2019. február 21. | 15:37

A modern kor pickupjai minden igényt igyekeznek kiszolgálni, azonban a sokoldalúság nem biztos, hogy kimagaslóvá teszi őket egy-egy területen. A tesztvideóból kiderül, hogyan mozog a Ford Ranger terepen!

A Ford Ranger harmadik generációjáról, annak is a 2016 tavaszán bemutatott, faceliftes változatáról olvashatsz, tekinthetsz meg egy kihívásokkal teli off-road tesztet, amit a Csapatod.hu pályáján, a Funnycar instruktorával kiegészülve ejtettünk meg. A Ford széles modellpalettáját szépen lassan elkezdjük a jövőben kiaknázni, első körben a Ford Solymár biztosított számunkra egy VR OFF-ROAD csomaggal ellátott, amúgy alap XL-felszereltségű Rangert, ami a 160 lóerős, 2.2-es dízelmotorral és a megemelt futóművel többre volt képes, mint azt vártuk!

Ford Ranger – VR-csomaggal Raptorosan szigorú

A Ford Ranger belépő szintű, inkább munkagépeknek titulált modelljeit XL és XLT néven találod, a felextrázott, szépen kikent kiviteleket Limited és Wildtrak néven forgalmazzák. Utóbbi a Rangerek csúcsát jelenti a 3.2 literes dízellel és minden létező kényelmi extrával, de valójában az XL-felszereltségnél többre nem igazán van szükséged, hacsak nem a körúton akarsz villogni a kicsípett pickupoddal. A Ranger 2015-ben egy orrátszabáson esett át, ami gyakorlatilag az első fényszórókra és hűtőmaszkra irányult. Gyári formájában is megadod neki a tiszteletet az úton, pláne, ha egy VR OFF-ROAD csomaggal ellátott példány közelít feléd.

Ford Ranger Teszt - Alapjárat

A magyar cég oldalán néztem utána a kiegészítőknek: 120 000 forintot kell kipengetni a Fuel Off-Road D515 Pump felnikért, a magasított Pedders futómű 560 000 forintot kóstál. Ezen felül számos műanyag kiegészítőt, légterelőt, hátsó bukócsövet, egyedi platóburkolatot és szúrólámpák kapott előre-hátra, és hát azt kell mondjam, ezzel a kiállással, ebben a fekete színben meglehetősen szigorúan mutat, de ismét hangsúlyoznám, csak egy XL-es Rangerről van szó. Egyébként már nem kell sokat várni, hiszen 2019 közepén érkezik a Ford kínálatába a Ranger Raptor, ami a haszongépjármű csúcsát jelentheti.

Ford Ranger Teszt - Alapjárat

Ford Ranger – ennél több belülre nem kell

A Ford Ranger kabinjáról is elmondható, hogy a funkcionalitás jegyében született. A jobban felszerelt modellekben már 8 colos érintőkijelzővel, hangvezérléssel, különféle színű és anyagú ülésekkel, parkolóradarral is találkozhatsz, de ezek hiányában is teljes értékűen ellátja a dolgát. Maga a műszerfal is megújult, egyedül az analóg középkonzol számsorait nem tudtam hova tenni, a klímapanel a helyén, a hosszú váltókar mögött pedig a négykerékhajtás kapcsolója és a felező található. A helykínálat elöl bőséges, hátul már nem nevezném kényelmesnek a duplakabinos kivitelt sem, négy személy szállítása hosszabb távon nem javallott. A magas üléspozíció jól jön ekkora autónál városi és off-road körülmények között egyaránt, a legjobb érzés mégis az volt, mikor az Audi Q7 sofőrök csodálkozva néztek fel rám a piros lámpánál.

Ford Ranger Teszt - Alapjárat

Ford Ranger – 2.2-vel is optimális

A Ford Ranger belépő szintű motorja a 2.2 literes, 130 lóerős dízel formájában jelenik meg a kínálatban, de ugyanebből létezik 160 lovas kivitel is. Ez utóbbi kapott helyet tesztautónkban, a TDCi 385 Nm-es maximális nyomatéka 1500-2500 között a rendelkezésedre áll, ehhez talán nem is szükségesek szavak. Felező kettőbe, hátsó mechanikus diffizárral gyakorlatilag nincs ellenfele, alapjáraton mindenhol felkúszik a megfelelő gumiabronccsal. Ha tudod, hogy ennél jóval több erőre lesz szükséged, még mindig ott van a Wildtrack a 3.2 literes, öthengeres csúcsmotor 200 lóerővel és 470 Nm-es nyomatékkal.

Ford Ranger Teszt - Alapjárat

A 2,1 tonnás jármű terhelhetősége 3200 kg-ban maximalizálódik, kérhetsz hozzá vontatási asszisztenst, sőt a hatos manuális váltó helyett is választhatod a szintén hatos automatát. A fogyasztás nem meglepő módon városi, autópályás és off-road körülmények között 10-11 liter környékén mozgott, a tesztautóban helyet kapó, kapcsolható összkerékhajtással néhány litert spórolhatsz. Szerencsére aszfalton sem kibírhatatlan a Rangerrel utazni, igaz, a hátsó merev tengely nem a kényelem záloga, de egész jól viselkedik épített úton, valójában sosem volt ennyire kellemes érzés végigrongyolni a Rákóczi út villamossínekkel, kátyúkkal tűzdelt Astoria és Blaha közti szakaszán.

Ford Ranger Teszt - Alapjárat

Ford Ranger – mindenen át

A gazdagon felszerelt Ford Rangerek tartalmazhatnak sávelhagyás-figyelő és sávtartó asszisztenst, adaptív tempomatot, táblafelismerőt, ütközésre figyelmeztető rendszert, sőt az első-hátsó parkolóradaron felül hátsó parkolókamerát is. Az XL-felszereltségű Ranger mindezektől mentes, amúgy sem volt rájuk szükség a Csapatod.hu pályáján, sokkal inkább hagyatkoztunk a 4x4 hajtásra, az elektronikusan zárható hátsó diffire. A lejtmenetvezérlő és a visszagurulás gátló használata sem volt indokolt, hiszen extrém magas emelkedőket nem kellett megmásznunk.

Ford Ranger Teszt - Alapjárat

A Funnycar instruktorától az akadályok között megfelelő eligazítást kaptunk, ahogyan a videóban is láthattátok, de valójában meglepően könnyű dolgunk volt a Rangerrel, hiszen a gyári, 28 fokos első és 25 fokos hátsó terepszög és a 800 mm-es gázlómélység növekedésével gond nélkül átlépett, áthajtott mindenen, annak ellenére, hogy nem a leghatékonyabb terepgumival volt szerelve. A mechanikus diffizár őrangyalként vigyázta előttünk az utat, így azt javasolnám, hogy ha egy valamire való pickupbot szeretnél, ne spórold ki a diffizárat belőle!

Ford Ranger Teszt - Alapjárat

Ford Ranger ár és összegezve

A Ford Ranger off-road tesztünkben kiderült, hogy hiába igyekszik a Ford sokrétű, minden igényt kielégítő pickupot alkotni, tereptulajdonságából a Ranger nem veszített. Mivel inkább munkagépről van szó, a belső szerényebb felszereltsége indokolható, a VR OFF-ROAD csomag tiszteletet parancsoló külsőt varázsol az alap-Rangernek is. Ha a szántóföldön, meló közben is villognál, akkor még mindig ott a WildTrak csúcsváltozat, melynek alapára bruttó 11,1 millióról indul, az XL-t már 8,1 millió forinttól hazaviheted és a legjobb az egészben, hogy a pickup teherautónak számít, így visszaigényelhető a vételár áfája.

Ford Ranger III facelift – 2.2 TDCi 4x4

 • Lökettérfogat: 2198 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 160 LE 3700/perc
 • Max. forgatónyomaték: 385 Nm 1500-2500/perc
 • Hossz./szél./mag.: 5277/1860/~1848 mm
 • Tengelytáv: 3220 mm
 • Saját tömeg: 2102 kg
 • Városi fogyasztás: 8,2 l
 • Országúti fogyasztás: 6,8 l
 • Vegyes fogyasztás: 7,1 l
 • Tesztfogyasztás: 10,2 l
 • CO2 kibocsátás: 175 g/km
 • Végsebesség: 175 km/h
 • 0-100: 11,8 s