A Mazda 2015-ben lépte meg, amit minden gyártónak a fenntartható fejlődés érdekében mielőbb ildomos lett volna: betörtek a kis szabadidő-autók, vagy nevezzük SUV-ok, vagy crossoverek piacára. A CX-3 ráncfelvarrásának 3,5 évvel a debütálása után, 2018-ban jött meg az ideje, aminek köszönhetően tovább finomodott a beltér és a külső, valamint modernizált motorokat kapott. A kompakt jármű a Mazda jelenleg legkisebb autójával, a 2-essel van meglehetősen komoly rokoni kapcsolatban, de a CX-3 mégis egy masszívabb, összeszedetteb jármű benyomását kelti, nem véletlen, hogy ez a márka második legjobban fogyó modellje! Nézzük, mit tud a Mazda üdvöskéje!

Mazda CX-3 2018 - Teszt

Mazda CX-3 – ütős Kodo formanyelv

Ha egy szóval kéne jellemeznem a Mazda termékpalettáját, végignézve az autókon és megismerve a bennük rejlő tudást, az mondanám, hogy józan! Kezdve a Mazda 2-vel, egészen az elegáns Mazda 6-ig vagy a zömök CX-5ig. Számomra mindegyik kifejezetten arányos, rejlik bennük némi sportosság, nincsenek kirívó, hatásvadász elemek: így kell kinéznie egy modern, tartós termékcsaládnak. Ez nagyrészt a KODO formanyelvnek is köszönhető, melynek kialakítása azzal kezdődik, hogy életnagyságú agyagmodelleket formáznak a tervezők és úgy csiszolják tökéletesre a mintadarabokat. Agyag vagy sem, a végeredmény ezzel a filozófiával számomra majdhogynem tökéletes.

Mazda CX-3 2018 - Teszt

Mint már említettem, a Mazda CX-3 alapjául a Mazda 2-es szolgál és ennek megfelelően a méretei sem letaglózók: 4275 mm hosszú, 1765 mm széles és 1535 mm magas. Egyáltalán nem éreztem kisautónak, akárhonnan közelítettem felé, pedig valójában ez egy kompakt, de mégis praktikus személyszállító eszköz. A KODO formanyelv eszméi a 2018-as ráncfelvarrás során természetesen nem változtak meg, alapvetően nem is lehet azonnal felismerni a megújult részleteket. Vagy esetleg Te vagy olyan nagy Mazda-rajongó, hogy kiszúrod a 20%-kal telítettebb és 50%-kal nagyobb színmélységgel bíró, 176 900 forint felárért kérhető Soul Red Crystal fényezést? Ugye, hogy nem. Az új keréktárcsákat már annál inkább, vagy az átszabott hátsó lámpatesteket, fekete színű első ködlámpakereteket – a hűtőrács már megint egy nehezebb dió, hacsak nem látja közvetlenül egymás mellett a régit és az újat a szemlélő, pedig a felosztása szintén módosult.

Mazda CX-3 2018 - Teszt

Mazda CX-3 – a minőségérzett nőtt

A Mazda komfortos, világos bőrrel bevont üléseiben helyet foglalva egy igazán igényes, érezhetően jól összerakott belső fogad. Ha már az ajtókat nyitogattam, gyorsan be is huppantam hátra és igazából ott sem kellett aggódnom a szűkösség miatt, hiszen viszonylag tágas fej- és válltér állt a rendelkezésemre, azonban, ha elöl egy 190 cm körüli ember foglal helyet, máris lehet érezni a kompakt autó hátrányát. Található az autóban jó pár méretes tároló rekesz, de ami talán a legörömtelibb, hogy a hagyományos kézifékkar megszűnt létezni, helyébe az elektromos kézifék kapcsolója lépett, így lehetővé téve, hogy további tárolórekeszt és pohártartót alakítsanak ki a könyöklő alatt-mellett.

Mazda CX-3 2018 - Teszt

Több mint kielégítő az anyaghasználat, mindenütt remek a kapcsolási érzet, egyedül talán az elektromos ablak kapcsolóin finomíthattak volna, remek fogású a fűthető kormánykerék, élmény tekergetni a klímapanel tárcsáit. A multimédiás rendszer maradt a régi, továbbra is gyengécske a kidolgozottsága, de legalább jól átlátható és gyors, sőt már Apple Carplay és Android Auto is jár hozzá. A head up display az olcsóbb, üveglapos megoldással jelenik meg – igaz, azért az autó kategóriája behatárolja a lehetőségeket, de mellette szóljon, hogy a navi iránymutatásait is képes jelezni a számunkra. A csomagtér pótkerékkel együtt 350 litert biztosít.

Mazda CX-3 2018 - Teszt

Mazda CX-3 – csak a szívó benzin

A Mazda SKYACTIV stratégiája magába foglalja a karosszérián, alvázon, váltón és a futóművön végzett, előnyökhöz juttató módosításokat, a legkomolyabb előrelépést mégis a dízel- és benzinmotoroknál érte el a Mazda. A fő technológiai újítás a 14:1 kompressziós arány, mely a hőmérsékleti hatékonyságot növeli és csökkenti a fogyasztást. Több lapon keresztül lehetne részletezni a SKYACTIV motorok jellemzőit.

Mazda CX-3 2018 - Teszt

A Mazda mérnökei tehát nem a kis köbcenti + turbó vonalon indultak el, merész kijelentés, de a jövőben akár a 18:1-es kompresszióviszonyt is elképzelhetőnek tartják. A lényeg ebből most az, hogy a feltöltő nélküli benzinesek kiemelkedően magas, míg a turbódízelek szokásosnál alacsonyabb sűrítéssel működnek. Új dugattyúkat és injektorokat kaptak a 121 és 150 lóerős formában kapható benzinmotorok, a tesztautó az utóbbit kapta, érdekesség, hogy mindkét motorváltozat 206 Nm-es maximális nyomatékot teljesít. A dízelmotor térfogata 1.5 literről 1.8-ra nőtt, a megemelkedett hatásfok és gyorsabb melegedés mellett valamivel halkabb lett és hozza a várható Euro 6-os normákat.

Mazda CX-3 2018 - Teszt

Hétköznapi használat mellett észre sem lehet venni, hogy egy viszonylag nagy köbcentis szívómotor dolgozik az CX-3-ban. Ha lendületesebben szeretnél vele haladni akkor nyilván kívánja a fordulatot, ekkor sem fogja letépni a fejed ellentétben a hangja jócskán megjön. Pont annyira megy, mint amennyire egy kompakt szabadidő-autónak mennie kell, nem hiányzik a turbó – legalábbis nekem nem volt hiányérzetem. Ja, és a CVT-váltót szerencsére mellőzték, szóval elmarad a kellemetlen bégetés is!

Mazda CX-3 2018 - Teszt

Mazda CX-3 – továbbra is jó vezetni

A fokozatmentes váltó helyett mindenki megelégedésére (kivéve az amerikaiakat) hatfokozatú kézi, illetve automata váltó társulhat újdonsült CX-3-adhoz. Váltófüleket a kormány mögött is találhatsz, ezeknek sok értelmét továbbra sem látom, ahogyan a Sport mód kapcsolójának sem. A váltó alaphelyzetben is meglepően gyorsan teszi a dolgát, Sport módban pedig tovább engedi pörgetni a motort, így okozhat egyeseknek sportolást sejtető hangulatingadozást, de a sokat látott sofőröket ez valójában hidegen hagyja.

Mazda CX-3 2018 - Teszt

A 4x4 hajtás jár a CX-3-hoz, ha ragaszkodsz a nagyobb motorhoz. A tesztautó az automatával, AWD hajtással veszítene a kézi váltós kivitellel szemben, hiszen majdnem egy másodperccel lassabb, ha a 0-100-at nézed: a kézi 9,0-át, az automata 9,7-et tud a sprinten. Alapvetően jó érzés vezetni, ahogyan szerintem minden Mazdát, a kanyarvétel teljesen semleges, szinte észre sem venni, hogy dőlne a jármű, közvetlen a kormány, így aztán a szerpentinekkel is örömmel birkózik meg. A kategóriában már elvárható a vezetéstámogatók sokasága, így tesztautónkban is helyet kapott a vészfék, táblafelismerő, sávelhagyásfigyelő, holttérfigyelő, távolságtartó tempomat, ami akár állóra is fékez már, és el is indul, ha kell.

Mazda CX-3 2018 - Teszt

Mazda CX-3 ár és összegezve

A ráncfelvarrott, első generációs Mazda CX-3 tehát a kis szabadidő-autó szegmens egyik legütősebb tagja. A belépő modell 4,9 millió forintról indul, ennyi pénzért egy igazán jól vezethető, remekül összerakott crossovert kaphatsz, ami akár a fiatalok, akár a gyermekes anyukák, akár a nyugdíjas korosztály számára remek alternatíva lehet, és a legjobb az egészben, hogy az átlagnál nagyobb köbcentiméterrel rendelkező szívó benzinmotortól sem kell félni, hiszen 6-7 literrel eljár. Ennél fogva én ezt ajánlanám, de a dízel verzió is átlagon felül teljesít kibocsátás és megbízhatóság terén egyaránt. Tesztautónk igen jól felextrázva, automata váltóval és összkerékhajtással már 7,7 millió forintra rúg, szóval, ha lúd kell és abból is a kövérebb fajta, akkor 8 millió forint környékére lődd be a pénztárcád tartalmát!

2018 Mazda CX-3 2.0 4x4 SKYACTIV-G

 • Lökettérfogat: 1998 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 150 LE/6000
 • Max. forgatónyomaték: 207 Nm /2800
 • Hossz./szél./mag.: 4275/1765/1535 mm
 • Tengelytáv: 2570 mm
 • Saját tömeg: 1340 kg
 • Városi fogyasztás: 7,7 l /100 km
 • Országúti fogyasztás: 6,1 l /100 km
 • Vegyes fogyasztás: 6,7 l /100 km
 • Tesztfogyasztás: 7,5 l /100 km
 • CO2-kibocsátás: 152 g/km
 • Végsebesség: 195 km/h
 • 0-100: 9,7 s