2022. február 21. | 11:49

Las Vegasban már elkezdték a Loop kibővítését, hogy a teljes városközpontot lefedje.

Az Elon Musk által alapított Boring Company javaslatot nyújtott be egy új, 10 kilométer hosszú Loop alagút projektre Miamiban. Amennyiben jóváhagyják, ez lenne a cég második kereskedelmi forgalomba kerülő, földalatti közlekedési rendszere.

A Boring Company Loop rendszer alagutakból áll, amelyekben a Tesla elektromos járművei nagy sebességgel közlekednek az állomások között, hogy embereket szállítsanak a városon belül, az utcaszint alatt. Az első ilyen létesítmény a Las Vegas Convention Center Loop volt, amely egy 2,4 kilométer hosszú alagútból áll, három megállóval a város hatalmas kongresszusi központjában.

A közelmúltban Las Vegas jóváhagyta a Loop kibővítését, hogy összekösse a repülőteret a teljes Strippel, amelyen a hotelek és kaszinók találhatóak. A Boring Company már be is fejezte a bővítés első részét, így az alagút elérte az első kaszinót. Miután elkészült, ez lesz az első Loop, amely egy teljes városközpontot lefed.

Tesla jármű egy Loop alagútban
Fotó: Tesla

Miami vezetése tavaly hozta nyilvánosságra, hogy tárgyalásokat folytat a céggel, pontos részletek azonban csak most derültek ki a projekttel kapcsolatban. Az Insider által kiszivárogtotott javaslat szerint a North Miami Beach Loopban hét állomás között közlekednének a Tesla járművei a 826-os állami út mentén, a Golden Glades Transit Centertől a Newport Pierig.

A projekt a becslések szerint 185 és 220 millió dollár közötti összegbe fog kerülni, ami töredéke bármely más hasonló közlekedési rendszer, például egy metró költségének. Michael Joseph, North Miami Beach képviselője elmondta, mivel a városnak ezen a részén rendkívül erős a forgalom, ezért úgy látják, a Loop egy nagyszerű módja lehet annak, hogy enyhítsenek a forgalmi dugókon. 

A Boring Company képviselője kijelentette, mindössze három év alatt be tudják fejezni a projektet, ehhez azonban fel kell gyorsítani a szabályozási és engedélyezési folyamatot. A hírek szerint a város szeretné megvalósítani az alagútrendszert, ehhez azonban egyelőre a regionális, állami és szövetségi kormányzat anyagi támogatására is szükség van.