2022. május 23. | 13:20

A BMW-től származó hathengeres motor szükség esetén képes újratölteni a teherautó akkumulátorát.

A Los Angeles-i Tűzoltóság (LAFD) kötelékében szolgálatba állt a Rosenbauer RTX elektromos tűzoltóautó, így ez lett az első olyan, teljesen működőképes elektromos tűzoltóautó, amelyet az Egyesült Államokban használnak.

A villanyhajtású jármű nagyságrendileg 1,2 millió dollárba (aktuális árfolyamon átváltva 432 millió forintba) kerül. Az RTX tűzoltóautó két elektromotorjának köszönhetően 490 lóerős csúcsteljesítmény leadására képes, a közlekedéshez és a különféle berendezések üzemeltetéséhez szükséges energiát pedig egy 132 kilowattórás kapacitású akkumulátorcsomag biztosítja. Csak összehasonlításként, az RTX akkumulátora öt és félszer akkora, mint a Fiat 500e-ben található 24 kilowattórás egység.

Rosenbauer RTX tűzoltóautó
Kép: Rosenbauer

A jelentős méretű akkupakk ellenére a járművet egy 3,0 literes, hathengeres, 304 lóerős BMW dízelmotorral is felszerelték. A gyártó, az osztrák Rosenbauer elmondta, hogy a teherautó számára a kistávolságú, tisztán elektromos hajtással történő bevetések nem jelentenek problémát. A belső égésű motort tartalék generátorként használják majd, amennyiben nagyobb távolságok megtételére van szükség, vagy komolyabb energiaszükségletű feladatokat kell elvégezni. Egyúttal a dízelmotor segítségével az akkumulátor is újratölthető.

A teherautó bemutatója során Kristin Crowley, a Los Angeles-i Tűzoltóság parancsnoka elmondta, az elektromos hajtású tűzoltóautó alacsonyabb zajszintet és károsanyag-kibocsátást biztosít, ami egészségesebb munkakörnyezetet teremt a tűzoltók számára. A tervek szerint az LAFD jövőre veszi majd át második RTX típusú villanyos tűzoltóautóját.

Nyitókép: Rosenbauer