A koronavírus-járvány továbbra is tombol, a sajtó hetek óta hangos az Európa-szerte meghozott rendkívüli szabályoktól. Mi is igyekszünk folyamatosan tájékoztatni olvasóinkat az éppen aktuális korlátozásokról, ami természetesen az autósokat is érinti. A november hazánkban is elhozta az újabb szigorításokat, viszont a megfogalmazás könnyen zavarba hozhatja a jogkövetésre törekvő állampolgárokat. A das.hu szakértőjének segítségével igyekszünk tisztázni a legfontosabb kérdéseket.

Tilalmak, védelmi intézkedések és mentesülési szabályok

A legfrissebb kormányrendelet – ami 2020. november 10-én (kedden) éjfélkor lépett hatályba – általános jelleggel „kijárási tilalomról” ír este nyolc órától reggel öt óráig. A jogszabályi megfogalmazás tehát egyértelműen tilalomról ír, mégis biztosít bizonyos mentesülési alternatívákat (a későbbiekben erre még kitérünk). Tilalmazott továbbá minden közterületi csoportosulás, kivételt csak a versenyszerűen sportolók edzése jelent. A rendezvények ugyancsak korlátozott keretek közt zajlanak majd: a temetéseken és esküvőkön létszámkorlát érvényesül, a sporteseményeken közönség nem lehet jelen. A rendelet a fentiek vonatkozásában tehát tilalomról beszél, ugyanakkor bizonyos engedő szabályokat mégis bevezet. A vendéglátás, a szálláshelyek kiadása és az üzletek nyitvatartása vonatkozásában nem tilalmak, hanem védelmi intézkedések bevezetését említi a jogszabály.

Maszkos hölgy

Kivételek

Vannak olyan élethelyzetek, amik megkívánják, hogy mentesüljenek a rendelet alól. Természetesen az elsődleges kivételt a munkát végző személyek jelentik. Számos munkavállaló beosztása szükségessé teszi, hogy a meghatározott időpontban ne tartózkodjon otthon – akár azért, mert már munkát végez, akár azért, mert munkából haza vagy otthonából a munkahelyére utazik. Ehhez minden érintettnek magánál kell tartania személyi okmányait (ez egyébként is kötelező), illetve a kormány honlapjáról már letölthető és helyesen kitöltött munkáltatói igazolást. Egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal szintén elhagyható a lakó- vagy tartózkodási hely. A versenyszerűen sportolók ugyancsak kivételt képeznek az általános tilalom alól. Kifejezetten erős társadalmi igénynek tett eleget a jogalkotó azzal, hogy a kutyasétáltatást is lehetővé tette a kérdéses időszakban, figyelembe véve az ehhez kapcsolódó egészségügyi szükségleteket.