2021. augusztus 31. | 20:03

A 2020 tavaszán bemutatott új Toyota crossover nemzetközi menetpróbáján megmutatták a japánok, hogyan kell egy versenyképes városi terepjárót készíteni egy kisautó alapjaira.

Nem sok időt hagytak nekünk a felocsúdásra a Toyota Yaris Cross menetpróbájának szervezői, hiszen alig szálltunk le a brüsszeli reptéren, a parkolóban már ott sorakoztak a tesztautók. Így egyből volán mögé pattantunk, és elindultunk a sajtóesemény helyszínére. Ott aztán egy részletes prezentációból megtudtuk, hogy miért volt nagyon is hiánypótló a Toyota kínálatába tenni egy ilyen városi crossovert.

De mi az a B-SUV szegmens?

A hobbiterepjárók piaca folyamatosan bővül (ma már van B-, C-, D- és E-SUV méretosztály is), egyre többen akarnak emelt hasmagasságú, terepjárós jegyekkel ellátott autóban ülni. Ma már a kisautók alapjaira is hobbiterepjárókat építenek, így született meg a Toyota Yaris TNGA-B-platromjára a Yaris Cross is. Idehaza 2021 első félévében toronymagasan a B-SUV modellekből talált gazdára a legtöbb az újautó-piacon, hiszen a Datahouse adatai szerint 14 207 darab szubkompakt-crossovert helyeztek forgalomba ebben az időszakban.

Két Toyota Yaris Cross egy hotel előtt

Ezzel a legnépszerűbb szegmensnek minősül, hiszen az alső-középkategóriát, valamint a Nissan Qashqait és a Ford Kugát is felvonultató C-SUV piacot is maga mögé utasítja. És ez természetesen nem csak Magyarországon van így, Európa többi részén is hasonló a tendencia. Éppen ezért tartották fontosnak a japánok, hogy a RAV4 és a CH-R alá pozícionáljanak egy új modellt, ezzel pedig kialakítsák a piac legnagyobb hibrid hobbiterepjáró kínálatát.

Nagyjából 3-3,5 fél év alatt ki is fejlesztették a megemelt és felfújt Yaris-nagytestvért, amelyet Yaris Cross néven mutatott be a Toyota 2020 áprilisában. A modellt a franciaországi Velanciennes-ben szerelik össze, ahol a klasszikus Yaris is készül. A tervek szerint évi 150 ezer példány gördül majd le a gyártósoról, így a Yaris Cross mellett a jelek szerint nem lesz elég kapacitás a Yaris kisautó gyártására, így azt a folyamatot részben átcsoportosítják a márka csehországi gyáregységébe.

Yaris Cross hátulról

Ennyivel tud többet papíron a Yaris Cross a „sima” Yaris kiadásnál

Amennyire dögösre sikerült megálmodnia a Lance Scott által vezetett dizájncsapatnak a crossover hátulját, annyira bamba lett az orra. A RAV4-ből merítve a Yaris Cross is szögletes kerékjárati íveket kapott, amelyeket természetesen fekete műanyag burkolattal láttak el. Az összhatás nagyon harmonikus, valószínűleg sokan fogják szeretni ezt a formát. A Toyota projektvezetője szerint nem akarták túl nagyra felfújni a kocsit a Yaris-hoz képest, mindenképp egy kompakt autót akartak. A hossza így 240, a szélessége 20, a magassága pedig 90 mm-rel nagyobb a Yaris Cross kiadásnak, mint a Yaris-nak. Természetesen a hasmagasság is nőtt 25 mm-rel, a tengelytáv viszont változatlanul 2560 mm. Ami viszont hatalmas ugrás, hogy hajszál híján 400 literes a csomagtere (az összkerekes kiadásnak csak 320), ami több mint 100 liter pluszt jelent a Yaris kisautóhoz képest.

Yaris Cross beltér

Csak háromhengeressel kapható

A Yaris Cross orrában a gyártó 1,5 literes háromhengerese dolgozik, amely vagy 125 lóerős kivitelben kérhető (hatos manuális váltóval vagy CVT-vel), vagy pedig 116 lovas hibridként. Előbbi 6600-as fordulaton adja le maximális teljesítményét, a 153 Nm-es csúcsnyomatékát pedig 4800 és 5500 között. A gyári adat szerint 6 liter körül alakul a vegyes fogyasztása, ezzel el is mondtam minden lényegeset erről a hajtásról. Ami viszont igazán érdekes, az a Toyota negyedik generációs hibrid  technológiájával ellátott kivitele.

Az Atkinson-ciklusú háromhengeresen alapuló hajtást egy elektromotor és egy lítium-ion akkumulátor egészíti ki, így a rendszerteljesítmény 116 lóerő. Az akkupakkon is sokat masszíroztak, hatékonyabb és könnyebb is lett, a főmérnök elmondása szerint a hétköznapi használat során akár a menetidő 50 százalékában képes a benzinmotor nélkül üzemelni a Yaris Cross hibrid. A fogyasztás így a gyári adatok szerint 5 liter alatt marad, ami a nagyjából 70 kilométeres tesztúton meg is valósult a fedélzeti számítógép szerint. Van egy összkerekes verzió is, itt a hibrid elektromotor hajtja szükség esetén a hátsó kerekeket, de alaphelyzetben ez a kivitel is elsőkerék-meghajtású.

Toyota Yaris Cross hibrid hajtáslánc

Az e-CVT váltó igazából nem egy szíjas CVT, de hasonló a karakterisztikája. A rendszer mindig igyekszik az ideális fordulaton tartani a motort, a váltóházban pedig ott van egy indítómotor-generátor és egy elektromotor is. A Toyota japán mérnökétől megtudtam, hogy a gyári előírás szerint nem kell a váltóban olajat cserélni a jármű egész élettartama alatt.

És milyen használni a Yaris crossovert?

Belül is egészen pofás lett, az első ülések kényelmesek, a kormány jó fogású. Rosszabb minőségű úton kicsit cicergett a műszerfal az egyik általam használt példányban, de lehet, hogy ez egy egyedi eset volt. A központi érintőkijelzőn (7-9 col felszereltségtől függően) futó rendszer nem egy gyorsasági világbajnok, a tesztút során egyszer le is fagyott néhány percre, bár az első szériás modelleknél ez néha előfordul. Elvileg tudja az Apple CarPlay és az Android Auto kapcsolatot vezeték nélkül, bár nekem nem sikerült párosítanom az almás telefonommal. Ezeket a problémákat egy szoftverfrissítéssel valószínűleg orvosolni tudják majd.

Toyota Yaris Cross elölről, menet közben

A legtöbb helyen kopogós műanyagokkal találkozik az ember, bár az ajtókat feldobták némi szövetbetéttel. Pakolóhelyből akad bőven, a középkonzolon is több mélyedést alakítottak ki, az egyikben pedig vezeték nélkül is lehet tölteni a telefont. A könyöklőbe is elfér néhány csetresz, a hátsó sorban azonban nem kell csodát várni, hiszen ez lényegében egy Yaris tengelytávú autó, így itt nincs kifejezetten sok hely. Az elsőkerekes verziónak kétféle pozícióban is lehet rögzíteni a csomagtérpadlóját, a raktérajtó láblendítéssel is nyitható, a hátsó támlák pedig akár 40:20:40 arányban is dönthetők. Ügyes megoldás még az összehajtogatható kalaptartó is, hiszen így nem kell ügyetlenkedni az embernek, hogy hova tegye azt, ha valami nagyobb tárgyat szeretne szállítani.

Elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros futómű dolgozik, azonban az összkerekes kivitelnél hátulra Multilink rendszer került. Elég pattogós a menetkomfort, én el tudtam volna viselni egy kicsit lágyabb futóműhangolást. Biztonság terén jól teljesít a Yaris Cross, a tesztautóban aktív vészfékező, sávtartó és számos okos megoldás volt, ráadásul nem túl érzékenyre lettek beállítva. A kategóriában egyedülálló a feláras adaptív fényszóró, ez még felsőbb méretosztályban sem magától értetődő extra. Van még parkolási asszisztens is, amely merőlegesen és párhuzamosan is képes betenni szabad helyre a kocsit, a sofőrnek csak a váltót kell kezelnie. Állítólag olyan helyre is be tud állni, ahol nem két kocsi közé kell betolatnia, ezt azonban nem volt alkalmam tesztelni.

Toyota Yaris Cross árak

A bevezető akció keretében 6 millió forintról indul a Yaris Cross a 125 lovas benzinessel és manuális váltóval. A legolcsóbb CVT-s kivitel kicsivel több mint 6,8 millió, míg a hibrid kezdőára 7,2 millió. Az összkerekes modell 8,5 millióról indul, de akár bőven 10 millió fölé is lehet extrázni a kocsit. Az első példányok várhatóan 2021 október elején érkeznek meg Varga Zsombor, a Toyota magyarországi PR menedzsere szerint. Ezzel a modellel nem más a cél, minthogy utolérjék a nagy rivális Suzuki eladásait, hiszen a Vitara és az SX4 S-Cross is nagyon kelendő. A globális chip-hiány persze a Toyotát is érinti, így jelenleg nem olyan ütemben zajlik a termelés, mint ahogyan azt szeretnék. Egyre nagyobb szeletét adják a hazai eladásaiknak is a hibrid modellek, így várhatóan a Yaris Cross is ebben a kivitelben lesz a legkelendőbb. Egy elég pofás, ügyes megoldásokkal ellátott modell ez, így valószínűleg nagy sikere lesz.