2022. október 12. | 13:01

A full hibrid Civic új szívet kapott, de most már csak ezzel a konfigurációval érhető el.

Ahogyan arról már nemrégiben beszámoltunk, Magyarországra is megérkezett a Civic legújabb kiadása, amelynek hazai menetpróbáján volt alkalmam vezetni egy legmagasabb, Advance felszereltségű példányt. Ott már leírtam, hogy milyen újdonságokkal érkezett a full hibrid hajtású 11. generáció, így most inkább azokat a tapasztalataimat osztom meg, amelyeket az egyhetes teszt során szereztem az autóval kapcsolatban.

Jól pakolható, korrekt beltér

Az új Civic és a HR-V esetében sem mondható már el az a közhely, hogy a beltér japánosan béna. Kényelmesen felvehető az üléspozíció (bár az kicsit fájó, hogy egy 13 millióba kerülő autó középső felszereltségi szintjén nem elektromosan állítható a sofőrülés), a felhasznált anyagok minőségére sem lehet panasz. A könyöklők tényleg puhák, nem csak annak tűnnek, valamennyire visszafogták a zongoralakk-áradatot, megfelelő az összeszereltség és a kijelzők minősége is hozza az ebben a kategóriában elvárható szintet.

Vezeték nélküli az Android Auto és az Apple CarPlay kapcsolat, utóbbit ki is tudtam próbálni, probléma nélkül működött. A műszerfal tetejére biggyesztett 10,2 colos érintőkijelző menürendszere nem akadozik, viszont kicsit fordíthatták volna a vezető felé, úgy jobban leolvasható lenne.

Hátul bőséges a lábtér, a csomagtartó (410-1220 liter) a fastback kialakításnak köszönhetően pedig kiválóan pakolható. Az egyetlen probléma az akkucsomag miatti kis lejtő a padlóban, de ezzel is együtt lehet élni. Hátulra is jutott szellőző és USB-aljzat, bár Type-C csatlakozóból egy sincs a kabinban. Van viszont fűthető ülés és vezeték nélküli telefontöltés is.


Tudtad-e?

A Civic 50 éve íródó története Magyarországon sem elhanyagolható, 2021-ben összesen 328 új példányt helyeztek forgalomba idehaza a Datahouse adatai szerint, ezzel a Fiat Tipo és a Mazda 3 között végzett az eladási számokat tekintve a kompakt kategóriában.


Csak egyféle hajtáslánccal kínálják

Az egyébként hangszigetelővel is ellátott géptető (ma már ezt sokszor lespórolják) alatt a gyártó új fejlesztésű, 2,0 literes Atkinson-ciklusú benzinmotorja található, amely 143 lóerős. A közvetlen befecskendezéses blokk egy 135 kilowattos villanymotorral dolgozik együtt, a rendszerteljesítmény így 185 lóerő, ehhez 315 Nm csúcsnyomaték társul. A hajtáslánc része még a generátor, amelyet a benzinmotor táplál elsődleges feladatként, a villanymotor pedig egy 1,05 kilowattórás akkucsomagból táplálkozik.

Egészen sokszor tud tisztán elektromos módban haladni, finom gázpedálhasználattal több kilométert is meg lehet tenni anélkül, hogy beindulna az benzinmotor. Autópályán is képes elektromos módban vitorlázni, a belső égésű motor elsődleges feladata az áramfejlesztés. Az eCVT rendszer (amelynek kevés köze van a klasszikus, szíjas CVT váltókhoz) a benzinmotor, az elektromotor és a generátor összehangolásáért felel, a vonóerő mindig egyenletes.

A gyártó elmondása szerint sokat javítottak azon, hogy a benzinmotor ne bőgjön annyiszor és az optimális fordulatszám-tartományban dolgozzon. Ez igaz is, ám még mindig hallani olykor, hogy magas fordulaton pörög, bármennyirer is jól hangszigetelt az utastér. A rendszer képes imitálni a hagyományos váltók váltási érzetét, legalábbis hang tekintetében.

Fordulatszámmérő nincs, ám a műszerfalon a „póvermérő" mutatója ugrál visszafelé sport üzemmódban, mintha ott egy kézi váltás történne, a hanggenerátorból érkező motorhang is ezt sugallja, ám a vonóerőben nincs megakadás, így az egész élmény inkább kissé komikus. Ami a fogyasztást illeti, főleg városi és autópályás használat mellett 5,4 literes átlag jött ki a teszthét végére.

Kicsit feszes a futómű

Elöl MacPherson, hátul pedig többlengőkaros független futóművet kapott a Civic, amely a Michelin Pilot Sport gumikkal elég jó vezethetőséget eredményezett. A kormányzás sport módjában egészen jó az érzet, nincs agyonszervozva, elég pontosan reagál a mozdulatokra. A 18 colos kerekeket a magyar utakra kicsit erősnek érzem, ahogyan a futómű egésze is feszes a hitvány úthálózathoz, így sokszor érezhető keményebbnek a kelleténél a menetkomfort.

Eleinte örültem a kormány mögötti fülekkel több fokozatban állítható fékenergia-visszanyerőnek, ám a rendszert legerősebb rekuperációra állítva sem sikerült hosszabb távon egy pedállal közlekedni. Bárminyen üzemmódban haladtam, bármennyire is le volt merülve az akkupakk, egy gázadást követően legyengítette motorfék erejét. Így pedig városban sem tud megvalósulni az egypedálos vezetés, hiszen senki nem fogja minden megállás előtt a kormány mögötti fület rángatni, hogy megint a legerősebb legyen a motorfék.

A biztonsági rendszerrel is akadt gondom, a sáv- és útelhagyást figyelő rendszer több fokozatban állítható: szűk, normál és széles állásban, előbbi kettőben viszont túl érzékennyé válik. Az útpadkától egy méterre már pánikba esik és határozottan belenyúl a kormányzásba, ami adott esetben veszélyesebb, mintha nem csinálna semmit. A tolatókamera nem a legjobb a kategóriájában, de a feladatát jól ellátja.

Ár és összegezve

Szerintem sokkal jobban sikerült külsőre és belsőre is ez a modell, mint az előző széria, nem sok mindenbe lehet belekötni. Csendes utazóautó, nem egy széthegyezett ezres motor dolgozik benne és a fogyasztása sem rossz. Az ára viszont a szeptemberi bemutatóhoz képest még drágult. Az Eleganc alapkivitel 12,7 millió a tesztelt Sport felszereltségű tesztautó viszont már kicsivel 13 millió felett jár.

Honda Civic e:HEV 2.0 Sport (2022)

 • Lökettérfogat: 2,0 liter
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 143 LE
 • Elektromotor: 135 kW
 • Max. rendszerteljesítmény: 185 LE
 • Max. rendszer forgatónyomaték: 315 Nm
 • Akku. kapacitás: 1,05 kWh
 • Hossz./szél./mag.: 4551/1802/1408 mm
 • Tengelytáv: 2734 mm
 • Saját tömeg: 1458 kg
 • Gyári vegyes fogyasztás: 4,7 l/100 km
 • Tesztfogyasztás: 5,4 l/100 km
 • CO2 kibocsátás: 108 g/km
 • Végsebesség: 180 km/h
 • 0-100: 7,8 s