2023. május 24. | 12:29

6. Tesla Model 3 Maximum Range

Következő

Nem meglepő, hogy egy-két modell megjelenik a listán Elon Musk cégéből. A Model 3 2020-ban kapott ráncfelvarrást, ugyanebben az évben sikeresen meg is előzte a Nissan Leafet a világ legtöbbet eladott villanyautójaként, amely címet azóta is sikeresen tart és itthon is egyre többet látni belőle az utakon.

Magyarországon dualmotoros elrendezés segítségével kap összkerékhajtást, amelyek elektronikusan szabályozzák az első és hátsó kerekre jutó nyomatékot. A gyártó szerint egy sokkal precízebb és jobb vezetési élményt biztosít, valamint a tapadás is megnő.

A Teslától megszokott módon rengeteg extra és elektronika kap helyett a Model 3-ban, amelyek egyrészről a vezetési élményt igyekeznek fokozni, másrészről pedig biztonságosabbá is teszik az utazást. A sávtartás mellett az autó érzékeli a környezetét és a forgalomtól függően képes gyorsítani vagy lassítani. A 15 colos érintőképernyő, a panorámatető és a belső térben elhelyezett hangulatvilágítás pedig az előbbi extrák közé sorolható, amelyek inkább a kényelmet segítik, mintsem a vezetést könnyítik. 

Persze egy Tesla esetében a puritán, letisztult kényelem mellett másik fontos tényező a hatótáv és a Model 3 ezen a téren is elég erősnek bizonyul. A gyártó honlapja szerint a modell jelenleg 602 kilométert tud megtenni egyetlen töltéssel a WLTP-s mérési adata szerint. Emellett azt is ígérik, hogy 15 percnyi töltéssel akár 275 kilométerre elegendő áramot is kaphat az autó, az Európa-szerte kihelyezett több mint 45 ezer Supercharger töltő segítségével.

A harmadik fontos dolog egy Tesla esetében a gyorsulás: a két motor segítségével a Model 3 akár 3,3 másodperc alatt tud felgyorsulni álló helyzetből 100 km/órás sebességre, de csak a Performance csomaggal. Ennek hiányában 4,4 másodperc kell a modellnek ezen sebesség eléréséhez.

Tesla Model 3
Forrás: Tesla
Következő
Nyitókép: Mercedes