2018. december 07. | 18:18

Nincs abban meglepő, hogy az Isuzu D-Max inkább egy munkaeszköz, mint villogós pickup. A ráncfelvarrással megérkezett 1.9 literes dízel erőforrás több előnyt jelent a vásárlóknak, mint gondolnád

Életemben először ültem Isuzu D-Maxban egy sajtórendezvényen, ahol Kőváry Barna vitt egy kört saját, alaposan igénybe vett Isuzujával, ami az állítása szerint soha, semmilyen körülmények között nem hagyta cserben, pedig meghódította vele a Közel- és Távol-Keletet egyaránt. Barnát szeretjük mókás őszintesége miatt, hozzá talán ezért is illik a szintén őszinte Isuzu, hiszen a márka nem a csilli-villi külsejével kívánja meghódítani a vásárlók szívét, hanem azzal a tudással és tartóssággal, amit munkagépként, vagy manapság inkább hétvégi, családi autóként kínál. Strapabíró technika, amely nem félt meglépni azt sem, hogy a 2017-es frissítéssel egy kisebb turbódízel egységet kapjon a motorháztető alá, amivel takarékosabbá, olcsóbbá vált - de a kraft ugyanúgy megmaradt! A személyautós élményektől és kényelemtől többnyire mentes D-Max teherbírása és tudása szintén nem változott, egyszerűen kívánatosabb lett, így talán még nagyobb szeletet tud kihasítani a platós haszongépjárművek piacáról.

Isuzu D-Max – frissített külső

A ráncfelvarrás során tehát a végeredmény szinte változatlan maradt, az RT-88-as gyári kódot viselő Isuzu D-Max LED-es nappali menetfényeket, új első lökhárítókat, módosított hűtőmaszkot és gépháztetőt, felniket kapott, amik így együttesen sokkal frissebnek mutatják. Sokkal többet egy pickup megjelenésétől nem érdemes elvárni, bár valószínűleg a szegmensben sem lesz megállás a jövőben, ami az elfajzott dizájnelemeket illeti, elég csak az új Mercedes X-osztályra gondolni, vagy a majd érkező Hyundai-féle platósra. Külső méretei rendben vannak, ahogyan az új ajtóval szerelt plató kapacitása, belső szélességes 1530 mm, hosszúsága 1552 mm.

Isuzu D-Max Teszt Alapjárat

Isuzu D-Max – funkcionális belső

Az Isuzu D-Max műszerfala továbbra is átgondolt, nincs helye felesleges díszítéseknek, betéteknek, mindent céltudatosan helyeztek el, kézre állnak a kezelőegységek. A rideg műanyagok a kategóriában már-már kötelező elemek, ahogyan a kevésbé pontos illesztések, de valójában kit érdekelnek? Az óracsoportot dizájnolták át minimálisan, kicsivel látványosabb lett, a Pioneer érintős kijelzővel rendelkező hifit pedig leváltotta a gyári, szerintem jobban ideillő fejegység. Elöl kiemelném a dupla kesztyűtartót, a pohártartókat és a középkonzol felső részén található tárolórekeszt is.

Isuzu D-Max Teszt Alapjárat

Az ülések kényelmesek, meglepő módon akár hosszabb távokon is, de újra hangsúlyoznám, hogy ez egy munkásautó, nem kell nagy csodát várni a hátsó szekcióban sem, ami tűrhető komfortot kínál, van számos tárolórekesz, USB-port és ISOFIX csatlakozó két oldalt a gyermeküléseknek. A hátsó ülések támlája lehajtható, az ülőlap pedig felfelé mozgatható, így kínál némi variálhatóságot is.

Isuzu D-Max Teszt Alapjárat

Isuzu D-Max – mínusz 40 Nm, a javadra

A megújult D-Maxban a korábbi 2,5 literes turbódízelt egy új fejlesztésű, közös nyomócsöves 1,9 literesre cserélték, ami a változó geometriájú turbóval 164 lóerőt és 360 Nm-es maximális nyomatékot teljesít. Az elődhöz képest a 40 Nm-es nyomaték veszteség talán elbizonytalanító lehet, és igaz, hogy szűkebb tartományban éli ki magát, de ezektől függetlenül továbbra is ugyanazt a potenst-pickup benyomást kelti, mint eddig. További előnye pedig, hogy csendesebb, gazdaságosabb és 100 kilóval könnyebb lett a kisebb motor révén, sőt AdBlue folyadék nélkül teljesíti az Euro6-os emissziós normákat, méghozzá úgy, hogy a katalizátoron és a koromszűrőn felül egy NOx-tároló katalizátort bújtattak el benne, mely bárium segítségével tárolja, majd használja fel a káros nitrogén-dioxidot.

Isuzu D-Max Teszt Alapjárat

Hidegen azért hangos, de ha bemelegszik, a kategóriához mérten kulturált a motor hangja, a hatos automata az Aisintól jött, de kérhető a tesztautónkban is helyet kapó 6 fokozatú manuális váltóval, aminél az egyes fokozat továbbra is jó rövidre van hangolva. A gyári fogyasztási adatok 7 literes értéket mutatnak vegyes használat esetén, de ha az ember megrángat vele néhány mázsát, akkor biztosan megjön az étvágya, normál körülmények között inkább a 8-9 liter lehet a reális.

Isuzu D-Max Teszt Alapjárat

Isuzu D-Max – terepen érzi jól magát

Az Isuzu D-Max merev hátsó tengelye és laprugós felfüggesztése nem éppen a kényelmes furikázást szolgálja, főleg rakomány nélkül, de a hangsúly továbbra is a terepjárós és haszonjárműves képességeken van, az alvázas felépítésű pickup változattól függően tudja hozni az 1080 és 1320 kg közötti hasznos teherbírást és a 3,5 tonnás vontatási kapacitást, amivel kategóriájának csúcsán helyezkedik el.

Isuzu D-Max Teszt Alapjárat

Ez a jármű a lehetőségek tárházát rejti továbbra is a 60 centis gázlómélységgel, 23,5 centis hasmagassággal és a kielégítő, elöl 30 fokos, hátul 28,6 fokos terepszögével, 49 fokos oldaldőlésével. Nem csak a papíron lévő számok oszlatják el a kétségeket nehéz terepen, hiszen az Isuzu D-Max kézzel fogható módon is biztosítva van a védőlemezzel ellátott olajteknő, osztómű és üzemanyagtank jóvoltából. Ja, és amiatt sem kell aggódnod, hogy nem lesz elektronika, aki vigyáz majd rád, hiszen az összes felszereltségi szinthez jár a lejtmenetvezérlő, visszagurulás gátló és a kúszásautomatika. Ez az autó terepen érzi jól magát, bár valljuk be, hogy minden pickup inkább oda született. Az aszfaltról letérve a kormány nagy holtjátéka már fel sem tűnik, az alapból hátul kaparó, felezővel is rendelkező D-Max kapcsolható összkerékhajtás funkciója 100 km/h-ig elérhető, ami nagy előny. 

Isuzu D-Max Teszt Alapjárat

Isuzu D-Max ár és összegzés

Ugye, hogy az Isuzu D-Max egy őszinte termék? Egy valódi célszerszám, melynek legjobb tulajdonságai munkaközben lépnek előtérbe, de a mindennapokban sem kellemetlen vele közlekedni. Az újféle dízelmotor és váltó kettős gazdaságos üzemet kínál, továbbra is strapabírónak bizonyul a szerkezet, akár kemény terep meghódítása közben. A belépő duplakabinos D-Max 6 149 000 Ft-tól indul, a jól felszerelt LS Plus tesztautónk már inkább a 10 millió forintot súrolja, de még így is azt lehet mondani, hogy olcsóbb a konkurenseihez mérten, sőt egészen kimagasló, 7 év vagy 160 000 kilométeres garancia jár hozzá. Ha feleslegesnek érzed a duplakabint, akkor akár kérheted szimpla vagy nyújtott kabinos kivitelben - igazából minden formájában egy józan választás.

Isuzu D-Max Double Cab 1.9d

 • Lökettérfogat: 1898 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 164 LE/3600
 • Max. forgatónyomaték: 360 Nm /2000-2500
 • Hossz./szél./mag.: 5295/1860/1795 mm
 • Tengelytáv: 3095 mm
 • Saját tömeg: 1954 kg
 • Városi fogyasztás: 7,6 l /100 km
 • Országúti fogyasztás: 6,6 l /100 km
 • Vegyes fogyasztás: 7,0 l /100 km
 • Tesztfogyasztás: 8,9 l /100 km
 • CO2-kibocsátás: 183 g/km
 • Végsebesség: 180 km/h
 • 0-100: 12,7 s