A Bitcoin árfolyama még 2017-ben indult ugrásszerű növekedésnek, és azok, akik már korán befektettek a kriptovalutába és meg is tartották a Bitcoinjaikat, szép summát kereshettek rajta. Egyes autókereskedések szinte azonnal lehetőséget biztosítottak arra, hogy a vásárlók a kriptovalutával egyenlítsék ki az autó vételárát. Néhány autógyártó is komolyan elkezdte megvizsgálni az ötlet gyakorlati megvalósíthatóságát, a múlt hónapban a Tesla jelentette be, hogy hamarosan már akár Bitcoinnal is lehet majd fizetni a cég elektromos autóiért. A kaliforniai vállalat pedig betartotta ígéretét.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója a Twitteren tette közzé, hogy az amerikai vásárlók mostantól Bitcoinban is rendezhetik a számlát. Hozzátette, hogy az autógyártó „csak belső és nyílt forráskódú szoftvereket használ, és közvetlenül működteti a Bitcoin csomópontokat. A Teslának fizetett Bitcoin megmarad Bitcoinnak, nem kerül átváltásra fiat-valutára”. Azok számára, akik most találkoznak először ezzel a kifejezéssel, a „fiat-valuta” egy állam által kibocsátott papírvaluta, mint például az amerikai dollár. Nem áll mögöttük aranyfedezet.

Musk egyúttal azt is elárulta, hogy terveik szerint az Egyesült Államokon kívül is elérhetővé teszik a Bitcoinnal történő fizetési lehetőséget még az idei év folyamán. Némileg furcsa, hogy a Tesla nem váltja vissza a Bitcoint amerikai dollárra, hiszen a járművek gyártási költségeit és egyéb kapcsolódó költségeket is ebben a valutában fizeti. Ez azt jelenti, hogy a Tesla nem fogja tudni a Bitcoint bevételként elszámolni.

Idén a Tesla mintegy 1,5 milliárd dollárt váltott át Bitcoinra, minden bizonnyal annak érdekében, hogy felkészüljön a mai bejelentésre. A kaliforniai cég máris frissítette a weboldalát, hogy kezelni tudják a Bitcoinnal való fizetéseket. A fizetés feldolgozása, miután a vevő átutalta a szükséges összeget digitális pénztárcájából, csak egy percet vesz igénybe. Ezt a Tesla hat órán belül e-mailban fogja visszaigazolni. Ugyanakkor van egy nagy buktató, ugyanis a Bitcoinban elhelyezett előlegek nem visszatéríthetőek, szóval mindenki jól gondolja át, pontosan milyen kivitelben és milyen felszereltséggel szeretne elektromos autót vásárolni a Palo Altó-i cégtől.

Tesla Model S féloldalasa, menet közben

Érdekes lesz látni, vajon hogyan sikerül majd a Teslának ez a kis kalandozás a kriptovaluták világában, illetve azt, hogy trendet teremt-e az amerikai vállalat ezzel a lépésével, és hamarosan más autógyártók is felkínálják majd a vásárlóknak a Bitcoinban való fizetés lehetőségét.

A világ legértékesebb autógyártója már eddig is igen sok kockázatot vállalt, ám eddig még ezek a lépések rendre kifizetődőnek bizonyultak Elon Muskék számára. A Tesla a kriptovaluták közül egyelőre csak a Bitcoint fogadja el, bár korábban a dél-afrikai születésű cégvezető már utalt rá, hogy komolyan érdeklődik a Dogecoin iránt is.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Král Ádám (adam.kral@mahzrt.hu) készséggel áll rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.