2019. július 13. | 11:50

A Suzuki 4x4 családi napon megnéztük, mit tud az új Jimny a Suzuki Vitara és az előző, FJ Jimny ellen!

A Suzuki Jimny történelme egészen az 1970-es évek végéig nyúlik vissza, ekkor tűnt fel először a Jimny elnevezés az LJ10-es modell esetében. Az évtizedek során minden modellváltásnál az adott piachoz igazította terepjáróinak nevét a Suzuki, egy dolog viszont mindig állandó maradt: a Jimny-k DNS-eiben a terepjárós vérvonal volt kódolva. A 2019-ben bemutatott kis terepjáró elődje 1998 óta több generációban készült, így igazán itt volt az ideje a vérfrissítésnek. Most egy külcsínre imádni való, kevésbé komfortos, minden terepen helyt álló 4x4-es született, amit a drivingcamp offroad részlegén összehasonlítottunk elődjével, valamint egy nehezebb terepre hangolt Suzuki Vitarával. Íme, az eredmény!

Suzuki Jimny – kocka is, cuki is

A Suzuki Jimny annyira divatos, amennyire egy kocka formájú autó divatos lehet. Kívánni való. Nem csak a megrögzött terepesek, a sárgödröt távolról sem ismerő hölgyek is könnyen szerelembe esnek, hiszen egy cuki városi autót látnak benne, tévesen. Sokan a G-osztályhoz hasonlítják, nem véletlenül láthattál már G-Wagen kitet a kicsikén.

Suzuki Jimny Teszt Alapjárat

Új és merész színek jelentek meg a palettán, ami azt jelenti, hogy 120 000-es felárért kérhetsz metál- vagy gyöngyházfényezést, 220 000 forintért pedig kéttónusú Jimny-t is kihozhatsz a szalonból. A kerek fényszórók, a műanyag sárvédők, a vízelvezető csatornarendszer a tetőn, az oldalra nyíló csomagtérajtó rajta a pótkerékkel mind-mind azt sejtetik, hogy itt mindennek valódi tartalma van. Kihegyezett, céltudatos tekintetű jármű, melynek léte azt a célt szolgálja, mint a 20 évig gyártott előző generáció: egy aprócska (3645x1645x1720 mm) és könnyű, mindössze 1100 kilogramm körüli terepjáró kell, ami fizikai adottságait kihasználva törtet előre a kor szellemének megfelelő köntösben. Na és a beltér?

Suzuki Jimny Teszt Alapjárat

Suzuki Jimny – terepre illő beltér

A beltérben először a magas üléspozíció öntött el kétségekkel, mivel ülésmagasság állitás a sofőr oldali ülésen sincs és a kormányt is csak fel-le lehet mozgatni. Néhány száz méter után megszokja az ember, hiszen ebben a pozícióban mindet látsz magad körül és könnyen elérhető a nosztalgikusan hosszú váltókar, az extrém rövid terepváltókar. Fejtér az van bőven, sőt, a hátsó sorban meglepő módon jól el tud férni két homo sapiens is, viszont vigyázni kell a beülésnél mert könnyen a középső csatokra lehet huppanni, ami fájdalmas lehet. Alaphelyzetben a csomagtér elenyésző 85 litert mutat övvonalig, két első üléssel használva 377 liter áll a rendelkezésedre, a tetőig pakolva ez a szám 830 literre ugrik.

Suzuki Jimny Teszt Alapjárat

Az új Suzuki Jimny kétféle felszereltségi szinttel, GL és GLX csomagban kérhető, utóbbiban már manuális a klíma és a Suzuki féle multimédiás rendszer is megtalálható Android Autóval és Apple Carplay-jel, de mivel egy terepjáróról van szó, ezeket nyugodt szívvel el lehet engedni, azt gondolom a manuális klíma és a puritán fejegység is megteszi. Majrévasak és kissé rideg, sötét műanyagok fogadnak, cserébe viszont könnyen tisztítható mindenütt, és csak hogy jól mutassanak a felszereltségi listán, a tesztautónkban helyet kapott a lejtmenetvezérlő, kipörgésgátló, ülésfűtés, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, vészfékrendszer is, amik nélkül szintén teljes életet lehet élni a Jimny-ben, hiszen egy vadász, horgász, erdész, borász a jég hátán is megél, nemde bár? Egy rendes vízhőfokmérőt viszont illet volna a sofőr elé kihelyezni!

Suzuki Jimny Teszt Alapjárat

Suzuki Jimny – szívóban az erő

Az új Suzuki Jimny egyetlen, a K15B motorcsalád legfrissebb szívó benzinmotorjával kapható. 1.5 literes, 16 szelepes, négyhengeres jól bevált erőforrásról van szó, és a korábbi 1.3 literes, 81 lóerős motorral ellentétben immáron 102 lóerőt teljesít 130 Nm-es maximális nyomaték mellett. Az ötfokozatú manuális váltóval párosulva 14,1 másodperc alatt éri el a 100 km/h-t álló helyzetből, de a Jimny esetében ez a szám irreleváns. Sokkal érdekesebb, hogy terepen kettes fokozatban gyakorlatilag minden helyzetben marad benne tartalék, az egyest csak nagyon ritkán kellett használnom drivingcampes mókázásunk során. Imádnivaló, ahogyan a motor minden rezdülését átadja a váltókaron keresztül, pont ahogyan a régi Nivák tették és teszik immáron 4x4 néven. Egy terepjárótól ezt várja a sofőrje. 400 000 forintos felárért kérheted 4 fokozatú automata váltóval, ha számít valamennyit is a komfort, de hidd el, a manuálissal sokkal nagyobb élményt nyújt.

Suzuki Jimny Teszt Alapjárat

Természetesen a nagyobb fordulattal kellett kompenzálni a rendes terepgumi hiányát tesztünk során, és ha már fordulat, autópályás tempónál nem érdemes 120 km/h fölé vinni, ilyenkor 8-9 liter környékére kúszik fel a fogyasztás és rendkívül zajossá válik a kicsike. Normál használat esetén, vegyes üzemben azonban lehet hozni a 7 literes átlagot, ami a 40 literes tankkal nagyjából 500 kilométeres hatótávot eredményez.

Suzuki Jimny – minek ide diffizár?

A Suzuki Jimny alaphelyzetben hátul hajt, de a terepváltóval egy tolással válthatsz összkerékhajtásra. A differenciálzár hiányzik, viszont a gyártó ezt amolyan virtuális megoldással pótolta, hiszen annyit tesz, hogy a tapadást vesztett kerekeket külön-külön megfékezi, hogy a tengely másik oldalán lévő kerekek kapaszkodni tudjanak. A nyálkás hegymenet során ez bevált, nem gondoltuk volna, hogy a komoly terepgumik hiányában felkaptat a siratón, de az elektronika ügyesen tette a dolgát. Igaz, ebben a szituációban természetesen már segítségül hívtam a felezőt. A Jimny már említett előnye, hogy könnyű (max. 1135 kg) és rövid tengelytávval (2250 mm) rendelkezik, elöl 37, hátul pedig 49 fokos terepszögek vannak, a 21 centis szabad hasmagasság és a már említett rövid tengelytáv miatt a rámpaszöge is egészen kimagasló, 28 fokos értéket mutat.

Suzuki Jimny Teszt Alapjárat

A rendes, létravázas felépítés és az elöl-hátul megtalálható merev tengely előnyére válik a nem épített úton, viszont aszfalton a Jimny ráz, pattog, dől a kasztni, nem országútra született. A kormány visszajelzéseivel nem igazán találkoztam, a holtjátéka meglehetősen nagy és a mai modern, elektronikus szervókkal szerelt autókhoz képest hosszadalmasan kell forgatni, ha kanyarodni szeretnél vele. De mondom, ezzel semmi baj sincs, hiszen terepre ez kell.

Suzuki Jimny Teszt Alapjárat

Suzuki Jimny ár és összegezve

Azt gondolom, hogy a kedvezményes, 5,4 millió forintért megvásárolható GL felszereltség minden szükséges extrát tartalmaz: ülésfűtés, az összes vezetéstámogató, bluetooth kihangosító, elektromos ablak és klíma. A másik opció a 6 millió forintos GLX, ami LED-es fényszórókat, színrefújt kilincseket, alufelniket, navit, tolatókamerát, érintőképernyős multimédiát ad. Méretei miatt az új Suzuki Jimny egyedülálló terepjáró a jelenlegi kínálatot tekintve. És mielőtt az aranyos külső bárkit is levenne a lábáról ismét megjegyezném, a Jimny továbbra is egy munkaeszköz, egy tökéletes második vagy harmadik autó annak, aki a hétköznapokban többet jár földúton, mint aszfalton. Tényleg csak az vegye, aki terepjárót szeretne és együtt tud élni a terepképességek oltárán feláldozott elenyésző komforttal! Ha ez megvan, akkor el kell fogadnod a következő tényt is, miszerint hazánkban kell majd a legtöbbet várni a Jimnyre, mivel a frissített Vitarát mi kaptuk először, a Jimny-t viszont mi kapjuk a legkésőbb. Hidd el, megéri kivárni!

Suzuki Jimny 1.5 4WD GL (2019)

 • Lökettérfogat: 1462 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 102 LE 6000/perc
 • Max. forgatónyomaték: 130 Nm 4000/perc
 • Hossz./szél./mag.: 3645/1645/1725 mm
 • Tengelytáv: 2250 mm
 • Saját tömeg: 1090-1135 kg
 • Városi fogyasztás: 8,9 l
 • Országúti fogyasztás: 6 l
 • Vegyes fogyasztás: 7,1 l
 • Tesztfogyasztás: 7,5 l
 • CO2 kibocsátás: 162 g/km
 • Végsebesség: 140 km/h
 • 0-100: 14,1 s