A kínai hatóságok szombaton hozták nyilvánosságra, hogy az okostelefonok és fogyasztói elektronikai termékek tervezésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozó Xiaomi egy olyan üzemet fog létrehozni Pekingben, amely éves szinten 300 ezer elektromos autó gyártására lesz alkalmas.

Az üzem két ütemben megépül meg a Pekingi Gazdasági és Technológiai Fejlesztési Övezetben. Emellett a Xiaomi szintén itt tervezi felhúzni autóipari részlegének központját, valamint a hozzátartozó értékesítési és kutatói részlegek irodáit is – közölte a Beijing E-Town, a kínai kormány által támogatott gazdaságfejlesztési ügynökség.

Lei Jun, a Xiaomi vezérigazgatója októberben jelentette be, hogy vállalat célja, hogy az új üzemben már 2024-ben megkezdődhessen a termelés.

A Xiaomi idén márciusban hozta nyilvánosságra, hogy mintegy 10 milliárd dollárt fektet a cég új elektromos autós divíziójába az elkövetkezendő évtized folyamán. A kínai vállalat augusztus végén alapította meg a Xiaomi Automobile Co. Ltd. néven bejegyzett villanyautó-gyártó céget. Szintén augusztusban pedig felvásárolta a Deepmotion nevű önvezető technológiákkal foglalkozó társaságot.

a Xiaomi elektromos autójának bejelentése

A tervek szerint az elektromos járművek értékesítése is azokban a Xiaomi Mi Store üzletekben történik majd, ahol jelenleg a cég által gyártott mobiltelefonokat lehet megvásárolni. A hivatalos bejelentés szerint a portfólióbővítés célja az, hogy a Xiaomi növelje az elektromos autó-üzletág technológiai versenyképességét.