2021. március 31. | 11:44

A világ első napenergiával hajtott SUV-ját szeretnék elkészíteni.

A 2020-ban alapított, kaliforniai székhelyű startup, a Humble Motors bejelentette, hogy azon dolgoznak, hogy elkészítsenek egy olyan elektromos SUV-t, amit a napfény segítségével tölthető – vagyis terveik szerint ez lesz „a világ legelső napenergiával hajtott SUV-ja”.

A cég több látványtervet is közzétett a négyajtós modellről, amit Humble One névre kereszteltek. Az új villanyautó a tervek szerint 800 kilométeres (500 mérföldes) hatótávval rendelkezik majd, valamint a hivatalos sajtóanyag szerint négy ember kényelmesen el fog férni az utastérben. 

Bár a hatótáv jelentős részét az akkumulátorokban eltárolt energia biztosítja, ám a Humble Motors szerint az autó tetején elhelyezett rendkívül hatékony, 7,65 négyzetméternyi napelemnek köszönhetően a kocsi mintegy 97 kilométer (60 mérföld) megtételére elegendő energiát lesz képes visszatermelni. 

Emellett természetesen a hagyományos AC (váltóáramú) és DC (egyenáramú) töltési opciók is a tulajdonosok rendelkezésére állnak majd.

Ugyanakkor a cég elmondása szerint a Humble One hatékonysága nem pusztán a panoráma napfénytető fotovoltaikus cellákra cseréléséből fakad. Ide tartozik még a könnyű felépítmény, valamint az áramvonalas, alacsony légellenállással rendelkező formaterv is. 

A kaliforniai startup honlapján máris elő lehet jegyezni az egyelőre csak látványterveken létező EV-t, azonban 300 dolláros (aktuális árfolyamon átszámolva 93 ezer forintos) „foglaló” nem jelent vásárlási kötelezettséget, és teljes egészében visszaigényelhető, ha netán valaki időközben meggondolná magát. A tervek szerint a modell gyártása 2024-ben kezdődhet meg, az első vásárlók pedig előreláthatólag 2025-ben kaphatják majd kézhez a Humble One-t. 

A napelemes villanyautó alapára 109 ezer dollárról (33,7 millió forintról) fog indulni, ez pedig egyáltalán nem kevés, hiszen ez gyakorlatilag a Tesla, a Lucid vagy a Rivian árkategóriájának tekinthető. 

Érdekesség, hogy a vállalat szerint eddig már több mint 20 millió dollár értékben regisztráltak előrendeléseket:

„A Humble One máris jelentős rajongótáborral rendelkezik. Az előrendelések mintegy 426 százalékkal emelkedtek az elmúlt hónapban az Egyesült Államokban, miközben az elektromos autók összeladásai csupán 12 százalékkal növekedtek az USA-ban” – mondta Alex Bogicevic a Humble Motors mérnöki csapatának vezetője.

Amit a Humble One-ról eddig tudni lehet:

  • 800 kilométeres hatótáv
  • 7,65 négyzetméter napelem az autó tetején, ami napi szinten 97 kilométernyi energia visszatermelésére képes
  • 1020 lóerős összteljesítmény
  • 0,25-ös légellenállási együttható

A villanyos crossover a Tesla Model Y egyik ellenfele lehet, nagy kérdés, hogy a sorozatgyártásba kerülő modell milyen eladásokat produkál majd.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Král Ádám (adam.kral@mahzrt.hu) készséggel áll rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.