Az eddig sem volt titok, hogy az Apple egy fejlett önvezető technológiával rendelkező elektromos autón dolgozik. Sajtóértesülések szerint a Huawei is hasonló lépésre készül, így az Apple sem tétlenkedhet, ha nem akar lemaradni a versenyben. Miután számos autógyártóval összeboronálták őket, megegyezni azonban a jelek szerint egyikkel sem sikerült, a projekt körül hirtelen nagy lett a csend.

Az eddigi híresztelések után az Apple most megerősítette, hogy valóban be kíván lépni az autóiparba. Tim Cook, a technológia vállalat vezérigazgatója a New York Timesnak dolgozó Kara Swisher podcastjében beszélt az Apple elektromos autójával kapcsolatos várakozásokról.

„Szerintem az önvezető képesség egy alapvető technológia. Az autó több tekintetben is hasonlít egy robotra. Az önvezető autó tulajdonképpen egy robot. Ezzel a technológiával sok mindent lehet kezdeni, majd kiderül, az Apple mit tud belőle kihozni” – fogalmazott Cook.

Tim Cook azt egyelőre nem erősítette meg, hogy a vállalat önálló termékkel jelentkezik majd, vagy esetleg más autógyártók számára fejlesztenek önvezető szoftvert. A vezető tisztségviselő szavai mindenesetre ambiciózus tervekről árulkodnak.

„Szeretjük ötvözni a hardvert, a szoftvert és a szolgáltatásokat, megtalálni a közös pontokat, mert szerintünk ott történnek a csodák. Azt még jobban szeretjük, ha az ezt körülölelő elsődleges technológia a mi kezünkben van” – tette hozzá az Apple vezérigazgatója.

Apple autó beltere

Ezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy az Apple egy beépített önvezető technológiával és vezetéstámogató rendszerrel ellátott elektromos autót építeni, amivel felülmúlhatják a konkurenciát. A versenytársak között szinte biztosan ott lesz a Tesla. Tim Cook nagy tisztelettel beszélt Elon Muskról, majd elmondta, hogy a Teslával szemben nekik nincs tapasztalatuk az autógyártásban, így nehéz lesz velük felvenni a küzdelmet.

„Személyesen soha nem beszéltem Elonnal. Nagyon tisztelem a munkásságát, szerintem a Tesla fantasztikus munkát végez. Egyértelműen ők uralják az elektromos autók piacát, erről csak elismeréssel lehet szólni” – mondta Tim Cook.