2023. október 11. | 17:07

12 évnyi gyártást követően eltűnik a Volkswagen legkisebb modellje, helyét egyelőre a Polo veszi át.

2011-ben jelent meg - bizonyos piacokon a VW Fox helyett - a németek Up! névre keresztelt miniautója. Az autópiac egyik, de a Volkswagen egyértelműen legolcsóbb négykerekűje így megérett a generációváltásra, ám úgy tűnik, erre nem kerül sor. 12 év után leállítják a modell gyártását és értékesítését. 

A bemutatásakor mindössze 2,5 millió forintért kapható benzines autócska az évek alatt igencsak megdrágult, az elektromos kivitel már 7 milliónál is több volt itthon, amikor legutóbb kapni lehetett. A motorizáltságot tekintve 1,0 literes, háromhengeres motorral is lehetett kapni, ám a kezdeti 60 és 75 lóerős szívó változatokhoz a 2016-os ráncfelvarrással csatlakozott egy 90 lovas turbós variáns is.

Az igazi újdonságot a 2013-tól gyártott tisztán elektromos, e-Up! hozta el, melybe egy 18,7 kWh-s akkupakk került 133 kilométerre ígért hatótávval. Ezt 2019-től egy 36,8 kWh-s telep váltotta fel, amellyel már 260 km megtétele is elérhetővé vált egy töltéssel, bár egy ideig szüneteltették gyártását.

Az Up! karrierjének vége egyébként kilenc hónappal a GTI változat beszüntetése után jött el, melyet januárban fejezett be a VW nem egész 5 éves gyártást követően. A konszernen belül még így is a németek miniautója tartott ki legtovább, a teljesen azonos alapokra épült Seat Mii 2020-ig, míg a Skoda Citigo 2021-ig volt elérhető.

Így egyelőre a Polo lesz a németek legkedvezőbb ajánlata a piacon, habár Thomas Schäfer, a Volkswagen elnök-vezérigazgatója tavaly már elhintette, hogy a nagyon szigorú Euro7-es norma érkezése ezen modell pályafutásának végét is jelentheti. Helyette az ID.2 vagy jelenlegi nevén ID. 2all névre keresztelt, teljesen elektromos kisautó fog a vevők kegyeiért versenyezni.

A név alapján azonban az Up! sem marad konkrét utód nélkül, ugyanis a pletykák szerint az ID.1 lesz hivatott folytatni a városi mini által kitaposott utat. A jó kérdés a mikor, erről ugyanis egyelőre csak pletykák vannak.

Volkswagen