2021. december 22. | 17:30

Végre kívánatos külsőt kapott az új S-cross, ám egyelőre világmegváltó újdonságokra ne számítsunk.

Te hány csillaggal értékeled ezt a tesztautót?
szavazat - átlag: (5-ből)
Suzuki S-Cross 48V 6MT AllGrip GL+ 2021
Előnyök
új vezetéstámogatók
modernebb kijelzők
ízléses külső
Hátrányok
az öntöltő hibridre még várni kell
magasabb ár

Meglepetésekre ne számítson az, aki az új S-Cross volánja mögé kerül: az öntöltő hibrid hajtáslánc 2022-ben érkezik, a tisztán elektromos Suzukira pedig 2025-ig kell várni. Akkor mégis miben újult meg Suzuki egyik húzóterméke? Tesztvideónk 5 pontjából kiderül!

Indiai kollégáknak ismerős dizájn

A távol-keleti piacokon forgalmazott Suzuki Ertiga XL7 és Maruti XL6 modellek arculata köszön vissza az új S-Crosson. A megújult első és hátsó lámpatestekben hármas felosztásban jelennek meg a LED-ek, a hűtőmaszkot vastag krómcsíkkal ékesítették, a műanyag kerékjárati ívek szögletes kialakítást kaptak és a C-oszlop mögötti kisablakot is átszabták. Az autó hasmagassága fél centivel alacsonyabb lett, méreteit tekintve azonban nem változott. Azzal viszont érdemes számolni majd új gumiabroncs vásárlásakor, hogy nagyobb, 17 colos papucsokkal érkezik az újdonság.

suzuki s-cross teszt alapjarat

Nagy kijelzőt a népnek

Jól sejted, az utastér helykínálata sem változott, a kompakt szegmens átlagos térkínálatával találkozunk. A csomagtér továbbra is 430 literes alapból, de a hátsó sor lehajtásával 1230 literre is bővíthető. A középkonzolon található kijelző és légbeömlő helyet cserélt, így van hely a 7 vagy akár a 9 colos érintőpanelek elhelyezésére, utóbbit a legmagasabb, GLX felszereltségi szinten kapjuk.

Az infotainment reakcióidejével nincs baj és a grafikai megoldások frissítései is üdvözítőek. GLX szinten jár a 360 fokos kamerarendszer és az opcionális, elhúzható panorámatető, az Apple Carplay-t és Android Autót vezetéken a GL és GL+ autókban is előhívhatjuk.

suzuki s-cross teszt alapjarat

A motor egyelőre a régi

Az Esztergomban készülő S-Cross továbbra is az 1,4 literes, K14D benzinmotorra építkező lágy hibrid hajtáslánccal kapható akár összkerékhajtással, automata váltóval. A GL+ felszereltségű tesztautó manuális váltóval és AllGrip hajtással érkezett, városi-országúti-autópályás használat mellett a nyers motorból 7,9 literes átlagot hoztam ki a teszthét alatt. A villanymotor az alsó fordulatszám-tartományban hatékonyan segít be a benzinmotornak, feljebb pedig már a turbóra számíthatunk, szóval továbbra is mozgékony, élénk közlekedési eszköz az S-Cross.

suzuki s-cross teszt alapjarat

Egyes pletykák szerint saját, másik szerint a Toyotától érkező, öntöltő hibrid hajtásláncra lehet számítani 2022-ben, így egyelőre az is kérdés, hogy három- vagy négyhengeres motorra építkezik majd a már tisztán elektromos üzemre is képes S-Cross. Az azonban biztos, hogy a most 130 lóerős motorhoz képest egy gyengébb, 116 lóerős összteljesítményű hajtást kapunk, amit kizárólag robotizált automatával kínálnak majd.

Tudtad-e?

Világszerte 2,6 millió autót adott el 2021-ben a Suzuki, ebből 5274 darabot hasított ki az SX4 S-Cross Magyarországon október végéig a Datahouse adatai szerint, ezzel a második helyet szerezte meg a Vitara után.

A futómű is a régi

Az elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros futómű egyszerűségéből fakadóan továbbra is tartóssággal kecsegtet, sportélményeket azonban ne keressünk benne. A GL+ és GLX felszereltségi szinteken elérhető összkerékhajtásra azonban nehéz körülmények között is számíthatunk, ahogyan azt Vitarás megpróbáltatásaink is bizonyítják:

A vezetéstámogatók terén is történtek változások, így az adaptív tempomat már képes megállítani és elindítani az autót, van automata vészfékasszisztens, sávtartó és hátsó keresztirányú forgalom-figyelő a kínálatban.

Ár és összegezve

Az új autók általános drágulása az S-Crosst sem kerülheti el, hiszen átlagban 4-500 000 forinttal többet kell fizetni a frissített modellért. A bázis GL kivitelt most kedvezménnyel 6,09 millió forinttól lehet megvásárolni, józan választás lehet a tesztelt GL+ manuális váltóval, összkerékhajtással 7,83 milliótól, az AllGripet elhagyva azonban közel 700 000 forintot spórolhatunk. A S-Cross csúcsváltozata automata váltóval, panoráma tetővel 8,93 milliótól indul.

suzuki s-cross teszt alapjarat

Akinek tehát elektromosan is közlekedni képes S-Cross a vágyálma, annak 2022-ig várnia kell, a turbómotor kedvelői viszont egy szebb, modernebb közlekedőedényt kaphatnak a Suzukitól várható megbízhatósággal, rendesen kiépült szervizhálózattal, akár 3+7 év garanciával és különböző finanszírozási lehetőségekkel.

Suzuki S-Cross 48V 6MT AllGrip GL+ 2021

 • Lökettérfogat: 1373 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/12
 • Max. teljesítmény: 130 LE
 • Max. forgatónyomaték: 235 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4300/1785/1580 mm
 • Tengelytáv: 2600 mm
 • Saját tömeg: 1285 kg
 • Gyári vegyes fogyasztás: 5,8-6 l/100 km
 • Tesztfogyasztás: 7,9 l/100 km
 • CO2 kibocsátás: 132-137 g/km
 • Végsebesség: 195 km/h
 • 0-100: 10,2 s