2020. május 08. | 11:18

6,1 millióért az ember nem ezt várja.

Először is szeretném tisztázni, hogy kétség sem fér a Suzuki népszerűségéhez, maga a Vitara is szép sikert futott be, és alapvetően nem egy rossz autó. Ahogy természetesen rossznak a vadiúj lágyhibrid kivitelt sem nevezném, de sajnos annyiba kerül, hogy nem tudok kiegyezni vele. Nem adnék érte pénzt. Ha már ennél a pontnál úgy érzed feltoltam a vérnyomásod, jobb ha most visszafordulsz. Spoiler veszély: leszólom a fapados Vitarát!

Suzuki Vitara Hybrid teszt Alapjárat

Fontos megemlítenem azt is, hogy egy általános árnövekedés mutatkozik az újautó-piacon, amelyet jó előre megjósoltak a szakemberek. Nem csak a drágább, lágy hibrid hajtáslánccal szerelt Vitarának, de 2020-ban mindennek felment egy kicsit az ára, a Covid-19 pedig nem segített a gyártók gazdasági helyzetén. A Suzuki-fanok hazája egyértelműen Magyarország, így bevallom őszintén kicsit félek, hogy milyen reakciókat váltok ki a véleményemmel egyesekből. Ne ítéljetek el, mondom miért.

Miért szeretjük a Suzukit és miért “A Mi Autónk”? Mert olcsó. Mert megbízható. Mert praktikus. Mert jól fogyaszt. Mert egyébként pofásak is, nem a legjellegzetesebb autók voltak régen, de mostanra ez megváltozott. Az összes új Suzuki modell hordoz magán valamiféle vagányságot. Szándékosan ebben a sorrendben írtam ezeket, hiszen a magyar átlagembereknek ez a fontossági sorrend.

Suzuki Vitara Hybrid teszt Alapjárat

Maga a Vitara lényegében nem változott a 2018-as verzió óta. Ami nagy váltás, az a motorháztető alatt történt és az árlistán. Márk korábban már bemutatta nektek a Vitarát, rá jellemző pontossággal és elfogulatlansággal, azonban nála egy csúcsfelszereltségű darab volt. Mint ahogy általában ezt szerencsénkre megszokhattuk, a gyártók mindig a legszuperebb kivitellel babusgatják az újságírókat, most azonban egy totál fapad darab került hozzám. Még nem volt ilyenben részem, és megmondom őszintén, egy kicsit elszörnyedtem.

Suzuki Vitara Hybrid - változatlan külső, továbbra is vagány megjelenés

Nem szeretném hosszasan taglalni ezt a szekciót, hiszen a Vitara külleme gyakorlatilag nem változott. Maradt a 4175 mm-es hossz, az 1775 mm-es szélesség és 1610 mm-es magasság. Az egyetlen szembetűnő különbség a kék Hybrid felirat hátul. 185 mm-es hasmagassága és 2500 mm-es tengelytávja terepkörülmények között éppúgy megállja a helyét, mint a szűk, belvárosi parkolókban. Nekem talán szemből a legszimpatikusabb, tetszik, hogy a hűtőmaszk egységes felső vonalat képez az első LED-es fényszórókkal, melyeket kék betéttel láttak el a dizájnerek a ráncfelvarrás során.

Suzuki Vitara Hybrid teszt Alapjárat

Suzuki Vitara Hybrid - vissza a 2000-es évekbe, elszomorító belső

Hihetetlen számomra, hogy a gyártó egy ilyen sikeres modelljének legalsó felszereltségi szintjén úgy néz ki a beltér, mintha a tervező mérnök átaludta volna az elmúlt 20 évet. Nagyon sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de komolyan már csak egy kazis magnót vártam volna valahova. Az egyetlen modern designnal éppen csak meghintett részlet a középkonzol digitális klímavezérlő egysége, de még azon is vannak rendkívül retro tekerőkék.

Suzuki Vitara Hybrid teszt Alapjárat

Az üléshuzat mintázata a 14 évvel ezelőtti Swiftére emlékeztet, amelyen vezetni tanultam, és még az is kreatívabb volt valamivel. Dehát a GL, az GL: mindent bőrhatású műanyag, valamint egy bizonyos metál-selyemfényre emlékeztető szürke műanyag borít. A multifunkciós kormány gombjait pedig olyannyira nem volt kellemes nyomogatni, hogy inkább nem csináltam. Bár az összeszerelés igényes, nagyon egyszerű, nem vagyok benne biztos, hogy tartós is, erre csak az idő adhat választ.

Suzuki Vitara Hybrid - mondjuk vezetni egyáltalán nem szörnyű

Attól függetlenül, hogy maga a beltér szegényes és szerintem túlárazott a kocsi futásával és vezethetőségével nem lehet vitatkozni. Bátran ki lehet próbálni füldúton is, de sima elsőkerék-hajtásos verzióval nem lennék a legbátrabb legény a mezőn. Vannak hiányosságai a legalacsonyabb felszereltségi szintnek, szeretnék írni valamit a vezetést segítő és biztonsági rendszerekről, de az ezen a felszereltségi szinten nem igazán van. Szó szerint csak a legalapabb, ABS, EBD, lejtmenetvezérlő és fékasszisztens.

Suzuki Vitara Hybrid teszt Alapjárat

Még egy áldott tolatóradar se jár a fapados Suzukihoz. Tudom, tudom, hiszen az valójában kényelmi funkció, de manapság az új autók még alapfelszereltséggel is sokkal több mindent tartalmaznak, mint a szegényes GL Vitara. A modell csak és kizárólag 6 sebességes manuális váltóval kérhető, ami szintén elég fura manapság.

Suzuki Vitara Hybrid - lágyhibrid, amitől valóban jobban fogyaszt és továbbra is kellemesen megy

Elérkeztem a hibrid Vitara legsarkallatosabb pontjához. Jelenleg a Vitara csak és kizárólag a Swift Sportból is ismert, 1,4 literes, négyhengeres BoosterJet motorral érhető el, 48V lágyhibrid-rendszerrel megtámogatva. A 130 lóerő és a 235 Nm nyomaték bőven elég, alsó tartományokban is szépen húz. Térjünk át egy kicsit a hibrid részre. És ez az a pont, ahol valóban kiszalad alólam a szék az ár miatt.

Suzuki Vitara Hybrid teszt Alapjárat

Itt egy lágyhibrid-rendszer, amelyben valójában minimális rásegítés történik az integrált önindító generátortól. A 48 voltos lítium-ion akkumulátor töltése motorféknél érhető tetten, az ide visszanyert energiával működik a 13,6 lóerős generátor. A legalacsonyabb fogyasztást 4,9 literre írja a gyártó WLTP szabvány szerint, ami nem egy csúcsfogyasztás egy hibridhez képest. Ráadásul 5,3 alá nem igen tudtam vinni. Ez egy sima benzines verzióval is hozható fogyasztás. Legalábbis részemről, annak tudatában, hogy a lábam annyira nehéz az esetek többségében, hogy még a leggazdaságosabb hibridet is zabáló fenevaddá teszem, ha nem figyelek.

Suzuki Vitara Hybrid teszt Alapjárat

Továbbá a természetbarát hibridnek nevezett egység kibocsátási értéke 128,3 g/km. Kérem szépen emberek, Mazdáéknál egy vegyesgyújtású, 2,0 literes benzinmotorból 100g alatti értéket tudtak kicsikarni. Persze az drágább, nem kevéssel, de miért is ilyen drága a hibrid Suzuki magához képest, ha valójában se nem erősebb, nem sokkal környezetbarátabb és nem fogyaszt sokkal jobban? Na ez itt a kérdés kedves olvasóim. Itt is hagyom, csak úgy.

Suzuki Vitara Hybrid ár és összegezve

Mint ahogy azt többször is jeleztem a Suzuki Vitara Hybrid legalsó felszereltség szintje egészen pontosan 6 140 000 forint, most kedvezménnyel 5 140 000 forintért hazavihető, ami pont eggyel barátibb. Ezért a felhasználó egy közlekedőedényt kap, meg egy klímát. Valószínű tehát, hogy ha már úgyis újautó vásárlásban gondolkodik az ember, még hitel esetén sem jelent túl sok többletet a kezdőárhoz képest a csúcsfelszereltség, ami 7 960 000 (most 6 960 000 Ft) forintnál kezdődik. És akkor még nem kértél bele minden egyedi extrát, csak a legjobb felszereltséget vetted meg. Tegyük fel, hogy befizetsz még néhány plusz dologra, megint elvertél egy millió forintot, és ezzel megérkeztél egy Toyota CH-R kezdőárához, amiben minden benne van és még több is, mint a Suzuki csúcsában. Ráadásul egy öntöltő hibridről beszélünk. Számomra nem érne meg ennyi pénzt. Még egyszer szeretném megjegyezni, hogy nem maga a Vitara a rossz, egyszerűen csak az árával nem tudok megbékélni.

Suzuki Vitara 1,4 48V Hybrid (2020)

 • Lökettérfogat: 1373 cm3
 • Hengerek: 4
 • Max. teljesítmény: 129 LE (5550)
 • Max. forgatónyomaték: 235 Nm (2000-3000)
 • Hossz./szél./mag.: 4175/1775/1610 mm
 • Tengelytáv: 2500 mm
 • Saját tömeg: 1205 kg
 • Vegyes fogyasztás: 6,4 l /100 km
 • Tesztfogyasztás: 5,3 l /100km
 • CO2-kibocsátás: 128 g/km
 • Végsebesség: 190 km/h
 • Gyorsulás (0-100km/h): n.a.

Ha kíváncsi vagy rá mi a helyzet Suzukiéknál az új SX4 S-Crossal, kattanj rá Imelda villámtesztjére!