Az elektromos Peugeot 208 sikere és a szigorított CO2 kibocsátási normáknak való megfelelés miatt a Peugeot jelenleg négy elektromos modellel van jelen a piacon, most az villanyos 2008 érkezett szerkesztőségünkbe. Városi crossover vagy SUV, olyan ez, mint a rovar és a bogár esete: minden városi crossover SUV, de nem minden SUV városi crossover. Nevezzük bárhogy (hivatalosan egyébként B-SUV), egy tisztán elektromos hajtású autó, ami kényelmes, tágas, szép és nem minden nap jön szembe velünk az utcán. Pro és kontrák sorozata volt a vele együtt töltött hét, hadd osszam ezt most meg veled kicsit részletesebben.

Peugeot e-2008 - pufók, de igazából repülnék is vele

Az e-2008 nem akar Enterprise űrhajó lenni, nem akar hivalkodni. Egész egyszerűen szép. Ránézel, és azonnal elfogadja a szemed, nincsenek rajta tipikus villanyautós butaságok. A műanyag - egyébként sávosan az autó színére fényezett - hűtőrács villanykocsihoz híven jelen van, de mégsem kellemetlenkedik ott az autó orrán. Tisztán elektromos mivoltáról mindössze a sárvédő feletti „e” plakett és a sziporkázó márkaembléma árulkodik. Ha csak hirtelen rápillantunk és aztán el is kapjuk a tekintetünket, akkor egy féldagi oroszlán sziluettje marad a retinánkba égve, viszont ha jobban megnézzük az autót, máris előtűnnek azok a részletek, amik az igazi szépségét adják.

Peugeot e-2008 teszt

A kerekded formát éles, repülőgépre hajazó katonás ívek kompenzálják, a külső vonalak egy az egyben visszaköszönnek majd az autó belterében is. Kár volna ezeket a szép domborulatokat szürke vagy fekete fényezés alá rejteni, szerencsére mi a Vertigo Blue változatot kaptuk. Az oroszlánfogszerű hófehér LED-es fényszórók pedig tovább emelik a megjelenés „fényét” (érted, a fényét). Az autó felszereltségéről a jobb hátul elhelyezett GT Line felirat tanúskodik, ennél feljebb már csak a GT változat van, amely megjelenésében ugyanezt kínálja, csupán a kerekek mérete növekszik. Az autó egyébként 4300 mm hosszú, 1770 mm széles és 1530 mm magas, a tengelytávja pedig 2650 mm.

Peugeot e-2008 - egység, technológia, design

Ha az autó belsejét egyetlen szóval kellene jellemezzem, akkor azt mondanám: egység. Végre egy autó, ahol nem akartak a gyárban mindent egyszerre beledobálni, amit épp a sufniban találtak, hanem az egész enteriőr egy nagyon szép, homogén közeg. Modern, átlátható, túlzásoktól mentes, repülős design jelenik meg itt is. Az anyagfelhasználás igényes, apró részletek dobják fel a monokróm hatást, mint a világoszöld varrások és a menüben állítható színű és fényerejű hangulatvilágítás.

Peugeot e-2008 teszt

A modell sajátossága a 3D i-Cockpit névre keresztelt műszeregység. Igen, tényleg térhatású. Pözsóéknál azért mindig értettek a dizájnhoz, ez is nagyon jól sikerült, be kell látni. Teljesen személyre szabható, ha akarod, a navigációt teszed ki, ha úgy tartja kedved, az aktuális akkumulátor adatokat. Az i-Cockpit elnevezés valójában három dolgot foglal magában, a térhatású kijelző csak az egyik, a gyártó ugyanis ide sorolta a kormányt is. Nem recézném túl a jellemzését, kicsi, letisztult, gokartos. Én imádtam, és vezetés közben egyáltalán nem volt zavaró az alul-felül vágott forma.

A harmadik összetevő pedig a középső, 10 colos érintőkijelző. Nos, ez már számomra hagyott maga után némi kívánnivalót, nem egyértelmű a kezelése, túlságosan elvonja a figyelmet vezetés közben, ha épp állítani szeretnénk rajta valamit. A buktató ugyanis ott kezdődik, hogy a menüpontok között léptetni alul, a zongorabillentyűkhöz hasonlító kapcsolók feletti érintőgombos soron tudod. Ugye?! Na, ez a gyakorlatban is pont ennyire túlkomplikált. Mire kikeresed a kis piktogramokon, hogy a zenét vagy a fűtést szeretnéd-e beállítani, már rég nekimentél az álló kocsisornak. Sajnos a tempomat bajuszkapcsolója, hát, mondjuk úgy, hogy igényel némi megszokást. Jobban jársz, ha indulás előtt áttanulmányozod, mit, melyik füllel és gombocskával tudsz állítani, ugyanis menet közben a kormány teljes takarásában lehetetlen dolgod lesz vele.

Peugeot e-2008 teszt

Az ülések sportosak és nagyon kényelmesek hosszabb távon is, érzetre ügyesen támasztják a gerincet. Az autó belső tere tágas, hátulra bőven befér két felnőtt és gyerekülést is könnyűszerrel lehet rögzíteni. Tehát belső méreteit tekintve is vissza kell kanyarodjak ahhoz a megállapításhoz, hogy kategóriájában az autó nagynak számít. Hogy ez miért hátrány, arról majd később beszélek. Lenne itt viszont egy számomra nagyon zavaró tényező, ami mellett nem szeretnék szó nélkül elmenni. A bumfordi A-oszlop balra kanyarodásnál olyan mértékben kitakarja a környezetet, hogy egy kisebb család is eltűnne a holttérben. Az ülésmagasság variálásával sem tudtam ezen javítani, a magam 163 centijével azért már eleve nem ültem a földön. A csomagtér legjobb esetben 405 literes, ebben a modellben viszont háromkamrás megoldással találkoztunk, így, ha az elválasztót bent hagyjuk az autóban, akkor 350 literre csökken a térfogata. Ebben az esetben viszont ezt betudjuk kompromisszumként, hiszen nagyon igényesen tárolhatók így a töltőkábelek, az elsősegély felszerelés és igazából bármi más kisebb dolog, amit nem szeretnénk, hogy szem előtt legyen.

Peugeot e-2008 – a villanyoroszlán harapós, de matekból nem jó

Ez a rendszer már ismerős lehet az e-208-ból és a DS 3-ból. Bruttó 50, nettó kb. 45 kWh-s akupakkot kapott az autó, ezzel a WLTP-szabvány szerinti hivatalos hatótáv 330 kilométer. Az aktuális hatótávot a már sokszor emlegetett 3D-s kijelzőn folyamatosan látjuk, a baj csak az, hogy nagyjából semmi köze nincs a valósághoz. Nem tudom, mi alapján számol a rendszer, de hogy nem megy a matek, az biztos. Legjobban akkor jársz, ha saját tapasztalataidra hagyatkozva vezeted az autót, ehhez pedig kell párszáz kilométer, mire megszokod.

Peugeot e-2008 teszt

Fogyasztását tekintve elég széles a skála, az viszont már nem, hogy milyen tartományban fogyaszt optimálisan az autó. Ketyegtünk vele 12,2 kWh-s fogyasztással is, de sajnos autópályán nagyon visszafogottnak kell lenned, hiszen elég már a kb. 90 km/órás sebesség is ahhoz, hogy drasztikusan növekedjen a fogyasztás. Hivatalos adat szerint egyébként a lehető legjobb fogyasztást 30 km/óránál és 20 fokos környezetben érhetjük el. Abszolút életszerű, nemi gaz?

Egypedálos mód ebben az autóban nincs, B-fokozatban viszont sokkal erősebb a motorfék, és hasonló működést lehet így beállítani. A valóságban fali aljzatról nagyjából 20 óra kell a teljes töltéshez, 22 kW-os töltőről 5 óra, míg a DC gyorstöltés (50 kW) szűk másfél óra alatt képes feltölteni az akksit. 100 kW-os villámtöltéssel pedig akár 30 perc alatt lehet a kapacitása maximumára tölteni az akkumulátort.

Peugeot e-2008 teszt

Ha a számadatokat nézzük, nem annyira harap az oroszlán, a maga 0-100-as gyorsulását 8,6 mp alatt teljesíti, mindezt a 136 LE és a 260 Nm nyomaték teszi. Viszont, ha beülsz, Sport módba vágod és rálépsz a gázra, olyat gyorsul a kocsi, hogy nedves aszfalton téligumi mellett a menetstabilizátor tízkörömmel küzd, te kapaszkodsz a kormányba, az utasod pedig kifeszül, mint pók a lucernásban. Persze, ilyenkor számolni kell azzal, hogy a hatótávod drasztikusan lecsökken.

Peugeot e-2008 – elefánt a porcelánboltban

A cikk elején tettem rá utalást, hogy csodás az autó, mindenki elfér, dizájnos, de az adottságai sajnos - és most érünk a feketeleveshez - nem túl jók, és méreteit tekintve nem igazán való zsúfolt belvárosba. Sokkal inkább arra érzek késztetést, hogy kimenjek vele a világból, annyira kényelmes, de a hatótáv nem engedi.

Peugeot e-2008 teszt

A futómű kellemes, bár a kanyarokban igen butácska az autó úttartása, a puhára hangolt futómű szeret elpattogni, de nem is versenyzésre tervezték. Alapfelszereltségként megtalálhatunk nagyon sokféle vezetéssegítő rendszert, mint az ABS, ESC, elektronikus fékerő elosztó (ennek szokni kell a működését), vészfékrásegítő, sávtartó asszisztens és az a Safety Plus csomag, ami tartalmazza a nappali és éjszakai gyalogosfelimerést, valamint egy kamera és radar alapú ütközésmegelőző rendszert is. Pozitívum, hogy a sávtartó elektronika nem tolakodik, nem akarja átvenni felettünk az irányítást, hanem csak a háttérből finoman odanyúl és szól, hogy hahó, gazdi, elkalandoztál.

Peugeot e-2008 ár és összegezve

Egy újdonsült villanyautós szemével tudok nyilatkozni, hiszen ezelőtt nem volt hasonló autóval élményem. Azt éreztem az egy hét elektromos kocsizás alatt, mintha valami idegen bolygóról érkezett jövevény lennék a minden földi technológiát magasan meghaladó űrhajómmal, amihez nincsenek felnőve a földlakók. Töltőpontot találni körülményes, 10-ből 7 vagy nem működik, vagy tönkre van téve, vagy ami jó, az foglalt. De vonatkoztassunk el ettől. Ha az autó előnyeit és hátrányait kellene felsorakoztatni, akkor egyértelműen pozitívan hatott rám, hiszen ahogy említettem gyönyörű, modern, összeszedett és előremutató, minden kényelmi és biztonsági funkcióval szerelt és nem mellesleg jól működik.

De lássuk be, hogy egy ekkora méretű, tisztán elektromos autó nem biztos, hogy a nagyvárosi forgatagba való, arra ott az e-208. Ha hajlandó vagy kompromisszumot kötni, hogy nem fogsz minden parkolóhelyre beférni, hogy nem tudsz könnyedén befordulni a szűk belvárosi utcákba, akkor tökéletes választás lehet, bár én inkább második autónak ajánlanám.

A GT Line felszereltségű kivitel ára 13,8 millió forint, az alapmodellt már 10,8 millióért megkaparinthatjuk, így azzal nagyjából beleférünk a 10 milliós induló ársávba. Ha a konkurenseket nézzük, akkor a KIA eNiro áll árban a legközelebb a maga 11,5 milliós indulóárával, őt követi a Hyundai Kona electric éppen 12 millió alatt, és nyilván meg kell említeni a szintén francia luxusmodellt, a DS 3 Crossback E-tense-t is, ami jelenleg a legdrágább, 12,9 millió forint.

Peugeot e-2008 GT Line 50kWh (2020)

  • Akkumulátor kapacitás: 50 kWh
  • Max. teljesítmény: 136 LE
  • Max. forgatónyomaték: 260 Nm
  • Hossz./Szél./Mag.: 4300 / 1770 / 1530 mm
  • Tengelytáv: 2650 mm
  • Saját tömeg: 1548 kg
  • Fogyasztás: 20 kWh/100 km
  • Végsebesség: 150 km/h
  • Gyorsulás (0-100 km/h): 8,6 mp