Kijárási tilalom vagy kijárási korlátozás? – A szakértő válaszol!

Közzétéve:
2020-11-12, 09:11

A munkáltatói igazolás már letölthető a kormány hivatalos weboldaláról.

A koronavírus-járvány továbbra is tombol, a sajtó hetek óta hangos az Európa-szerte meghozott rendkívüli szabályoktól. Mi is igyekszünk folyamatosan tájékoztatni olvasóinkat az éppen aktuális korlátozásokról, ami természetesen az autósokat is érinti. A november hazánkban is elhozta az újabb szigorításokat, viszont a megfogalmazás könnyen zavarba hozhatja a jogkövetésre törekvő állampolgárokat. A das.hu szakértőjének segítségével igyekszünk tisztázni a legfontosabb kérdéseket.

Tilalmak, védelmi intézkedések és mentesülési szabályok

A legfrissebb kormányrendelet – ami 2020. november 10-én (kedden) éjfélkor lépett hatályba – általános jelleggel „kijárási tilalomról” ír este nyolc órától reggel öt óráig. A jogszabályi megfogalmazás tehát egyértelműen tilalomról ír, mégis biztosít bizonyos mentesülési alternatívákat (a későbbiekben erre még kitérünk). Tilalmazott továbbá minden közterületi csoportosulás, kivételt csak a versenyszerűen sportolók edzése jelent. A rendezvények ugyancsak korlátozott keretek közt zajlanak majd: a temetéseken és esküvőkön létszámkorlát érvényesül, a sporteseményeken közönség nem lehet jelen. A rendelet a fentiek vonatkozásában tehát tilalomról beszél, ugyanakkor bizonyos engedő szabályokat mégis bevezet. A vendéglátás, a szálláshelyek kiadása és az üzletek nyitvatartása vonatkozásában nem tilalmak, hanem védelmi intézkedések bevezetését említi a jogszabály.

Maszkos hölgy

Kivételek

Vannak olyan élethelyzetek, amik megkívánják, hogy mentesüljenek a rendelet alól. Természetesen az elsődleges kivételt a munkát végző személyek jelentik. Számos munkavállaló beosztása szükségessé teszi, hogy a meghatározott időpontban ne tartózkodjon otthon – akár azért, mert már munkát végez, akár azért, mert munkából haza vagy otthonából a munkahelyére utazik. Ehhez minden érintettnek magánál kell tartania személyi okmányait (ez egyébként is kötelező), illetve a kormány honlapjáról már letölthető és helyesen kitöltött munkáltatói igazolást. Egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal szintén elhagyható a lakó- vagy tartózkodási hely. A versenyszerűen sportolók ugyancsak kivételt képeznek az általános tilalom alól. Kifejezetten erős társadalmi igénynek tett eleget a jogalkotó azzal, hogy a kutyasétáltatást is lehetővé tette a kérdéses időszakban, figyelembe véve az ehhez kapcsolódó egészségügyi szükségleteket.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Éjjel vezető autós
2020. november 10.
Kedd éjféltől szigorú járványügyi intézkedések lépnek életbe.
Korona vírus molekula
2020. január 30.
Vészhelyzetnek minősítette a WHO a kínai koronavírus terjedését, így védekezhetsz a kocsidban és a tömegközelekedés során.

További hírek