2023. december 13. | 14:45

8. Mazda3

Következő

Ahogy említettük, pár éve a Mazda hatalmas választékkal rendelkezett szívómotorok terén, a kisautótól a nagy SUV modellekig. Négy-öt éve a Mazda3, a Mazda6, a CX-3 és CX-5 is elérhető volt szívómotorral, turbó nélküli gépek voltak, mégis nagyon jól teljesítő, dinamikus érzetet keltettek a sofőrben. Én is rengeteget vezettem a CX-3-ast és hiába volt külsőre egy kis bumszli vízcsepp, a vezetés érzete kárpótolt.

Idén azonban már sokkal vékonyabb ez a paletta, olyannyira, hogy a rengeteg jármű helyett csupán egyetlen modell található Mazdáéknál, amelyik szívómotorral is elérhető, ez pedig a Mazda3. De legalább több változatban is.

A hatchback és szedán változatban is elérhető 3-as kétfajta Skyactiv motorral is kapható, egyik a G, a másik az X. A Skyactiv tette a Mazdát olyan népszerűvé itthon is az utóbbi időben, de az egyik fő tulajdonságuk az alacsony fogyasztás és a megnövelt hatékonyság.

A Mazda3-asnál 2,0 literes motorról van szó, de a két típus eltérő számokat produkál. A Skyactiv-G egy 122 lóerős változatban, elsőkerék-meghajtással és automata váltóval kérhető, amelyhez a gyártó 5,5 literes fogyasztást ígér. A G-n belül másik specifikációval lehet kérni a Mazda3-at, ugyanezzel a 122 lóerőssel hatfokozatú manuális váltóval és a kicsivel erősebb, 150 lóerős motorral, automata, vagy manuális váltóval.

A két manuális váltós változathoz a Mazda 5,1 literes fogyasztást ígér. Mindenesetre a belépő 122 lovas esetén a legolcsóbb változat 10 806 900 forinttól érhető el a cikk írásának pillanatában, automata esetén pedig 11 106 900 forinttól kezdődnek az árak.

Aztán ott van az Skyacvit-X. A Mazda szerint az X forradalmi hajtás, amely az egyedülálló Mazda technológia felhasználásával emeli új szintre az autózás örömét. Az X valóban erősebb, mint a G, mind automata, mind manuális váltóval kapható és 186 lóerőt ígér a vásárlóknak, amely manuális váltó esetében 4,5 literes fogyasztással üzemelhet 100 kilométeren, ami igencsak csalogatóan hangzik.

Szedán esetén is ugyanezen motortípusok és specifikációk érhetőek el, ugyanazokon az árakon, amely az X esetében 11 406 900 forintnál és manuális váltóval kezdődik, automatát kedvelőknek pedig 12 156 900 Ft a kezdőár.

Következő
Nyitókép: Mazda