2024. január 03. | 17:11

7 perc 7,55 másodperc. Ennyi időre volt szüksége a Nürburgring új leggyorsabb elektromos szedánjának ahhoz, hogy körbe érjen a több mint húsz kilométeres aszfaltcsíkon.

A Rimac Nevera egy közel kétezer lóerős villanyautó, amely 7 perc 5,298 másodperc alatt ért körbe a híres Zöld Pokol Nordschleife szakaszán – és legutóbb a tolatási sebesség világrekordját döntötte meg. Ehhez képest nem gyenge, hogy a Porsche legfrissebb Taycan modellje alig több mint két másodpercet kapott csak a hiperautótól.

A Taycan ugyanis 7 perc 7,55 szekundum alatt tudta le a több mint húsz kilométeres távot, amivel közel 18 másodpercet vert az eddigi rekorder Tesla Model S Plaidre. A Tesla 1020 lóerős csúcsragadozója ugyanis „csupán” 7:25,231 alatt ért körbe a Nordschleifén.

Így az új Taycan lett az eddigi leggyorsabb elektromos meghajtású szedán a Nürburgringen. Az eddigi legjobb Taycan (Turbo S) idejéhez képest 26 másodperccel sikerült jobban a kör, ami azért elég nagy előrelépés.

Az újdonságról egyelőre a stuttgarti márka sem árult el semmit, így pontos megnevezéséről és teljesítményadatairól is csak tippek láttak napvilágot. Egyesek szerint ez a Taycan Turbo GT, amely a Plaidhez hasonlóan három elektromotort kap, összesen ezer lóerő körüli teljesítménnyel.

A várhatóan a hátsó tengelyre kerülő extra motornak köszönhetően a hőmenedzsment és az úttartási jellemzők javulnak. Az akkupakkról nem tudni, de állítólag valamilyen frissítés várható – a cellák típusát és/vagy elrendezését illetően.

Az eddig napvilágra került felvételen látszik, hogy kagylóülések és biztonsági csövezés került a szedánba, ám más módosítások állítólag nem. A teljes, menet közbeni videót március közepére ígérte a Porsche, ami valószínűleg nem véletlen, ekörül frissül fel ugyanis a Taycan modellcsalád, így jó reklámot szolgáltathat a rekorddöntő felvétel.

Az autó végsebességéről nem látni információt a belsőkamerás felvételeken, de akadt, ahol 260 km/óra felett száguldott. Igaz, ez még elmarad a Model S Plaid 320 km/órás csúcssebességétől – amit már autópályán bizonyított is –, de valószínűleg ilyesmi értékre számíthatunk a Porsche oldaláról is, hisz ahhoz hasonló tulajdonságokkal megáldott négykerekűről van szó.

Depositphotos