A Shell és a svájci ABB technológiai cég olyan új elektromosautó-töltőt tervezett, amelynél gyorsabb energiaátadó berendezés szerintük most nem létezik a világon.

Az ABB Terra 360 az állítások szerint akár 360 kW-os töltési teljesítményt is képes elérni, ami azt jelenti, hogy kevesebb mint 15 perc alatt maximumra fel tud tölteni egy kompatibilis elektromos autót. A gond csak az, hogy most nem lehet kapni olyan villanyautót, ami 360 kW-tal tudna tölteni.

ABB Terra 360
Fotó: ABB

A Terra 360 jelentősen felülmúlja a Tesla Supercharger hálózatát, amely maximum 250 kW-os töltési sebességgel tölti a járművet. A Shell és az ABB szerint a Terra 360 „dinamikus energiaelosztással” egyszerre több elektromos autó hatékony töltésére is képes. Az új töltőből több mint 200 darabot telepítenek Németországban 2023 júniusáig.

Az ABB meggyőződéssel állítja, hogy a 360 kW-os töltők hozzájárulnak az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának csökkentéséhez és az éghajlatváltozás hatásainak leküzdéséhez. A Shell pedig azért vágott bele a projektbe, mert vezető szerepet akar betölteni ebben a szegmensben, és a lehető legkényelmesebb megoldást akarja kínálni ügyfeleinek – itt pedig a töltési idő drasztikus lecsökkentésére gondol a vállalat.