2023. augusztus 09. | 18:18

Július végén egy közel 3000 járművet szállító teherhajó kapott lángra Hollandiánál, a tüzet a fedélzeten lévő egyik elektromos autó okozta. Az eset kapcsán ismét lángra lobbant a vita, hogy vajon veszélyesebbek-e az elektromos autók, mint a hagyományosak?

Lépten-nyomon olvashatunk az elektromos autókat érintő tűzesetekről. Ilyenkor általában az akkumulátorban érdemes keresni a hibát, előfordul azonban más ok miatt bekövetkező kigyulladás is.

A nyári hőségben ez nyilván komoly problémákat okozhat. Kérdés: jobban kell-e tartanom a kigyulladás veszélyétől, ha elektromos autóval indulok nyaralni? A  Német Autóklub (ADAC) munkatársai egy közelmúltban történt baleset nyomán összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat.

A legfontosabb információ, hogy a villanyautók esetében alapvetően nem kell nagyobb tűzveszéllyel számolni, mintha egy belső égésű motorral hajtott járművel utaznánk. Egy komolyabb ütközésnél mindkét típus ugyanúgy lángra kaphat, természetesen a tüzet okozhatja egyéb műszaki hiba is, melynek előfordulását soha nem lehet teljesen kizárni.

Ettől függetlenül az ADAC értékelése szerint továbbra is érdemes bizonyos dolgokra kiemelt figyelmet fordítani. Az elektromos autók és a belső égésű motorok tűzoltási forgatókönyvei jelentősen eltérnek egymástól, és sokszor még a beavatkozó személyzet is tapasztalatlan ebben a tekintetben.

Az autókat szállító komptársaságok képviselői rendre hangsúlyozzák, az ő személyzetük minden forgatókönyvre felkészült, így megfelelően tudnak reagálni egy esetleges tűzesetre.

Július végén Hollandiánál kigyulladt egy közel 3000 járművet, köztük 25 villanyautót szállító teherhajó. A balesetet a jelentések alapján az egyik elektromos meghajtású jármű meghibásodása okozta.

A hajó közel egy hétig állt lángokban, ezzel komoly környezeti katasztrófát is okozott. A szerencsétlenségben egy ember életét vesztette.

Az utazók számára fontos információ, hogy a fent említett baleset ellenére nincs korlátozás a belföldi és nemzetközi kompforgalomban. Az ADAC kutatása szerint az Északi- és a Balti-tengeren, de a Földközi-tengeren is a turisták számára fontos összes kompútvonalon jelenleg a tervek szerint közlekednek.

Azok az utazók, akik mindezek ellenére bizonytalanok, kérdezzék meg hajózási társaságukat az aktuális menetrendről.

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
  • Címkék: