2020. szeptember 24. | 16:40

A konnektoros hibrid modellek jelentik az átmeneti megoldást a belső égésű motorral szerelt és villannyal meghajtott autók között. De mikor éri meg igazán ezt választani?

A tesztet egy fontos dolog tisztázásával kezdeném. A Ford Kuga június 26-a előtt legyártott plug-in hibrid modelljeire visszahívást rendeltek el, ugyanis külső forrásból történő töltésnél, túlhevülés miatt a kigyulladás veszélye állt fenn. A problémát egy kiegészítő pajzs elhelyezésével oldják meg a gyáriak. Ebben a tudatban került tehát hozzám a tesztautó, így törekednem kellett arra, hogy a lemerült akkupakkot a benzinmotorral töltsem vissza, hogy legalább egy kicsit is tudjam hibridként használni, hiszen kábellel nem tölthettem fel.

Ford Kuga PHEV - Teszt Alapjárat

A CO2 flottaátlag leszorításának érdekében létrejött plug-in hibrid és lágy hibrid Kuga modellek mellett 2,0 literes dízellel, 1,5 literes benzinmotorral és összkerékhajtással is kérhető a C2-es padlólemezre épülő Kuga. A 14,4 kWh-s akkucsomaggal megtámogatott konnektoros verzió viszont csak elsőkerékhajtással érhető el, városban használható ki igazán, ugyanakkor komoly felárat kell mindezért fizetni. Kinek érheti meg tehát ezt a hajtásláncot választania?

Ford Kuga PHEV – szerethető forma

A harmadik generációs Ford Kuga elődeit sem lehetett a kimagaslóan izgalmas külsejű autók kategóriájába sorolni. Jelenleg is egy kedves, letisztult, hivalkodástól mentes szabadidő-autót látunk, mely számomra mindig is egy tágas közlekedőedény marad, hiába is próbálkoznánk az ST-Line sportos csomag vörösre festett féknyergeivel, nagyobb kerekeivel és kamu kipufogóvégeivel. A tesztautó így ahogy van tökéletesen hétköznapi a Titanium X felszereltségben, sokak szerint a Macan modellre hajazó orr-résszel és terebélyes hűtőmaszkkal. Az új Kuga egyébként 44 mm-rel szélesebb és 89 mm-rel hosszabb elődjénél, a tengelytávja pedig 20 mm-rel lett nagyobb.

Ford Kuga PHEV - Teszt Alapjárat

Ford Kuga PHEV - az alap komfort megvan

Az utastérben sem találkoztam olyannal, ami ledöntött volna a lábamról, de még egyszer mondom, ez az autó nem is erről szól. Átlagos anyagminőség, az összkép rendben van, de talán nem ártott volna, ha egy kicsit a sofőr felé fordítják a középső, 8 colos érintőkijelzőt, ami egyébként gyorsan reagál, magyarul viszont még mindig nem tud, viszont az Apple Caplay hibátlanul futott rajta. Az összerelés itt-ott hagy kivetni valót maga után, hisz az A-oszlop belső burkolata hetykén elválni készült a tetőkárpittól, az olvasólámpa kilógott a foglalatából, sőt, ennek a kapcsolója sem működött tökéletesen és a vezető oldalon, az ablakemelő gombján az ezüstös fólia is hámlani kezdett.

Ford Kuga PHEV - Teszt Alapjárat

A kormány mögötti műszeregység a klasszikus mutatókkal operál, bal oldalán az elhasznált elektromos áramot vagy a visszatermelés mértékét láthatjuk - ez egy plug-in hibrid felhasználónak az egyik legfontosabb műszer lehet. Magasabb felszereltségi szinten digitális kijelzőt is kaphatunk a kormány mögé.

Ford Kuga PHEV - Teszt Alapjárat

A helykínálatra nem lehet panasz elöl és hátul sem, azonban én az ülést szívesebben állítottam volna alacsonyabbra, és egy hosszabb ülőlapot is elviseltem volna elöl. A csomagtér 475 literes, de akár 1423 literre is bővíthető, a konnektoros Kuga egyébként 40 literrel kevesebb teret kínál a villanyos rásegítéssel nem rendelkező modelleknél, sőt, a töltőkábelnek továbbra sincs helye, így szegények egész életüket hánykolódva töltik a csomagtérben.

Ford Kuga PHEV - nagy baja nem lehet?

A Ford a Toyotához hasonlóan biztosra ment a plug-in hibrid hajtáslánc kialakításakor, hiszen ebben az autóban egy 2,5 literes, Atkinson-ciklusú szívó benzinmotor dolgozik össze egy elektromotorral, ami 14,4 kWh-s akkucsomagból nyeri az energiát. A benzines teljesítménye 152, míg a villanymotoré 131 lóerő, a rendszer összteljesítménye 224 lóerő, csúcsnyomatéka pedig 200 Nm, ami a nyugodt, tudatos hibrid-sofőrnek minden helyzetben elég kell legyen. Az optimális fordulatszámról egy e-CVT (bolygómű) váltó gondoskodik, így a hajtásláncból kimaradt a kuplungszerkezet, a kettőstömegű lendkerék, nincs EGR és direkt befecskendezés sem, szóval a bízhatunk a szerkezet megbízhatóságában - már ha az akkuproblémát sikerül kiküszöbölnie a gyártónak.

Ford Kuga PHEV - Teszt Alapjárat

Elméletben tehát otthoni konnektorról 6 óra, utcai gyorstöltővel, a Type 2-es kábelt és a maximális 3,7 kW-os töltést kihasználva 3,5-4 óra lehet feltölteni az akkucsomagot, ami akár 56 kilométeres tisztán elektromos hatótávot tehet lehetővé, sőt, 135 km/órás sebességig mehetünk csak villannyal. Így az első 100 kilométeren - ahogyan a gyártó is jelzi - hozható akár 1,2 literes fogyasztás is, a tesztidőszak alatt úgy, hogy a benzinmotorral tudtam kizárólag tölteni az akkupakkot és 70%-ban autópályán használtam az autót, 6,8 literes átlagfogyasztás jött ki, ami számomra elfogadható érték. Városi használat során a benzinmotornak nagyjából 20 kilométer - ebbe belekalkulálva a piros lámpánál ácsorgást, amikor gyorsabban tudja visszatölteni az akksit - kellett ahhoz, hogy 35 kilométernyi áramot tudjunk visszatermelni, szóval így tudtam játszani a kétféle meghajtási mód között.

Ford Kuga PHEV - Teszt Alapjárat

Ebben a játékban nagy segítségemre volt a menetválasztó tárcsa közepén található „L” gomb, melynek használatával az autó sokkal nagyobb motorféket generált, szinte egypedálossá vált a vezetés. Hibrid autósként átszellemülve minden megállást, araszolást kihasználva tudtam picivel több áramot visszanyerni a mozgási energiából. Sőt, az üzemmódválasztó is remek fícsör a konnektoros modellekben, hiszen lehetővé teszi a teljesen elektromos haladást, az automata hibrid üzemmódot, az elektromos energiát későbbre eltároló és a benzinmotorral történő töltést a sofőr számára.

Ford Kuga PHEV – futóműben is hozza az elvártat

Az egyik gyenge pont talán a maximális, 3,7 kW-tal történő töltési lehetőség, illetve az, ha lemerül az akku egy hosszabb út alkalmával. Ideális esetben a tulajdonos otthon és a munkahelyén is tudja tölteni a járművet, így elektromosan lényegében meg tud oldani mindent városon, agglomeráción belül, ekkor tud igazán hatékonyak lenni. Azonban, ha sokat autópályázunk, könnyen felkúszik 8-9 literre a fogyasztás, több mint 1700 kilót cipelünk és a homlokfelület sem kicsi, ám meglepően csendesen viselkedik 130-as tempónál, sőt, külön öröm volt, hogy szabadidő-autóhoz illő 225/60 R18-as gumiabroncsokat kapott, és nem rázta ki az utasok lelkét.

Ford Kuga PHEV - Teszt Alapjárat

A futómű nem feltétlenül riad meg a tempósabb kanyaroktól, érezzük a tisztességes tömeget, kellemesen rugózik, de szerencsére nem pattog el úgy egy-egy keresztbordán, mint a túlságosan lágyra hangolt francia modellek többsége. A kormányzás visszajelzésektől mentes, a sávtartó idegesítően működik, hiszen folyamatos, másodpercenkénti apró irányváltásokkal igyekszik a sávban tartani az autót, így a kéz alatt folyamatosan mozgásban lévő kormány rendkívül kellemetlen tud lenni, nem is használtam autópályán, viszont az adaptív tempomat remek szolgálatot nyújtott.

Ford Kuga PHEV ár és összegezve

A Ford Kuga PHEV 12,88 millió forinttól indul Titanium felszereltségben, a Vignale kivitelért 14,62 millió forintot kell kipengetni. Bizony az ár lehet a visszatartó erő sokaknál, hiszen a 2,0 literes, lágy-hibrid rendszerrel szerelt dízel modell 2,59 millió forinttal olcsóbban megvásárolható, és ha valaki sokat megy, az autópályás használat esetén jóval kedvezőbb fogyasztást lehet generálni. De megint csak azt tudom hangsúlyozni, ha nem hosszabb távokra használnánk és tudjuk, valamint hajlandóak is vagyunk tölteni, akkor remek alternatíva lehet városi autóként. A tölthetőség gyorsaságán és a beltér összeszerelésének minőségén lehetne mit javítani. Hatékony, csendes, az akkuproblémát leszámítva megbízható konstrukciónak tűnik, döntse el mindenki maga, hogy megéri-e neki a konnektoros modellt választani.

Amennyiben a videó nem indulna el, ezen a linken tekintheted meg.

Ford Kuga 2.5 Plug-in Hybrid (2020)

 • Lökettérfogat: 2488 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. összteljesítmény: 225 LE
 • Max. forgatónyomaték: 220 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4614/1883/1661 mm
 • Tengelytáv: 2710 mm
 • Saját tömeg: 1769 kg
 • Vegyes fogyasztás: 1,2 l
 • Tesztfogyasztás: 6,8 l
 • CO2 kibocsátás: 32 g/km
 • Gyári gyorsulás: 9,2 s
 • Végsebesség: 200 km/h