2020. szeptember 12. | 12:10

Az új 3-as BMW alapmotorral is hozza a szegmensben elvárható minőséget, viszont a sorhatos csúcsmotorral a benzinvérűek is kielégülhetnek. Akarom mondani a tehetős benzinvérűek.

A 3-as BMW hetedik generációjának 330i kivitele már megfordult szerkesztőségünkben (sajnos a 330d, 330e kipróbálásra nem volt alkalmunk), arra a típusra akkor a tökéletes kompromisszum jelzőt aggattam. Jelen helyzetben az M340i-re mondanám ugyanezt, hiszen egy ősi bajor-magyar mondás szerint a BMW a sorhatos motortól kezdődik. A G20-as M3-ra egyelőre várni kell, ám ha valaki a hétköznapokban is remekül használható, sokoldalú sportos szedánban gondolkodik, akkor az M340i lehet számára a tökéletes választás, már ha van rá több mint 20 millió forintja. De, hogy miért is ennyire kiváló termék az M340i, azt meglepetésvendégünkkel kifejtjük az alábbi videóban:

BMW M340i – az M Performance csomag a méregzöld nélkül is üt

A klasszikus szedán formavilág még mindig ütős tud lenni, főleg, ha M Performance csomaggal tetézik és az 1,6 milliós felárért kérhető Verde Ermés méregzöld fényezést kéri hozzá az importőr. Szélesebb légbeömlők az első lökhárítón, szolid, diffúzor-szerű megoldás hátul és a lökhárítóba integrált kipufogóvégek árulkodnak egyediségéről, no meg az sajátos hűtőmaszk, amely a tükörházakkal együtt selyemszürkés fényben üt el a kasztnitól.

BMW M340i teszt Alapjárat

Az autó 4709 mm hosszú, 1827 mm széles és 1435 mm magas, a tengelytávja pedig 2851 mm. Elöl-hátul LED-es lámpák találhatók, sőt, már a hármashoz is kérhető a lézerfényszóró, ami akár 500 méterre is képes elvilágítani a sötétben. Akármerre gurultam a tesztautóval, mindenki megbámulta, ezek szerint a hármas BMW is az 5-ös és 7-es modellekhez hasonló presztízzsel bír már, főleg az M Performance csomaggal és egy Individual fényezéssel, ráadásul nem csak a külcsín mutat kifejezetten sokat, hiszen ez esetben a motorháztető alatt is egy potens motor dolgozik, de erről majd később.

BMW M340i – Frivol vörös beltér

Megriadhat a férfiember, amikor a Frivol-vörös beltér először a szeme elé kerül, bár anno a Ladákban is a piros beltér volt csak igazán egyedi, és manapság is azok a legértékesebbek, buknak rá a csajok, mint csecsemő a mellbimbóra. Az ülések oldal- és deréktámasza is elektromos, igazán jól személyre lehet szabni őket, van hely az elöl és a hátul ülők számára is, hiszen a G20-as már akkora méretekkel rendelkezik, mint anno az E39-es 5-ös. Az ergonómia teljesen rendben van, remekül tudjuk használni a kormány mögötti váltófüleket, van külön klímakezelőnk, a középső érintőkijelző határozottan gyorsan működik, elérhető az Apple CarPlay is. A csomagtér 480 literes alaphelyzetben, így nem elképzelhetetlen vele egy hosszabb út négy személlyel és csomagjaikkal sem. Egyedüli furcsaság, hogy a feláras, elektromos csomagtérajtó szerkezete furán recsegő hangot adott minden nyitásnál, vélhetően a rugók moraját hallhattam ilyenkor.

BMW M340i teszt Alapjárat

BMW M340i – sorhattal teljes kép

A bajorokhoz hű vásárlók eddig is és ezután is meg fogják találni számításaik a négyhengeres BMW-kben, hiszen nem a lóerők számától függ, hogy mennyire lesz élvezetes egy autót vezetni. A modern BMW-k mindegyikében magas színvonalú technika található, több ezer munkaórát öltek a futómű és a karosszéria fejlesztésébe a mérnökök, viszont aki a klasszikus értékek mentén választ ma magának BMW-t, annak azt gondolom fontos, hogy minimum hathengeres motor duruzsoljon autójában.

BMW M340i teszt Alapjárat

A B58-as motorkódot viselő erőforrás picivel gyengébb változatát már az új Toyota Suprában is próbálhattuk, az X3 M sajnos nem jutott el hozzánk a COVID miatt, ugyanis ebben is ez az átdolgozott sportmotor található. A 374 lóerő és az 500 Nm már papíron is remekül mutat, hát még a volán mögött érezve erélyes megnyilvánulásait. Alapjáraton csendesen jár, de ahogy meglódítja a bódét, hallhatjuk a sziszmákoló turbót, ellentmondást nem tűrően ordít 5000-es fordulat felett a motor és egészen felszabadító érzés, hogy a csúcsnyomaték 1850-5000 között a rendelkezésünkre áll. A széria részecskeszűrő miatt nem igazán lehet parasztkodni a hangjával, viszont Sport módban szolid puffogásokat azért lehet hallani, ami azt gondolom elegendő a fehérgalléros, újgazdag aszfalthuszároknak.

BMW M340i teszt Alapjárat

A 3,0 literes erőforrás forgattyúháza és hengerfeje is alumíniumból készült, a kettős megfúvású turbófeltöltési technológiát pedig továbbfejlesztették, az alapelv már ismert: a turbó és az acélból készült kipufogócsonk egyben került beépítésre, így gyorsabban tud felépülni a turbónyomás, a turbólyuk 25%-kal csökken. Szinte az egész fordulatszám-tartományban dolgozik a feltöltő, így menet közben azt érezzük, hogy sosem akar elfogyni, lineárisan tol minket az ülésbe. Egészen komfortos és csendes utazást biztosít autópályán is, bevallom, sokszor észre sem vettem, hogy a sebességmérő jócskán elhagyta a 130 km/órát. A pályán 7-8 literes fogyasztáshoz nagy mértékben hozzájárul a mindig akcióra kész, 8-fokozatú ZF automata váltó, városban inkább 10 liter környékével lehet számolni, azonban könnyen kúszik 14 literre is a számláló, ha nem óvatoskodunk a gázpedállal.

BMW M340i – sokoldalú sportautó

Az M340i Európában csak xDrive összkerékhajtással kapható, ami 800 000 forintos felárért képes a tengelyek közötti erőt 0-100%-ban elosztani, leginkább hátul hajt, de észrevétlenül képes beavatkozni az első kerekeknél, szóval annyira nem is bántam, hogy elmarad a fánkozás a tesztautó esetében, hiába az elektronikusan vezérelt, teljesen zárni képes M Sport differenciálmű. Amerikában egyébként elérhető hátsókerekes verzióban, sőt, ott 48V-os lágy hibrid technológiát is kapnak a vásárlók, mi viszont az öreg kontinensen élvezhetjük a kombi változat előnyeit, amit odaát vélhetően valamelyik SAV modellel pótol majd az ügyfél Greta Thunberg nagy bánatára.

BMW M340i teszt Alapjárat

A 0-100-as sprint 4,4 másodperc alatt teljesíthető, kérdés nélkül lehet vele összehozni egy-egy előzést országúton, szinte verhetetlennek érzed magad, olyan szinten dolgozik alád és vigyáz rád az elektronika. Nagyobb gázadásra a farát is csak egy pillanatra engedi el, azonnal visszaránt egyenesbe, és ha a Michelin Pilot Sport 4 S gumiabroncsok is valamelyest már bemelegedtek, nem lesz olyan kanyar, amit ne tudnál eszméletlen tempóval bevenni.

BMW M340i teszt Alapjárat

Volt alkalmam kipróbálni a Balaton északi partján, tényleg nagyon hegyeset lehet vele menni, hiába a sterilitás, hiába a számos modern vezetéssegítő, rengeteg adrenalint képes felszabadítani, mindemellett remek utazóautó. Alapból 10 mm-rel lejjebb található, mint a mezei 3-as, az adaptív lengéscsillapítás ha kell a komforthoz, ha kell a sportoláshoz járul hozzá, ilyenkor nincs dülöngélés, csak lelkesítő stabilitás. A M Sportfékek elöl 348, hátul 345 mm-es tárcsákkal igyekeznek megállítani a közel 1,7 tonnás járművet. Az M340i sokoldalúságához az is hozzájárul, hogy akár vonóhorog is kérhető hozzá, így magunk után köthetjük a lakókocsit vagy az utánfutót 1,8 tonnás össztömegig.

BMW M340i ár és összegezve

A BMW G20-as sorozat alapmodellje, a 318i 10,5 körül már megvásárolható, az M340i xDrive 19,7 millió forinttól indul. Az 1,6 milliós fényezés, a 710 000 forintos Business csomag, a vezetéstámogatókkal teleszórt Innovációs csomag 2,1 millióért és a megannyi extra 26,8 milliós árcédulát eredményez a tesztautónk esetében. Ha lenne ennyi pénzem, már valószínűleg nem lenne, hiszen a 30-at súroló fiatalként még pont olyan autót keresnék, amiben ha kell hosszabb távon is kényelmesen és gazdaságosan tudok utazni, de ha kell országúti ragadozóvá változik alattam a gépjármű egyetlen gombnyomásra. Modern megoldások, kimagasló összeszereltség, biztonság, épp ideális méret, praktikum, pazar formaterv, remek vezethetőség – teljessé pedig a sorhatos motorral válik az összkép.

BMW M340i xDrive M Performance G20 (2020)

 • Lökettérfogat: 2998 cm3
 • Hengerek/szelepek: 6/24
 • Max. összteljesítmény: 374 LE
 • Max. forgatónyomaték: 500 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4709/1827/1435 mm
 • Tengelytáv: 2851 mm
 • Saját tömeg: 1670 kg
 • Vegyes fogyasztás: 7,9 l
 • Tesztfogyasztás: 10,8 l
 • CO2 kibocsátás: 168 g/km
 • Gyári gyorsulás: 4,4 s
 • Végsebesség: 250 km/h