromhengeres motor, amitől az autóbuzériában szenvedő alanyok egyenesen ódzkodnak, az átlagos Volvo-vásárló viszont csak annyit észlel, hogy ezzel a legkisebb benzinessel a legolcsóbb, meg talán a legkevesebb üzemanyagot kéri majd. Ami tényleg jó benne, hogy használat közben nemigazán sejteti vezetőjével, hogy csupán három dugattyút mozgat, nem zajos, nem rángat és még lép is, annak ellenére, hogy nem egy könnyű autó az XC40. Ha nem lennének elveim, lehet, hogy én is megvenném, bár biztosan nem magamnak.

Volvo XC40 – svéd divatcikk

2015-ben mikor az újdonsült dizájnnal megérkezett a Volvo XC90, sokaknak leesett az álla. Egy igazán elegáns, semmihez sem hasonlítható formanyelvet hívtak életre, amit egy kompakt SUV-ra is sikerült átültetniük. Megmaradtak az első, Thor-kalapácsát mintázó LED-es lámpák, rendesen felcsapott övvonal, tipikusan Volvós, hosszúkás lámpatestek hátul, viszont semmi hozzáadott érték nincs.

Volvo XC40 T3 - Teszt Alapjárat

Az igazán érdekes dolog az alapoknál keresendő, hiszen arra a CMA-platformra készült, ami először az XC40 alatt debütált, és minden más hajtásláncot is elbír, köztük a közeljövőben érkező elektromos változatot. A fekete mindennek jól áll. Legalábbis mindenen slankít egy kicsit, elméletben. Gyakorlatban lenne mit leadnia az XC40-nek, hiszen ez a jármű közel 1,6 tonnát nyom a maga 4425 mm-es hosszával, 1863 mm-es szélességével és 1652 mm-es magasságával.

Volvo XC40 – világos, praktikus belső

Attól függetlenül, hogy az alapmotorral szerelt változatról van szó, a beltér igencsak tisztességesre sikerült. A méretei teljesen rendben vannak elöl-hátul, utaztunk benne négyen és senki sem panaszkodott, pedig egy kompakt járműnél általában érkeznek negatív megjegyzések hátulról. A jól variálható, ötletes rögzítőkkel ellátott csomagtér 460 litert számlál, rakodóhelyekből egyáltalán nincs hiány - az első könyöklőben, az kellemes szövettel kibélelt ajtók oldalzsebeiben hatalmas lyukak tátonganak. Ez esetben viszont figyelni kell nehogy kiboruljon a narancslé, mert kész rémálom lesz takarítani, a rágókról meg ne is essen szó.

Volvo XC40 T3 - Teszt Alapjárat

A csend, az anyagok minősége, a világos félbőr ülések, az ízléses légbeömlők valóban prémium hangulatot varázsolnak, nem beszélve a számomra tetszetős, nagy kijelzőre a középkonzolon. A multimédiás felület kezelése igazi felüdülés volt az elmúlt időben sokat használt, PSA-konszernes érintőkijelzők után. Jóval gyorsabb, átláthatóbb kezelőfelületet kínál az XC40. A Momentum felszereltséghez képest a Momemtum Pro változat elektromos csomagtérajtót, hátsó könyöktámaszt két italtartóval, rakodóhálót az első ülések háttámláján, indukciós töltőt, síalagutat és Sensus navigációt kínál közel fél milliós felárért. Ezzel a felszereltséggel nem igazán lesz hiányérzeted.

Volvo XC40 – a T3-at is lehet szeretni

Az elején említettem, mikor a kedves vevő bemegy, mindenképpen benzines motort szeretne, mert ugye a dízelbotrány, és ha már benzines, akkor legyen valami kicsi és takarékos. Adott a T3-as, ami a 150 lóerős és a 190 lóerős dízeleknél is többet eszik papíron. Finoman közlekedve lehet hozni a 7 literes átlagfogyasztást, de legyen akármekkora, akárhány hengerrel szerelt a motor, a turbó mindig meg fogja dobni a fogyasztást. Alattam, nagyrészt autópályán használva 8-9 litert fogyasztott a T3-as.

Volvo XC40 T3 - Teszt Alapjárat

Hősünknek van még lehetősége a 190 lovas, T4-es és a 247 lovas T5-ös benzinesek közül választani, de azok már 10 millió felett indulnak, úgyhogy el is hessegeti őket. Négy hengernél többel rendelkező erőforrás meg már amúgy sincs a Volvónál, hiszen nagyon bíznak a hibrid technológiában, meg az elektromos vonalban, utóbbiról annyit tudunk, mint Mészáros Lőrinc tényleges vagyonáról.

Volvo XC40 T3 - Teszt Alapjárat

Szóval adott az 1.5 literes, háromhengeres turbómotor, ami tavaly még 156 lóerő volt, idén viszont 163 lóerőt teljesít a katalógusadatok szerint. Emellett van még 265 Nm-es maximális nyomaték 1850 és 3800-as fordulatszám között, így a kezdeti húzás után sem fogy el könnyen a motor ereje, élénk mozgáskultúrával ruházza fel a Volvo XC40-et. A változó szelepvezérlés mellett masszív kiegyensúlyozótengelyt kapott a motor, aminek háromhengeres morajlása egyáltalán nem zavaró, a piac egyik legkifinomultabb háromhengeresével van dolgunk, ezt leszögezhetem. 

Volvo XC40 T3 - Teszt Alapjárat

700 000 forintos felárért kérheted a nyolcfokozatú automatával, a hatos manuális váltó hosszú úton jár, franciásan lötyögős az érzet, bár azoknál azért jóval pontosabb. Az automata kéziféket könnyűszerrel elengedném a manuális Volvo esetében, hiszen hirtelen, sokszor indokolatlanul fékezte meg az autót megállás előtt, és kioldania sem sikerült mindig gördülékenyen.

Volvo XC40 – vigyáz rád

Meglepően határozott megindulásokra képes tehát a Volvo XC40 T3, és maga futómű is igazán jól kezeli az erőt, nem bólogat, nem billeg, érezhetően stabil az elöl MacPherson, hátul Multilink megoldással. Inkább kényelmesnek mondanám, a Momemtum felszereltséghez már 18-as kerekek járnak, kormányozni is gyerekjáték – egyszóval a komfortos utazás adott, amolyan mackós érzettel fűszerezve.

Volvo XC40 T3 - Teszt Alapjárat

Összkerékhajtás a legkisebb erőforráshoz nem kérhető, viszont mint minden modellben, ebben is komoly biztonsági arzenált lehet felfedezni: ráfutásra figyelmeztető rendszer, gyalogosokat, állatokat, keresztirányú forgalmat figyeli, önmagától fékez, ha kell, sávelhagyásra figyelmeztet. 500 000 forintos felárért kérhető az adaptív tempomattal kooperáló önvezető rendszer, ami csak 140 km/h-ig működik és van még mit rajta csiszolni, hiszen szeret a sávban ping-pongozni, sőt, néha túlságosan is a sáv jobb széle felé húzódik.

Volvo XC40 T3 ár és összegezve

A Volvo XC40 9 000 000 forintos induló árával egyáltalán nem nevezhető olcsónak, a tesztautó a közepes felszereltséggel, kibővített vezetéstámogató rendszerekkel épp, hogy 13 000 000 forint alatt marad. Ha a Volvót is prémium márkának tekintem, már pedig igencsak közel jár hozzá, akkor ez az ár elfogadható egy olyan autóért, ami kategóriájában igazán egyedi külsőt és praktikus belsőt, megannyi biztonsági berendezést kínál. Viszont a T3 fogyasztása egy kissé magas, ha tehetném a négyhengeres benzinesek közül válogatnék, vagy lehet megvárnám a hibridet. 

Volvo XC40 1.5 T3 Momentum Pro (2019)

 • Lökettérfogat: 1477 cm3
 • Hengerek/szelepek: 3/12
 • Max. teljesítmény: 163 LE 5000/perc
 • Max. forgatónyomaték: 265 Nm 1650/perc
 • Hossz./szél./mag.: 4425/1863/1652 mm
 • Tengelytáv: 2702 mm
 • Saját tömeg: 1570 kg
 • Városi fogyasztás: 7,6 l
 • Országúti fogyasztás: 5,4 l
 • Vegyes fogyasztás: 6,2 l
 • Tesztfogyasztás: 8,5 l
 • CO2 kibocsátás: 144 g/km
 • Végsebesség: 200 km/h
 • 0-100: 9,4 s