2023. január 17. | 14:08

Tervükkel egyelőre egyedül vannak és a magyarázat is kissé ködös, ellenben a háttér már sokkal érthetőbb.

Amerika közepén terül el Wyoming állam, aminek területe két és félszerese Magyarországénak, mégis csak szűk 600 ezren lakják. Ebben az államban fogalmazódott most meg egy érdekes elképzelés.

Az állam törvényhozása ugyanis indítványozott egy olyan tervezetet, miszerint be kéne tiltani 2035-re az elektromos autók értékesítését az állam területén. Az ötlet az állami törvényhozás szenátorához, Jim Anderson republikánus politikushoz köthető, de további négy szenátor és két képviselő támogatja az ötletet.

A tervezetet a napokban fogja megtárgyalni a bányászati, üzleti és gazdaságfejlesztési bizottság, aminek elnöke szintén Jim Anderson. A tárgyalások után bocsáthatják szavazásra a javaslatot.

Bár sok másik államhoz képest és főleg Európához képest pont hogy ellentétes lépésre készül Wyoming - bár itt sem támogatja mindenki a döntést -, de ez egyáltalán nem meglepő. Hiszen gazdaságát túlnyomórészt olaj- és gázipar teszi ki, azon belül is kitermelés, finomítás és kereskedelem, de emellett foglalkoznak petróleum termékekkel és szénbányászattal is.

Ezek fényében máris érthető az állam álláspontja az elektromos autókkal kapcsolatban, de mondhatjuk úgy is, hogy senkinek sem a gazdasági érdeke, hogy azon a környéken is elterjedjenek. Ennek ellenére a hivatalos indoklásban az ipar adta munkahelyek féltése, a töltőhálózat nem megfelelő kiépítettsége és az elhasznált akkumulátorok elhelyezése jelentik a támaszt, de hivatkoznak arra is, hogy a belső égésű motoros autók infrastruktúrája már úgyis jól kiépült.

A tervezet három javaslatáról fognak szavazni a napokban. Ebben benne van a villanyautók értékesítésének tiltása 2035 után, a kampány a polgárok felé, hogy ne vásároljanak elektromos autókat és hogy az elfogadott rendelkezést küldjék el az Egyesült Államok elnökének, a kongresszus képviselőinek, a szenátus elnökének, a képviselőház elnökének és végül Kalifornia kormányzójának is.

Kaliforniának afféle beintés gyanánt küldenék el a rendelkezést, hiszen hasonló állásponton vannak a témában Európával. Ők az USA legnépesebb és gazdaságilag legerősebb állama, de a lényeg, hogy egy augusztusi javaslat elfogadására 2035-ben betiltják a belső égésű motoros autók értékesítését.

Ennek jelképes szerepe is van, mivel ezzel hullámot indíthatnak el, aminek hatására több állam is meglépné ezt a dolgot. Emiatt aggódik jogosan az olaj és gáz hatalom Wyoming állam, ezért is küldték meg nekik ezt a rendelkezést.

A tiltás egyelőre odébb van, még csak a polgárokra irányuló motivációt kezdik majd el, hogy ne vásároljanak elektromos autót, hiszen 2035-re szeretnék betiltani azokat. Mivel az állam szenátusának túlnyomó részét republikánus politikusok teszik ki, nagy az esélye, hogy elfogadják a tervezetet, aminek erős politikai üzenete lehet.

Ennek ellenére megvan az esélye hogy kis szigetként egyedül maradnak majd a szabályozásukkal, és ha már nem lesz gyártó, aki belső égésű motoros autót gyárt, akkor bajban lesznek. Persze ez még nagyon messze van és talán be sem következik, de előidézheti, hogy a lakosok innentől a szomszédos államba járnak majd autót vásárolni.

Depositphotos