Amikor kinyitottam a Q5 Sportback csomagterét, kellemes meglepetés fogadott. Fel voltam rá készülve, hogy a töltőkábelek ott fognak gomolyogni, ehelyett egy ízléses táskába csomagolva várták, hogy töltésre kerüljön a sor. Ez az a fajta igényesség, ami az Audit jellemzi. Persze amikor használni kezdtem a töltőkábelt, már a klasszikus értelemben csalódtam, hiszen nem a leggyorsabb a töltési ideje az akkucsomagnak, de erről majd később.

audi q5 phev teszt alapjárat

Kényelmes kabin, jó összeszereltség

Ha már a beltérnél tartunk, a Q5 Sportback elegendő helyet nyújt 4 embernek, a kidolgozásra sem lehet panasz: nem nyöszörög semmi, kellemes anyagokat használnak. Pakolóhelyből mondjuk nincs túl sok, a váltókar körüli három, ügyetlenül kialakított mélyedésbe pedig még egy közepes méretű telefon sem fér el. A könyöklő előtt egy indukciós töltőfelületet alakítottak ki, ám ha a könyöklőt előrébb húztam, akkor nem lehetett hozzáférni a töltőpadra helyezett telefonhoz.

audi q5 phev teszt alapjárat

Furcsák az ilyen ergonómiai bakik a németektől. A kicsit fukar felszereltséget ugyan megszoktam a prémiumgyártóktól, ettől függetlenül minden alkalommal fel tudom magam húzni ezen. Kénytelen vagyok most lelőni, mennyibe kerül ez a tesztautó: 27 millió körül van az árcédulája, és az üléseket, valamint a kormányt is manuálisan lehet állítani. Kormányfűtés? Az sincs, csak felárért. Szomorú.

Tudtad-e?

A Q5 Sportback modelleket Mexikóban, San José Chiapa városában gyártják.

Az infotainment rendszer hozza a kategóriában elvárható szintet. A központi kijelző minősége sem felfele, sem lefele nem lóg ki, az Apple CarPlay kapcsolat is stabilan működött. A félig „analóg” műszeregység helyett persze lehet kérni teljesen digitálisat, felárért. Előre jutott mezei USB és Type-C port is, ez szintén kiemelendő. A csomagtér alapból 455 literes, amelyet 1365-ig lehet bővíteni a hátsó ülések ledöntésével.

Steril külső formaterv

Az MLB Evo-platformra épülő 4689 mm hosszú, 1893 mm széles és 1658 mm magas Q5 Sportback külsőre nem a legütősebb Audi SUV, mondjuk a feláras MATRIX-LED fényszórók és az S-Line csomag tudnának még dobni a megjelenésén. A kupés tetővonal nem minden hobbiterepjárónak áll jól, szerintem a Q5 Sportback is ezek közé tartozik. Kicsit esetlen a farrész a lámpák fölé húzott éllel, nem az Auditól megszokott steril harmónia övezi. Érződik rajta, hogy 2016 óta van jelen a piacon ez a generáció, a 2020-as modellfrissítés pedig nem volt túl markáns.

audi q5 phev teszt alapjárat

Egyébként nem lehet azt mondani, hogy rosszul fogyna idehaza a Q5 modellcsalád, hiszen 2021-ben októberig közel 200 darabot helyeztek forgalomba a Datahouse adatai szerint. A hazai importőrtől megtudtam, hogy az idei Q5 eladások 40 százaléka volt Sportback kivitel, de alig 5 százalék volt konnektoros hibrid.

Meggyőző hibrid hajtáslánc

Az 50 TFSIe plug-in hibrid tesztautó rendszerteljesítménye 299 lóerő, amelyhez 450 Nm csúcsnyomaték társul. Ezt egy hétfokozatú automata váltó továbbítja szükség esetén mind a négy kerékhez. Ennyi erő minden hétköznapi szituációhoz elegendő, ám sportosnak semmiképp nem nevezném a több mint 2 tonnás SUV mozgását. A tisztán elektromosan megtehető hatótáv 55-60 km környékén mozog, ez a PHEV modellek közt egy átlagos értéknek mondható.

audi q5 phev teszt alapjárat

A teszthét alatt zömmel autópályán használtam, olykor némi városi dugózás mellett. A fedélzeti rendszer adatai szerint 60 százalékban mozgatta a villanyhajtás és 40 százalékban a 2,0 literes benzinmotor. A fogyasztás végül 5,1 literre jött ki, ami nem rossz érték egy ekkora autótól. Az viszont zavaró volt, hogy 220-as aljzatról 10 óránál is többre van szüksége, hogy azt az 55 kilométernyi energiát felvegye, ebben a tekintetben a Jaguar E-Pace-t például jobb plug-in hibrid rendszerrel szerelték fel.

A motorpaletta egyébként széles, ott vannak a 35 TDI (163 LE), a 40 TDI (204 LE) és az 50 TDI (286 LE) mild-hibrid dízelmotorok, utóbbi a 7 helyett 8 fokozatú automatával. Benzines téren a szintén mild-hibrid 45 TFSI (265 LE) kérhető, valamint a tesztpéldányon kívül van egy erősebb konnektoros hibrid is, a 367 lovas 55 TFSIe kivitel. Van persze SQ5 Sportback is, amelyben egy V6-os, 341 lovas dízelmotor dolgozik.

Meggyőző a légrugós futómű

Az egyik legnagyobb felárat az adaptív légrugózás jelentette a tesztautó esetében (közel 700 ezer forint), de meg is lehetett érezni az autó mozgásán. Stabilan fogja az utat, ráadásul rosszabb minőségű utakon sem fájdalmas közlekedni vele. Szükség esetén le lehet engedni például a hátulját, hogy könnyebb legyen bepakolni a csomagtérbe, családosoknak ez is hasznos funkció. Sportautó persze még így sem válik a Q5-ből, de nem is erre tervezték.

audi q5 phev teszt alapjárat

Csendes, nyugodt utazást biztosít, vibrációktól és idegesítő zajoktól mentesen. Elöl és hátul független, többlengőkaros futómű dolgozik, ráadásul van benne üzemmódválasztó is. Igény szerint lehet állandó összkerékhajtásra kapcsolni, valamint a takarékos és sportos haladáshoz is van külön program. A 299 lóerő nyilván nem úgy érződik benne, mint egy kétüléses kupéban, de az összes forgalmi szituációt magabiztosan oldja meg, könnyen lép még autópályás tempóról is.

Ár és összegezve

Nem a Q5 Sportback a legjobb SUV az Audi kínálatában, vannak ennél modernebb technikával és pofásabb formával kecsegtető modellek azok számára, akik mindenképpen hobbiterepjáróra vágynak. Ennek ellenére nincsenek kiugró hibái, nem sok helyen lehetett belekötni. Az ára a felszereltségéhez képest magas, a tesztautó 27 millió környékén mozog. A Q5 Sporback alapára a legkisebb benzinmotorral egyébként 16,2 millió forint.

Ha használtan szeretnél prémium SUV-t venni, akkor ne hagyd ki ezt a videót!

Audi Q5 Sportback Advanced 50 TFSIe quattro S tronic 2021

 • Lökettérfogat: 1984 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 252 LE (185 kW) 5000/perc
 • Max. forgatónyomaték: 370 Nm 1600/perc
 • Elektromotor: 55 kW
 • Max. rendszerteljesítmény: 299 LE
 • Max. rendszer forgatónyomaték: 450 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4689/1893/1658 mm
 • Tengelytáv: 2819 mm
 • Saját tömeg: 2075 kg
 • Vegyes fogyasztás: 1,7 l
 • Tesztfogyasztás: 5,1 l
 • CO2 kibocsátás: 36 g/km
 • Végsebesség: 239 km/h
 • 0-100: 6,1 s