A mai napon ünnepélyesen bemutatták Kecskeméten az első olyan autót, amely tisztán elektromos meghajtással készül sorozatgyártásban hazánkban. Az új Mercedes-Benz EQB kompakt SUV-ről rántották le a leplet.

A bemutatón jelen volt Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, továbbá Jörg Burzer, a Mercedes-Benz AG igazgatósági tagja, a termelési és ellátási láncért felelős vezetője. Tiszteletét tette Johannes Haindlt is, Németország budapesti nagykövete.

 Mercedes EQB hivatalos kecskeméti bemutató
Christian Wolff, Szemereyné Pataki Klaudia, Szijjártó Péter és Jörg Burzer az EQB bemutatóján a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban, 2021. október 22-én.

„Az EQB gyártásának kecskeméti elindításával folytatódik a Mercedes-Benz elektromos offenzívája a globális gyártási hálózaton belül. Az EQS után az EQB a második új elektromos jármű, amelynek sorozatgyártása ebben az évben indult. 2022-ben három kontinens hét gyártási helyszínén, összesen nyolc Mercedes-EQ elektromos modell gyártása kezdődik meg. Digitális, rugalmas, hatékony és fenntartható gyártás: a Mercedes-Benz aktívan alakítja és előre mozdítja a jövő autógyártását” – mondta Jörg Burzer az esemény alkalmával.

„Az autóipar forradalmi megújuláson megy keresztül. Az elektromobilitásra való átállás meghatározza az járműgyártás jövőjét, és az autóipart a jövő iparágává teszi” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. „A EQB is bizonyítja Magyarország eredményeit, és ezúton szeretném megköszönni a Mercedes-Benz gyár csapatának, hogy a kecskeméti gyár működését sikertörténetté tették. Ami ezeken a gyártósorokon történik, az Kecskemét és Magyarország közös sikere” – emelte ki Szijjártó Péter.

„A német autóipar számára fontos helyszín Magyarország, ahol munkahelyeket hoz létre, serkenti a gazdasági növekedést és ezáltal gondoskodik a jólét megteremtéséről. Az új gyártósorral, amelyen a tisztán elektromos SUV-k készülnek, a Mercedes-Benz hozzájárul az autózás fenntartható és környezettudatos jövőjéhez. Sőt: A töltési infrastruktúra energiahálózatokkal való összekapcsolása révén az elektromobilitás fontos alkotóelemévé válik az energiarendszer átalakításának, nemcsak Magyarországon és Németországban, hanem egész Európában és világszerte egyaránt” - tette hozzá gondolatait Johannes Haindl..

Rekordsebességgel megtörtént az átállás

Az évtized végére az a Mercedes-Benz terve, hogy tisztán elektormos autókat fog gyártani ott, ahol lehetővé teszik ezt a piaci körülmények. Ennek érdekében a Mercedes EQ-modelleket egyre több helyen kezdik előállítani. A tisztán elektromos jövő érdekében Kecskeméten több mint 100 millió eurós beruházást eszközöltek.

Kecskeméti Mercedes gyártósor

Rendkívül gyorsan átállt a kecskeméti csapat az elektromos autók gyártására. A tesztfázis sikeresen lezajlott, még egy évet sem vett igénybe. Az átállást elősegítendő a dolgozók továbbképzéseken vettek részt.

A meglévő gyártósorokon történik az első elektromos modellek gyártása. Ezen felül egy 17 ezer négyzetméteres csarnokrészen épült meg egy modern, hatékony karosszéria gyártósor.

A jövő érdekeit szolgálják a kecskeméti befektetések

A kecskeméti Mercedes-gyárban immáron a belső égésű motorok gyártásán túl plug-in hibrid és tisztán elektromos meghajtás gyártásával is foglalkoznak. Fontos a jövő szempontjából az a döntés, hogy a tisztán elektormos kompakt SUV-t idehaza is gyártani fogják, mivel ez egyfajta garancia a gyár hosszabb távú jövőjére.

Mercedes-Benz EQB gyártása Kecskeméten

Még mindig tombol az SUV-láz, a Mercedes-Benz pedig a vásárlók igényeit ötvözte a trendekkel, így az EQB egy olyan modell, amely hozzájárul a fenntartható jövőhöz és a helyi károsanyag-kibocsátástól mentes városi autózáshoz.

„A magyarországi járműgyártás során most először készülnek sorozatgyártásban tisztán elektromos autók, ami történelmi pillanat számunkra. Büszke vagyok, hogy most már ez mérföldkő is örökre a Mercedes-Benz és a mi kecskeméti gyárunk nevével fonódik össze. A sikert az teszi számomra különlegessé, hogy a világjárvány idején jelentkező kihívások ellenére is az eredeti terveknek megfelelően el tudtuk kezdeni a sorozatgyártást. Mindezt a gyár nagyszerű csapatának köszönhetjük, akik ezt a feladatot is a híres kecskeméti szellemiségben vitték véghez, mi ezt ’Spirit of Kecskemétnek’ nevezzük” – mondta el Christian Wolff.

Mercedes-Benz EQB gyártása Kecskeméten

Nem csak azt tartja szem előtt a Mercedes, hogy a közlekedő autóik ne bocsássanak ki károsanyagot. A cél az, hogy a legyártott járművekre vonatkozó energiafogyasztás is csökkenjen, eddig ez mindig teljesült az elmúlt években. 2022-re az összes Mercedes-Benz gyár, így a kecskeméti is teljesen karbonsemleeges lesz. Ezt 100%-ban megújuló energiaforrásból származó villamosenergiával érik el.