2021. október 22. | 16:02

Komoly mérföldkő ez a hazai járműgyártás tekintetében.

A mai napon ünnepélyesen bemutatták Kecskeméten az első olyan autót, amely tisztán elektromos meghajtással készül sorozatgyártásban hazánkban. Az új Mercedes-Benz EQB kompakt SUV-ről rántották le a leplet.

A bemutatón jelen volt Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, továbbá Jörg Burzer, a Mercedes-Benz AG igazgatósági tagja, a termelési és ellátási láncért felelős vezetője. Tiszteletét tette Johannes Haindlt is, Németország budapesti nagykövete.

„Az EQB gyártásának kecskeméti elindításával folytatódik a Mercedes-Benz elektromos offenzívája a globális gyártási hálózaton belül. Az EQS után az EQB a második új elektromos jármű, amelynek sorozatgyártása ebben az évben indult. 2022-ben három kontinens hét gyártási helyszínén, összesen nyolc Mercedes-EQ elektromos modell gyártása kezdődik meg. Digitális, rugalmas, hatékony és fenntartható gyártás: a Mercedes-Benz aktívan alakítja és előre mozdítja a jövő autógyártását” – mondta Jörg Burzer az esemény alkalmával.

„Az autóipar forradalmi megújuláson megy keresztül. Az elektromobilitásra való átállás meghatározza az járműgyártás jövőjét, és az autóipart a jövő iparágává teszi” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. „A EQB is bizonyítja Magyarország eredményeit, és ezúton szeretném megköszönni a Mercedes-Benz gyár csapatának, hogy a kecskeméti gyár működését sikertörténetté tették. Ami ezeken a gyártósorokon történik, az Kecskemét és Magyarország közös sikere” – emelte ki Szijjártó Péter.

„A német autóipar számára fontos helyszín Magyarország, ahol munkahelyeket hoz létre, serkenti a gazdasági növekedést és ezáltal gondoskodik a jólét megteremtéséről. Az új gyártósorral, amelyen a tisztán elektromos SUV-k készülnek, a Mercedes-Benz hozzájárul az autózás fenntartható és környezettudatos jövőjéhez. Sőt: A töltési infrastruktúra energiahálózatokkal való összekapcsolása révén az elektromobilitás fontos alkotóelemévé válik az energiarendszer átalakításának, nemcsak Magyarországon és Németországban, hanem egész Európában és világszerte egyaránt” - tette hozzá gondolatait Johannes Haindl..

Rekordsebességgel megtörtént az átállás

Az évtized végére az a Mercedes-Benz terve, hogy tisztán elektormos autókat fog gyártani ott, ahol lehetővé teszik ezt a piaci körülmények. Ennek érdekében a Mercedes EQ-modelleket egyre több helyen kezdik előállítani. A tisztán elektromos jövő érdekében Kecskeméten több mint 100 millió eurós beruházást eszközöltek.

Rendkívül gyorsan átállt a kecskeméti csapat az elektromos autók gyártására. A tesztfázis sikeresen lezajlott, még egy évet sem vett igénybe. Az átállást elősegítendő a dolgozók továbbképzéseken vettek részt.

A meglévő gyártósorokon történik az első elektromos modellek gyártása. Ezen felül egy 17 ezer négyzetméteres csarnokrészen épült meg egy modern, hatékony karosszéria gyártósor.

A jövő érdekeit szolgálják a kecskeméti befektetések

A kecskeméti Mercedes-gyárban immáron a belső égésű motorok gyártásán túl plug-in hibrid és tisztán elektromos meghajtás gyártásával is foglalkoznak. Fontos a jövő szempontjából az a döntés, hogy a tisztán elektormos kompakt SUV-t idehaza is gyártani fogják, mivel ez egyfajta garancia a gyár hosszabb távú jövőjére.

Még mindig tombol az SUV-láz, a Mercedes-Benz pedig a vásárlók igényeit ötvözte a trendekkel, így az EQB egy olyan modell, amely hozzájárul a fenntartható jövőhöz és a helyi károsanyag-kibocsátástól mentes városi autózáshoz.

„A magyarországi járműgyártás során most először készülnek sorozatgyártásban tisztán elektromos autók, ami történelmi pillanat számunkra. Büszke vagyok, hogy most már ez mérföldkő is örökre a Mercedes-Benz és a mi kecskeméti gyárunk nevével fonódik össze. A sikert az teszi számomra különlegessé, hogy a világjárvány idején jelentkező kihívások ellenére is az eredeti terveknek megfelelően el tudtuk kezdeni a sorozatgyártást. Mindezt a gyár nagyszerű csapatának köszönhetjük, akik ezt a feladatot is a híres kecskeméti szellemiségben vitték véghez, mi ezt ’Spirit of Kecskemétnek’ nevezzük” – mondta el Christian Wolff.

Nem csak azt tartja szem előtt a Mercedes, hogy a közlekedő autóik ne bocsássanak ki károsanyagot. A cél az, hogy a legyártott járművekre vonatkozó energiafogyasztás is csökkenjen, eddig ez mindig teljesült az elmúlt években. 2022-re az összes Mercedes-Benz gyár, így a kecskeméti is teljesen karbonsemleeges lesz. Ezt 100%-ban megújuló energiaforrásból származó villamosenergiával érik el.

 

Mercedes-Benz