hétfő - 2023. October 02.
17.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 647 Ft
100 699 Ft
D 678 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A briteknél készülő sportautót is „megcsapja a villám”

2022. április 27. | 16:01

A Griffith EV a tervek szerint 2024-ben kerül piacra.

Az újjászületett TVR Griffith, amelyet először 2017-ben jelentettek be, még nem jutott el a vásárlókhoz, az első kiszállításokat – többszöri késés után – 2023 végére tervezik. Közben viszont a TVR megerősítette, hogy érkezik a sportautó teljesen elektromos hajtású változata, amit 2024 folyamán dobhatnak piacra. A brit autógyártó emellett azt is bejelentette, hogy szponzorként beszáll a Formula E-be, jelezve, hogy az elektromos autózásban látja a jövőt.

A Griffith EV-t a belső égésű motorral hajtott változat mellett kínálják majd, amelyet egy Fordból származó, 500 lóerős V8-as motorral szereltek fel. A TVR nem akart nyilatkozni az elektromos hajtáslánc specifikációiról, de a villanymotorral ellátott verzió vélhetően gyorsabb lesz benzinüzemű ikertestvérénél, az akkumulátorokból származó többletsúly ellenére.

Kormánykerék
Fotó: TVR

A Gordon Murray által tervezett modellt újra kell majd hangolni az eltérő hajtáslánc-típus miatt, a szívónyílásokat szinte biztosan kisebbre veszik, és az oldalsó kipufogócsövek is eltűnnek. A Griffith EV lesz az első, de nem az egyetlen teljesen elektromos TVR, jelezte a cég elnöke, Les Edgar.

A TVR új gyárát az Egyesült Királyságban, Cardiffban továbbra is építik, a brit Autocar magazin jelentése szerint még legalább másfél évig elhúzódnak a munkálatok. A Griffith gyártása azonban a tervek szerint előbb megkezdődik, hogy az átütemezett határidőket tartani lehessen.

Orbán Viktor bejelentette, hogy meddig hosszabbítják meg a benzinárstopot Változik az autós közlekedés Budapesten, ne megszokásból vezess!

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!