2022. december 13. | 08:58

Meg is indokolták, hogy az intézkedés miért lenne rossz hatással az ország fejlődésére.

Svájcban komoly gondok adódtak az energiaellátás megoldásával téli időszakban, ezért racionalizálásba kezdtek és felkészültek a rosszabbnál rosszabb forgatókönyvekre. Egy négylépcsős energiafelhasználási tervezetet állítottak össze, melynek harmadik foka szerint betiltanák a villanyautók használatát a nem sürgős esetekben.

Emiatt viszont a svájci importőrök is felszólaltak hétfőn, hiszen szerintük a kormány javaslata károkat okozhat a piacban. Szerintük a módszer arra kényszerítené a fogyasztókat, hogy ismét belsőégésű motoros, tehát szennyezőbben működő autókat válasszanak.

„Tagjaink és a márkák hivatalos kereskedői nagy erőfeszítéssel népszerűsítik az elektromos autókat, a reklámtól a személyes értékesítésig. Ez a lépés az elektromobilitás ellen vét" - mondta Andreas Burgener, a svájci autóimportőrök csoportjának igazgatója.

Azt is hozzátette, hogy azok az ügyfelek akik most rendelnek vagy vásárolnak járművet, az intézkedések miatt el fognak gondolkodni azon, hogy visszatérjenek a belsőégésű motoros autókhoz. Ez csak lassítaná az átállást elektromos közlekedésre, amivel egyébként nem áll rosszul Svájc.

Jelenleg csak egy kicsit kevesebb mint 50 százalék az országban az elektromos vagy hibrid járművek aránya. A korábbi tervek szerint az volt a cél, hogy ez 2025-re már jócskán átlépje az 50 százalékot.

A konkrét tervezet egyébként az elektromos autók magáncélú használatát korlátozná, ha nagyon nagy a baj. Ez azt jelenti, hogy csak akkor használhatják a lakosok, ha munkába, boltba, orvoshoz vagy vallási szertartásra kell menniük.

Svájc jelenlegi készültsége mellett egyébként nem is tűnik kirívónak ez a szabályozás. A gáz- és áramhiányra felkészülve korlátozhatják a kirakatok megvilágítását, a közvilágítás mértéket, vállalatokat kötelezhet takarékosságra és legrosszabb esetben forgó áramszünetet rendelhetnek el. Ez azt jelenti, hogy bizonyos időszakokban bizonyos területek áramellátását lekapcsolhatják ideiglenesen.

Depositphotos