2020. december 15. | 10:05

Komolyan mondom, erre az évre nekem ez már sok volt.

Utálok autóban csalódni, vagy azt érezni, hogy bár jó, de mégis többet vártam, mint ami érkezett. Utóbbi esete áll fenn a 2020-as Nissan Leaf legnagyobb akkupakkos, 62 kWh-s kiadása esetében. Jó, jó, de azért sokkal jobbnak kéne lennie. Jelenleg sajnos azt látom, hogy bár a Leaf volt az egyik első a teljesen elektromos személygépjárművek kategóriájában, egyeduralma jócskán megkopott az évek alatt, és halvány próbálkozásnak tűnik már csupán. Mintha a gyártó nem is igazán akarna ezen a piacon érvényesülni.

nissan-leaf-teszt-alapjarat

Pedig számos elektromos tanulmány és ígéret van már Nissanék asztalán, a Formula-E autójuk is nagy sikereket aratott a bemutatókon, nem értem hát, hogy miért nem működik ez a dolog a hétköznapi autógyártás terén. Maga a Leaf ZE0 karosszéria 2013-ban látta meg a napvilágot, és mondhatni sikeresnek számított a palettán, nem nagyon volt még akkoriban komoly riválisa, a villanyos autózás épp csak kezdte kibontogatni a szárnyait. Azóta a karosszéria jócskán megújult, rá is fért, hiszen kezdetekben elég szerencsétlen volt szegény. A ZE1 elnevezésű, frissített küllem azonban meghozta a várt csini faktort. Korábban kipróbáltam a ZE1 első kiadását is, ha érdekelnek a részletek, most kifejezetten arra koncentrálok, hogy mi változott az enyhe facelift keretein belül.

Jó sokszor kell ránézni, hogy észrevedd

Külsőleg szinte minden maradt ugyanaz, ami volt, ha az elejét nézed nagyon, nagyon alaposan, akkor feltűnhet, hogy a 2020-as modell kapott az első lökhárító alsó, már-már szoknya részére egy kis kiegészítést. Nevezetesen egy kellemesen kék díszcsíkot, amely szolidan jelzi, hogy villanyos gépezetről van szó, az alapból hányásig ismételt piros tesztautó színe mellett nekem ez a hirtelen kék nem igazán jött be, de ez nem a kék hibája. Inkább a pirosé, amiből a legtöbb van a kocsin, egyébként 290 000 forint felár ellenében két tónus is jár, hiszen lehet fekete a tető, ahogy a tesztautón ez szépen prezentálva is volt. Továbbá nagyon halványan változott a ködlámpa körüli rész is.

nissan-leaf-teszt-alapjarat

Haladjunk tovább szigorúan nagyítóval az autó oldala felé, hiszen anélkül nehézkes egy képen észrevenni, hogy az egyetlen változás az autón az, hogy nem kapta meg a karosszéria színét a visszapillantó tükör borítása, helyette fekete az is, mint a tető. Ugyanaz a kiállás, a 17-es felniken is egy igazi bokorugró. A kerékjárati ívekbe meg befér a fejem. Na lépjünk is tovább. Fenék? Ugyan kérlek, kinek van ideje arra, hogy azt újragondolja? Amúgy nem rossz, de olyan nagyon jó sem.

Még mindig nem tudom eldönteni, hogy fapados vagy letisztult

A beltérben is minden ugyanolyan, talán a digitális műszerfal részletei ha változtak valamelyest, erre azért fogadást nem indítanék. A Tekna felszereltségnek köszönhetően azonban az üleseken helyenként már bőrt is talál az ember, abból persze szintetikusat, az érzetből nem vesz el. Csak nem büdös. Tombol a fekete belső, boldog a lelkem, a kormány érzete pedig nagyon régi Nissanos. Tetszett. Ám az indító gomb továbbra is nagyon hülye helyen, középen lent van, hosszú másodpercekig tapogattam a kormány környékén pedig még közel se jártam.

nissan-leaf-teszt-alapjarat

A fűtést ebben a kocsiban is kicsit nehézkes életre kelteni, bűvészkedni kell rendesen, ám örömmel láttam, hogy itt is visszaköszön már a HEAT funkció, amely az akkumulátorok védelmét szolgálja. Részletesebben erről a Kia E-Niro tesztjében beszéltem. Lábterek rendben, fejterek rendben, elöl és hátul kényelmesen tágas, ami nem is csoda, hiszen semmi sincs túlbonyolítva. A hátsó üléssor egy hangyányit székes érzetű, de azért nem vészesen nem kényelmetlen.

Talán a vezethetőség volt a legfeketébb pont

Mondjuk úgy, hogy a futómű rendben, elöl MacPherson, hátul torziós megoldás, nem üt nagyot, de azért érzed, hogy ott volt az a kátyú. A vezethetőség igazán hétköznapi. Szó szerint az égvilágon semmi extra, csak egyenletes, stabil, biztos közlekedés. Nem beszélve a vezetést támogató rendszerekről, amik nagyon is agresszívan veszik át tőled a döntést, ha szükségesnek érzik. Néha egyébként kissé gyenge az idegzete a vészfékező rendszernek, de még mind egyik sem akkora probléma, hogy egyáltalán problémának nevezzük.

nissan-leaf-teszt-alapjarat

Viszont mostanság elég sok elektromos autót vezettem, és mindegyikben egytől egyig imádtam, hogy több szinten állítható az egypedálos rendszer. Rettentően hiányolom a Leafből, hogy vagy bekapcsolod az e-Pedal funkciót és akkorákat fékez, hogy kiköpöd az állkapcsod, ha leszállsz a gázról, vagy pedig kikapcsolod, és gyakorlatilag egy ezres benzines “motorfék” hatását produkálja. Nem jó, a Kia és a Hyundai termékeivel pofon egyszerű megtalálni a hangot, a Leaf örök rejtélyként működik, ennek pedig már működnie kellene. Jópofa a telefonnal irányítható elektromos autó, de én inkább normálisan működő e-Pedal funkciót szeretnék.

Minden negatívummal szemben: megy, mint állat!

Ráadásul most már egészen messzire is megy. Kiegyensúlyozott vezetési stílus mellett a 385 ígért kilométerből bő 350-et meg is tehetsz vele, ami már egy valóban használható, nem csupán városi, de akár ingázós körülmények között is megfelelő, helyi kibocsátástól mentes, környezettudatos tulajdonság. Jár a piros pont is. A 62 kWh-s akkuval a töltési idők a szokásos módon alakulnak, gyorstöltővel bő egy órára van szükség a teljes töltöttséghez, otthoni 220-ról majdnem 12 órán át töltődik a Leaf.

nissan-leaf-teszt-alapjarat

A 160 kW-os elektromotor 216 lóerőt és 340 Nm nyomatékot ereszt az első tengyelre, amivel kifejezetten izgalmas a gyorsítás és az elindulás is, hiszen azonnal reagál az autó. Már ha nem szuper eco üzemmódban használod, mert akkor Gizi néni hamarabb ér át a zebrán, mintsem hogy te elindulj. Szerintem egy kicsit túl óvatos a rendszer. A 0-100-as sprintet 6,9 másodperc alatt teljesíti, és 157 km/óránál húzta meg a gyártó a maximális sebességhatárt. Kellemesen tudsz vele autópályázni, és a városban is fel tudod venni a kellő lendületet.

Ár és összegezve

A Nissan Leaf nagy hatótávú verzióját 14 690 000 forinttól vásárolhatod meg, amely már tartalmazza az állami támogatást és a Nissan kedvezményt. Ezek részleteit és aktuális elérhetőségüket megtalálod a gyártói honlapon, illetve kollégáim igyekeznek a lehető legfrissebb információkat megjelentetni az aktuális állami támogatásokról.

A tesztautó Tekna felszereltségi szintje 15 090 000 forintnál kezdődik, ami elég csücskös ár, egy kicsit le is esik az ember álla, hogy mégis mit cserélnek aranyra benne, hogy 7 millióval nő meg a kissebb, 40 kWh-s verzióhoz képest. Na, bár az elektromos autó még nem tartozik az olcsó autó kategóriába, azért ennyi pénzért más gyártóktól jóval többet kap az ember.

Nissan Leaf 62 kWh ZE1 (2020)

  • Motor: AC szinkron elektromotor
  • Akkumulátor kapacitás: 62 kWh
  • Max. teljesítmény: 216 LE (160 kW)
  • Max. forgatónyomaték: 340 Nm
  • Hossz./szél./mag.: 4490/1788/1540 mm
  • Tengelytáv: 2700 mm
  • Saját tömeg: 1707/1723 kg
  • Szabványos átlagfogyasztás.: 18,5 kWh/ km
  • Végsebesség: 157 km/h
  • 0-100: 6,9 s