2023. szeptember 14. | 06:07

A tűz megfékezhetetlenül terjedt át a négy másik autóra.

Sydney repülőterén keletkezett az a tűz, amely során egy elektromos luxusautó lítium-ion akkumulátora lángra kapott, majd a tűz négy olyan autóra is átterjedt, amely a közelében volt. A tüzet a földről és a levegőből is igyekeztek megfékezni a lánglovagok.

Az az akkumulátor, amely a tüzet okozta, korábban leválasztották az autóról. Adam Dewberry tűzoltó- és mentőfelügylő elmondása szerint a tűzoltók arra gyanakodnak, hogy az akku azért került leválasztásra, mert korábban mechanikai sérülések érhették.

Hangsúlyozta, hogy ha a lítium-ion akkumulátorok mechanikai sérüléseket szenvednek, akkor könnyen kigyulladhatnak. Felhívta egyúttal az elektromos járművek tulajdonosait, hogy amennyiben rendellenességet tapasztalnak, akkor mielőbb forduljanak szervizhez.

Dewberry szerint az elektromos robogók valamint az elektromos kerékpárok miatt még komolyabban kell aggódni. Az elektromos autók aksijai alacsony kockázatúnak tekinthetők, mivel azokat szigorúbb szabványok regulázzák.

Az interneten számos olyan videó terjed, ahol kigyulladt e-autó okoz bonyodalmat. A tűzoltók számára nagy kihívást jelent eloltani egy lángoló villanyautót.

A fő problémát a lítiumos akkumulátor szokta okozni az elektromos autókkal kapcsolatos tűzeseteknél. A lítium ugyanis olyan alkálifém, ami nagyon hevesen ég, ráadásul vízzel nem lehet oltani.

Amikor zárlat lép fel egy műszaki hiba vagy ütközés okán az akkucsomagban, akkor akár robbanás is bekövetkezhet. Olykor intenzív, méteres nagyságú szúrólánggal ég.

Vizet azért használnak elektromosautó-tüzek esetén, mert nagy mennyiségű vízzel az akkumulátorcellákat lehet hűteni, így le lehet lassítani a cellák melegedési folyamatát. Ez azonban több óráig is eltarthat.

Arról, hogy mit kell tennie a villanyautó-tulajoknak, hogy megússzák az ilyen jellegű bajt, ebben a cikkben írtunk.

Pixabay