2024. január 19. | 18:26

TVR Tuscan Speed Six

Következő

Nem sokan ismerik a TVR brit autógyártót, pedig a cég nagyon különleges sportautókat gyárt, köztük a Tuscan Speed Sixet is. A kétajtós sportkocsit 1999-ben mutatták be és a Tuscan név az ugyanilyen nevű, eredeti TVR sportkocsi előtt tiszteleg, amit a TVR az 1960-as években gyártott. A Speed Six pedig a benne lévő motorra utal.

Ez egyébként 360 lóerőre képes hétezres fordulatszámon a TVR mérései szerint, a Red Rose nevű felszereltség motorja azonban ezt is túlszárnyalta, 380 lóerejével. Azonban mégsem ez a legerősebb modellváltozat, hanem a 390 lóerős Tuscan S, amelyen a TVR különféle aerodinamikai változtatásokat is eszközölt a magasabb tempó eléréséhez.

Valójában a Speed Six többféle motorváltozattal is elérhető volt, összesen öttel, ebből négy a 4,0 literes Speed Six motor valamilyen variánsa volt. Az ötödik egy kisebb, 3,6 literes Speed Six motor volt, amely ugyanakkora teljesítményre volt képes, mint a nagyobb motorok, csupán a nyomatékban volt különbség.

A kétajtós Tuscan idén lett 25 éves, így az amerikaiak is importálhatják ezt az igen sajátos külsejű brit gépet. Sőt, vannak, akik máris megtették ezt, ugyanis az USA-ban már most két darab van a modellből, az egyik Las Vegasban van kiállítva.

Egyébként a TVR újra elkezdett foglalkozni autógyártással, a tervek szerint idén kerülhet a vásárlókhoz Griffith nevű modelljük.

Következő
Nyitókép: Nissan