2022. január 03. | 19:45

Ez a valaha készült leghatékonyabb Mercedes modell.

A 2022. január 5-8. között megrendezett Las Vegas-i CES 2022 rendezvény egyik sztárjának szánja a gyártó a most bemutatott Mercedes Vision EQXX tanulmányt, amely az eddigi leghatékonyabb Mercedes villanyautó előfutára. Mindössze 18 hónappal ezelőtt kezdtek el dolgozni ezen a projekten, hiszen nem állt meg az élet az EQS befejezésével.

Mercedes Vision EQXX
Képforrás: Mercedes
Mercedes Vision EQXX
Képforrás: Mercedes

A futurisztikus külsejű tanulmányról meglepően sok technikai adatot elárultak. Az elektromos autó 0,17-es légellenállási együtthatója például egy elég impresszív érték, komoly szélcsatornás tesztek elerdményeként jutottak el idáig. A 100 kilowattórás akkucsomag 50 százalékkal kisebb és 30 százalékkal könnyebb is az EQS-ben használt akkupakkhoz képest. A 95 százalékos hatékonyságú hajtásláncnak köszönhetően több mint 1000 kilométeres hatótávot ígérnek egyetlen feltöltéssel.

Mercedes Vision EQXX akkumulátor
Képforrás: Mercedes
Mercedes Vision EQXX teszt
Képforrás: Mercedes

Ehhez hozzájárul a jármű relatíve könnyű, 1750 kilós tömege és a tetőn elhelyezett napelem is. Az energiafogyasztás kevesebb mint 10 kilowattóra száz kilométerenként. A rendszer teljesítménye 150 kilowatt környékén mozog, a tanulmány tengelytávja egyébként 2,8 méter.

Mercedes Vision EQXX
Képforrás: Mercedes

A beltérben sem kevésbé meghökkentő a látvány, igyekeztek minél több környezetbarát anyagot felhasználni. A bambusz és a vegán selyem is előfordul a kabinban, az ülések kárpitozása például kaktuszból és egy speciális gombából készül, állítólag érzésre a bőrhöz hasonlít.

Mercedes Vision EQXX beltér
Képforrás: Mercedes

Mercedes