A lakóautózás szépsége, hogy a föld bármely szegletében sátrat verhetsz - persze van, hogy csak az arra kijelölt helyen pihenhetsz meg és az sem árt, ha magánterületre sem merészkedsz be. A Caddyvel történő biwakolás, azaz a random lesátorozás fogalma 1982-ben még csak meg sem fogalmazódott a gyáriak fejében, amikor a Caddy őse egy Jugoszláviai leányvállalt által létrejött. Addig a Samba buszok, klasszikus Transporterek jelentették a szabadságot, ezeket a kézzel megmunkált Californiákat egészen a mai napig ontja a hannoveri gyár.

vw-caddy-california-teszt-alapjarat

A személy- és áruszállításra optimalizált Caddy 1995-ben hozta meg a várt sikereket, 2003-ban a harmadik generáció alkatrészeinek 50%-a már megegyezett Volkswagen Touranéval, az aktuális, ötödik széria pedig már egyenesen a gyár moduláris, MQB-platformjára épül. 2021-re elérkezettnek látták az időt egy California kivitelhez, ami két személy részére, ha nem is fejedelmi módon, de megadja a lakóautózás örömét - bár azt most hozzáteszem, hogy a Volkswagen belépő lakóautóját sem mérik olcsón.

Formás doboz

Nagyon nincs mit firtatni az új Caddy kinézetét illetően, nem mondom, hogy megkívántam, de tudva azt, hogy mennyire praktikus is tud lenni ez a fajta kialakítás biztos, hogy vonzó lehet egy józanul gondolkodó apának, aki nem a hobbidömperekben látja a megoldást, ha a család cipeléséről van szó.

Természetközeli feelinget hordoz ez a metálzöld fényezés, egyedi méhsejtmintás első lökhárítót és modern hátsó lámpatesteket kapott az új Caddy. A California alapját minden esetben a Maxi, tehát a hosszított Caddy adja, ami 4843 mm hosszú, 1855 mm széles, 1823 mm magas és 2970 mm-es tengelytávot kínál. Kérhetők hozzá 18 colos kerekek, bár én személy szerint a tesztautón szereplő 17-es kerekek fölé nem lőnék.

vw-caddy-california-teszt-alapjarat

Mintha egy Golfban ülnénk

A hátsó tolóajtók zárása némi kézrásegítés után elektromosan történik, a California értelemszerűen nem kínál harmadik üléssort, de öt ember kényelmesen elfér benne. Az anyaghasználat átlagos, rideg anyagokból tevődik össze többnyire, a kormány mögött már digitális műszeregység, a középkonzolra 6,35 vagy 10 colos érintőkijelző érkezhet, amin immáron egészen stabilan fut a konszern saját fejlesztésű infotainment rendszere, sőt az okostelefonnal is zökkenőmentesen kommunikál. Persze a simogatós hőfok- és hangerőszabályzó továbbra sem lesz a kedvencem, remélhetőleg a VW-nél is hamarosan visszatérnek a fizikai klímapanelhez, ahogyan azt a Stellantis termékeinél is megfigyelhető.

vw-caddy-california-teszt-alapjarat

Minden van a kulcsnélküli bejutástól kezdve, LED-lámpákon, állófűtésen át az 1,4 méteres panoráma tetőig, de ami minket most különösen érdekel, az az 1930 mm x 1070 mm-es kihajtható ágy, ami a hátsó üléssor ledöntése után elővarázsolható. Két személyesnek van hirdetve, bár én inkább másfélnek mondanám, nyilván elfér rajta két átlagos szélességű ember, de nem ezen a kicsivel több mint egy méter széles ágyon fogjuk a legszebbeket álmodni.

vw-caddy-california-teszt-alapjarat

A hátsó szekrénykéből kihúzható a főzéshez alkalmas gáztűzhely, konyhapult és fiók, a felnyitott csomagtérfedél alatt kétméteres emberek is elférnek, köré sátrat húzva pedig a gyári tartozéknak számító két kempingszék és asztal köré legyet gyülekezni. A főzéshez szükséges gázpalack nem része a csomagnak, azt külön kell beszerezni. Német szabvány a csatlakozója, de szerencsére adtak átalakítót a reduktorhoz, amihez azonnal feltöltött, 3 kg-os palackot találtunk 20 000 forintért.

vw-caddy-california-teszt-alapjarat

Szintén gyári tartozék az első szélvédőkre oktojálható műanyag rács, ami éjszaka a szúnyogok ellen véd, de enged be némi levegőt, sőt a panoráma tetőt beleértve az összes ablakra, szélvédőre helyezhetünk fel belülről mágneses árnyékolókat. A hátsó ablakokon található bőrtáskák levehetők és oldaltáskaként is használhatók.

Tudtad-e?

A Caddy kempingezéshez alkalmas kivitelét hívták már Tampernek (Ausztráliában Campernak) és Beach-nek egyaránt, ezeket váltja most a California.

A dízel passzol hozzá igazán

A Caddyhez 1,5 literes, turbós benzinmotor is kérhető manuális és automata váltóval szerelve, de sokkal inkább ajánlanám a turbódízelt, hiszen a benzines változat bőven 10 liter felett képes fogyasztani és az autó karakteréhez is sokkal inkább passzol az öngyulladós motor. Igaz, a gyártó szerint nem kell sokat várni az 1,5 literes, földgáz üzemű, 130 lóerős turbómotorra sem.

vw-caddy-california-teszt-alapjarat

75, 102 és 122 lóerős erőszintekkel kapható a 2,0 literes TDI motor, egyelőre csak a 122 lóerős változattal kínálják a Californiát, amit ezzel a motorral javasolnék, hiszen az összkerekes, 1,8 tonna megmozgatásához néha még ez is kevés volt. Persze, szépen dízelesen lehet a 320 Nm-es nyomaték jóvoltából löttyinteni fokzoatról fokozatra a bódét, de hamar elvész a lendület, az autópályás tempó azonban erőlködésmentes hozható vele. A 900 000 forintos felárért kérhető, hétfokozatú DSG automata váltó nem hiányzott, kellemes kapcsolási érzetet adott a hatos manuális. Az, hogy valamivel több dolgot cipel magával az összkerekes Caddy, az hozzájárulhat ahhoz, hogy egy átlag TDI változathoz képest 1 literrel többet kér, de a 7,5 literes átlagfogyasztás közel sem riasztó érték.

Támogatja a vezetést, segédletekkel

Célszerszám révén a Caddy California is hozza az elvárhatót, a dobozos felépítmény ellenére szépen ott van az úton, de a tempós kanyarokat nem érdemes forszírozni vele, ugyanis könnyen billenésre lehet bírni. Szélzaj akad rendesen és az úthibák is nagy dörrenéssel jelennek meg a légüres térben. Az adaptív tempomat és sávtartó stabilan működött, igaz utóbbit minden indításnál külön ki kell kapcsolni a menüben kavirnyászva. Ezeken felül kapunk vészfék-asszisztenst, holttérfigyelőt, keresztirányú forgalomfigyelőt és parkradart.

vw-caddy-california-teszt-alapjarat

Ár és összegezve

A T6 California négyszemélyes lakóbusz 30 és 40 milliós skálán mozog, a kétszemélyes kempingezéshez alkalmas Caddy Californiát 12-23 millió forint között lehet megvásárolni. Tavaly 10 T6-os California kelt el hazánkban annak ellenére, hogy nagyjából egy évet kell várni a Hannoverben készülő modellre. Nyilván a német nyelvterületeken, Svájcban sokkal komolyabb hagyománya van a lakóautózásnak és a fizetőképes vásárlók tömege is szélesebb, így azt gondolom továbbra sem lesznek állandó elemei az utcaképnek a California modellek. A tesztautó 23 millió forintos ára riasztó lehet, hiszen egy négyszemélyes, új Fiat lakóautót is kapunk hasonló áron. Az viszont biztos, hogy a tehetős, kompakt méretű lakóautóra vágyó Volkswagen-rajongók párjukkal biztos, hogy megtalálják számításukat a Caddy Californiában.

Volkswagen Caddy California 2.0 TDI 4Motion (2021)

 • Lökettérfogat: 1968 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/12
 • Max. teljesítmény: 122 LE
 • Max. forgatónyomaték: 320 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4853/1855/1823 mm
 • Tengelytáv: 2970 mm
 • Saját tömeg: 1,8 tonna
 • Gyári vegyes fogyasztás: 5,2 l/ 100 km
 • Tesztfogyasztás: 7,5 l/100 km
 • CO2 kibocsátás: 140 g/km
 • Végsebesség: 185 km/h
 • 0-100: 11,8 s