2023. november 20. | 12:11

A Zwickauban található gyáregységben három műszakról kettőre álltak át.

A Volkswagen szeptember közepén jelentette be, létszámleépítést kénytelen eszközölni a villanyautókat előállító zwickaui gyáregységében. Ebben a létesítményben készülnek a MEB platformra készülő járművek. Ezek közé tartozik az ID.3-as mellett az ID.4-es ész az ID.5-ös modellek, továbbá az Audi Q4 e-tron és a Cupra Born is.

A két hónappal ezelőtti lépést az elektromos járművek iránti alacsony kereslet indokolta. Nos, a helyzet azóta sem javult eléggé, így a Volkswagen újabb beavatkozásra kényszerült. Az Automobilwoche német publikáció értesülései alapján Zwickauban a korábbi három helyett kétműszakos munkarendre állnak át a dolgozók.

A VW szóvivője kiemelte, ezzel a döntéssel kívánják biztosítani, hogy az üzem a jövőben fenntartható és hatékony legyen. A német vállalat jelenleg nem tud lépést tartani a Tesla globális dominanciájával.

Németországban a Volkswagen a piacvezető az elektromos járművek terén, ám az eladási mutatók továbbra sem kielégítőek. A szakértők szerint a következő két évben nem várható emelkedés a villanyautók iránti keresletben.

A negatív trendek miatt számos dolgozó megélhetése került veszélybe, A Volkswagentől is elküldtek többszáz ideiglenes munkavállalót, az ő szerződésüket pénzügyi okok miatt nem tudták meghosszabbítani.

Egy hónappal ezelőtt vált biztossá, hogy a Volkswagen befejezi legkisebb városi autójának gyártását. Az Up! névre keresztelt modelltől 12 év után vesznek búcsút, pletykák szerint az ID.1 vagy ID.2 all néven érkezhet majd a tisztán elektromos meghajtású utód.

Jens Schlueter/Getty Images