2023. március 11. | 08:05

Vannak erősségei, de néhány banánhéjon elcsúszik a britek szedánja.

Szépen fordul be még a tempósabb kanyarokban is a Jaguar XE csúcsmodellje, az összkerékhajtásnak köszönhetően nem nagyon lehet zavarba hozni. Az már kevésbé ideális, hogy a hátul ülők feje eközben odaér a tetőhöz, de erről majd később.

Korábban már járt nálunk a frissített XE, méghozzá a 250 lóerős, hátsókerekes kivitelben. Abban a tesztben mindent elolvashatsz az autó külsejével, belsejével és technikai paramétereivel kapcsolatban, én most inkább csak arra fókuszálok, milyen volt az egyhetes teszt alatt használni a 300 lovas csúcskivitelt.

Szűkös

Mint említettem, hátul nem kifejezetten nagy a fejtér. A lejtős tetővonalnak és a kecses külsőnek ez az ára, 180 centi felett már odaér a feje a hátul ülőknek a kárpithoz. Szintén nem növeli a komfortérzetét az ott utazóknak, hogy az első ülések alá nem fér be az ember lába, így a lábtér sem növelhető ezzel a megoldással. Az is furcsa ma már, hogy nincs USB-aljzat a hátul ülőknek.

A csomagtartó is a legkisebb a kategóriájában, 394-1275 liter közt variálható, a német prémium vetélytársaival ellentétben (3-as BMW, Audi A4, Mercedes C-osztály) pedig nincs az XE-ből kombi változat. Ez persze nem mindenkit érint érzékenyen, hiszen az Alfa Romeo Giuliából sincs puttonyos verzió, mégis szeretjük.


Tudtad-e?

Az XE-ből a Datahouse adatai szerint összesen 9 új példányt helyeztek forgalomba Magyarországon 2022-ben, ezzel a felső-középkategória 28. pozícióját foglalta el.


A beltér összeszereltsége egyébként jó, a felhasznált anyagok minőségére sem lehet panasz. A középkonzol egyéb JLR-csoportos autókból lehet ismerős, ez a modell is megkapta az érdekes, digitális klímapanelt, ami kicsit szaggat néha, de a dupla funkciós tekerőgomb okos megoldás (a befúvást és az ülésfűtés erősségét is ezzel lehet állítani).

Szintén látványos a részben digitális műszeregység, a központi érintőkijelzőn futó rendszer viszont nem a leggyorsabb. Az is elmarad a prémium kategóriában elvárhatótól, hogy az Apple CarPlay és az Android Auto csak vezetékkel működik. Nem növelte a presztízsértéket az sem, hogy az ajtók elég nehezen csukódtak, amolyan szociautósat kellett rajtuk csapni, hogy sikerüljön. 

Jó ez a hajtáslánc

Csakis a 2,0 literes, négyhengeres motorral kapható az XE benzinesek terén, ez a 300 lovas kivitel jelenti a csúcsot. A hosszában beépített turbómotor 400 Nm nyomatékot produkál, így nemhogy minden forgalmi szituációt meg lehet oldani vele, de még sporolásra is alkalmas.

Mivel ez nem hibrid, így a fogasztásán is meglátszik a tudása, a teszthét végére 14,3 liter jött ki, ami annak fényében jó érték, hogy nem tojással a pedál alatt közlekedtem, sőt. Ráadásul akinek a fogyasztás számít, az nem egy 300 lóerős luxusszedánt fog venni 30 millió forint környékén.

Egy 8 fokozatú ZF automata váltó teszi benne a dolgát, amely nem a piac legfürgébbre hangolt váltója, de hozza az elvárható szintet, nem igazán lehet belekötni. Az autó összkerékhajtású, ám az első kerekekhez csak indokolt eestben küld nyomatékot, így lényegében az esetek többségében hátsókerekesként működik.

Prímán eltalált futómű

Attól eltekintve, hogy autópályás tempónál kicsit erősebb a szélzaj, komfortos utazóautó az XE. A futómű még a magyar utakkal is viszonylag jól megbirkózik, nem szakad le a veséd minden kátyún áthaladva. 

Szinte mindegy, hogy melyik sebességi fokozatban van éppen, minden fordulatról kellő dinamikával indul meg, magasabb fordulatszám-tartományban azonban sport üzemmódban kellemetlenül torz hangok jönnek a hangszórókból. Valószínűleg nagyon akarták, hogy sportosnak tűnjön a négyhengeres, de kicsit izzadtságszagúra sikeredett a dolog.

Kanyarokban szépen és semlegesen fordul elöl az MacPherson, hátul többlengőkaros rendszerrel, az összkerékhajtásnak köszönhetően ráadásul nem nagyon lehet kihozni a sodrából közúti körülmények közt. Azt viszont érezni rajta, hogy több mint 1650 kiló, ezzel a kategória egyik legnehezebbje.

Ár és összegezve

A P300 kivitelű XE 21 millióról indul, a szépen felextrázott tesztautó ára azonban már 28 millió forint. Összességében pont azokon a területeken marad le a német riválisaitól, amikben az egész JLR-csoport is. A modern technológiát még nem szelidítették meg annyira, a fiatal vásárlóknál pedig sokat számít a user experience, például az is, hogy csatlakozik-e kábel nélkül az okostelefon, vagy sem. Az autót az autóvezetés élményéért szeretőknek persze ez mellékes, de 2023-ban már komplettebb csomagokat is kínálnak más márkák.

Összeszedtem, hogy a riválisai mit tudnak hasonló teljesítményű, négyhengeres benzinmotorral, legfeljebb enyhe hibrid hajtással. A Volvo S60 igazából már egy nagyobb méretosztály, Lexus IS-t pedig jelenleg nem kapni nálunk, így ezek nem kerültek be az összehasonlításba.

Jaguar XE P300 AWD R-Dynamic SE (2023)

 • Lökettérfogat: 1998 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 300 LE (221 kW) 5500/perc
 • Max. forgatónyomaték: 400 Nm 1500-4500/perc
 • Hossz./szél./mag.: 4678/1967/1410 mm
 • Tengelytáv: 2835 mm
 • Saját tömeg: 1651 kg
 • Vegyes fogyasztás: 8,3-9,1 l
 • Tesztfogyasztás: 14,3 l
 • CO2-kibocsátás: 207 g/km
 • Végsebesség: 250 km/h
 • 0-100 km/óra: 5,9 sec
Zeitler Mátyás / Alapjárat.hu